Katonas wrote: ↑2024-11-06 20:37
Bendra proco apkrova žaidimuose menkas faktorius. Gali būti bendra apkrova 33 %, bet procas gali stabdyti. Šioje sistemoje akivaizdus disbalansas dabar, procas per silpnas. Plius, jeigu keisi procą, tai geresnį aušintuvą nusipirk, nes 90 laipsnių baisiai jau neskaniai, o čia tik žaidimas. Gal užsinešęs labai dulkemis tas box cooleris.
Teisingai. Reikia žieti ne tik bendrą apkrovą, bet ir kaip apkrauti branduoliai pavieniui. Pvz. jei žaidimas vieną giją tik temoka išnaudoti
bendra CPU apkrova bus maža, bet ta gija reikalaus greito core, o proce tokio nebus ir bus bottleneck'as
Dėl ryzen temperatūrų, aš kažkada jau rašiau, bet man ji kosmosas.
1. Sesės vyras prieš daug metų (per mining krizę antrą) pirko naudotą mini kompą su R5 3600 ir RTX3070. CPU yra 65W TDP su ant jo užmestu BeQueit dark rock 4 pro (200W+ aušinimo). Testą paleidus temperatūra kyla 80c+, nors termovamzdeliai aušintuvo 30-40c net nesiekia su termovizorium žiūrint (aš įtariu kad būtent dėl to kad aukštas temp rodo ir buvo užmestas tas overkill aušintuvas ankstesnio savininko, o temperatūros vistiek liko). Sąlytis tikrai geras, termopasta ne skystas metalas bet tikrai normali - AC mx2.
Pas mane patį R5 5600 su 65W TDP ir AMD stock aušintuvas PRISM (kuris komplektuojamas su karštesniais procais 95W TDP+). Testą paleidus temperatūra 80c+, nors aušintuvas pats irgi vėsus. Turėjau kažkiek laiko ir 5800x procą, tas pats buvo - testą paleidi, 5sec, temp 80c+.
Ir tada kažkada nusipirko sesės vyras kitam kompui 5700X procą, su lievu aušintuvu (tower tipo, ~30eur), sunkių testų metu temperaturą 45c max tematę visus cores apkrovus...
Ar čia kokia klaida temperatūros nuskaityme, ar temperatūros daviklis kažkur per milimetrą arčiau kaistančios vietos, ar čia ryzen niuansas kad jis temperatūrą koncentruoja mažesniam plote nežinau. Bet man vis dar mistika...
Visais atvejais dėl temperatūros labai padeda undervolt, 10c krenta laisvai, o kartais ir 15-20 neprarandant spartos. Bet aš overclockeris nesu stiprus, bet man undervoltinus viskas veikia perfect, visi testai eina perfect (Furmark, AMD ryzen master, dar ten kažkokia tuo metu labai populiari buvus tth ar koks), išskyrus prime 95 - kur krenta vienas ar du corai prie to undervolto po keleto min, todėl nenorėdamas random crashų laikau stock. Gal kitiem geriau sekasi šitoj srity