Procesoriaus atnaujinimas
Procesoriaus atnaujinimas
Sveiki,
Dabar toks setup:
Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 1.35V XMP 2.0 Juoda
AMD Ryzen 5 3600X, 6C/12T, 4.4 GHz, 36 MB, AM4, 95W, 7nm, BOX (su aušintuvu)
MSI X470 GAMING PRO
MSI RTX 2070 SUPER
Samsung C49RG90SSU 120Hz lenktas LED monitorius su VA ir AMD FreeSync 2 HDR technologijomis | 49 colių | 5120x1440 | Reakcijos laikas: 4ms |
Corsair K95 RGB PLATINUM mechaninė žaidimų klaviatūra - Cherry MX Speed - Juoda (NA išsidėstymas)
LOGITECH G502 LIGHTSPEED Wireless Gaming Mouse
LOGITECH POWERPLAY Wireless Charging System
Nupirkau 4070 Ti Super, nu bet kazkas ne taip. Kartais lyg ir viskas ok, bet po kurio laiko FPS krenta. Buna net iki 10-15 Temperatura ok, windows ka tik perrasyti.
Greiciausiai bus CPU per levas... Siek tiek pagooglinau, manau 5700X3D butu pats tas isimest i ta pacia MB AM4 ir bus ok. RAM nemanau, kad verta didinti iki 32Gb
O gal mest viska nafik ir pirkt AM5 + DDR5 + 7800X3D, nu bet tada jau kainuos, o ir ismest tai kas yra dabar kazkaip gaila :/
Dabar toks setup:
Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3600MHz CL18 1.35V XMP 2.0 Juoda
AMD Ryzen 5 3600X, 6C/12T, 4.4 GHz, 36 MB, AM4, 95W, 7nm, BOX (su aušintuvu)
MSI X470 GAMING PRO
MSI RTX 2070 SUPER
Samsung C49RG90SSU 120Hz lenktas LED monitorius su VA ir AMD FreeSync 2 HDR technologijomis | 49 colių | 5120x1440 | Reakcijos laikas: 4ms |
Corsair K95 RGB PLATINUM mechaninė žaidimų klaviatūra - Cherry MX Speed - Juoda (NA išsidėstymas)
LOGITECH G502 LIGHTSPEED Wireless Gaming Mouse
LOGITECH POWERPLAY Wireless Charging System
Nupirkau 4070 Ti Super, nu bet kazkas ne taip. Kartais lyg ir viskas ok, bet po kurio laiko FPS krenta. Buna net iki 10-15 Temperatura ok, windows ka tik perrasyti.
Greiciausiai bus CPU per levas... Siek tiek pagooglinau, manau 5700X3D butu pats tas isimest i ta pacia MB AM4 ir bus ok. RAM nemanau, kad verta didinti iki 32Gb
O gal mest viska nafik ir pirkt AM5 + DDR5 + 7800X3D, nu bet tada jau kainuos, o ir ismest tai kas yra dabar kazkaip gaila :/
Re: Procesoriaus atnaujinimas
Viskas nuo biudžeto priklauso.
Aš asmeniškai tikriausiai 5700x3d imčiau ir RAM papildomai (dabar kainos tikrai draugiškos, bet imčiau 2x16GB ir arba senus parduočiau, arba keturis taip ir naudočiau).
O platformą keisčiau jau po to į AM6 kartos kažką (Intel ar AMD pagal situaciją)
O dėl fps kritimo, paleisk task managerį antram ekrane (ar sumažintą) ir pažiek kas to lago metu nepaveža, ar CPU, ar RAM ar dar kas... Arba kokį rimtesnį softą susidiek ir palogink kas bottleneckina...
Aš asmeniškai tikriausiai 5700x3d imčiau ir RAM papildomai (dabar kainos tikrai draugiškos, bet imčiau 2x16GB ir arba senus parduočiau, arba keturis taip ir naudočiau).
O platformą keisčiau jau po to į AM6 kartos kažką (Intel ar AMD pagal situaciją)
O dėl fps kritimo, paleisk task managerį antram ekrane (ar sumažintą) ir pažiek kas to lago metu nepaveža, ar CPU, ar RAM ar dar kas... Arba kokį rimtesnį softą susidiek ir palogink kas bottleneckina...
Aš irgi noriu ir pigiai atsinaujinti savo sistemą, tai tą 5700x3d irgi paimčiau ir motiną prie to pačio, bet jaučiu, kad ant 4K kelis FPS tik gausiu dėl x3d ir kad turiu AMD vaizduškę? Vien dėl geros kainos detalių ir kad turiu DDR4 verta būtų? Ant 1080p ir 1440p tai skirtumas FPS mačiau nemažas procų, bet 4K bus kokie keli FPS ir viskas? Kaip manot?
AMD Ryzen 7 5700X3D @4,1Ghz 1,168V XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6900 XT Limited Black Gaming XTXH @2805Mhz 1,2V ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II Corsair Vengeance LPX DDR4 3200Mhz CL16 32GB Black Corsair TX850M Fractal Design Define R5 Black Arctic Liquid Freezer III 420 Samsung SSD 980PRO 2TB Heatsink NVMe Samsung QE65Q90R QLED 4K@120Hz
Aš asmeniškai į AM4 CPU žiūrėčiau tik jei viską turėčiau, išskyrus jį patį. O jei kažko dar neturi tai AM4 sistemai, tai jau rinkčiausi AM5 ar Intelio analogą manau...ojojoj wrote: ↑2024-11-06 10:46Aš irgi noriu ir pigiai atsinaujinti savo sistemą, tai tą 5700x3d irgi paimčiau ir motiną prie to pačio, bet jaučiu, kad ant 4K kelis FPS tik gausiu dėl x3d ir kad turiu AMD vaizduškę? Vien dėl geros kainos detalių ir kad turiu DDR4 verta būtų? Ant 1080p ir 1440p tai skirtumas FPS mačiau nemažas procų, bet 4K bus kokie keli FPS ir viskas? Kaip manot?
Tai taip, bet investicija dar didesnė tada bus ir vistiek po kelių metų vėl naujintis reikės, nes pvz AM6 išeis ir nebus procų naujų + kiek mačiau ir jau ne už kalnų ir DDR6 paleidimas bus. Žodžiu taupau pinigus ir neleidžiu tu kelių šimtų nedideliam upgraduinemesis wrote: ↑2024-11-06 11:40Aš asmeniškai į AM4 CPU žiūrėčiau tik jei viską turėčiau, išskyrus jį patį. O jei kažko dar neturi tai AM4 sistemai, tai jau rinkčiausi AM5 ar Intelio analogą manau...ojojoj wrote: ↑2024-11-06 10:46Aš irgi noriu ir pigiai atsinaujinti savo sistemą, tai tą 5700x3d irgi paimčiau ir motiną prie to pačio, bet jaučiu, kad ant 4K kelis FPS tik gausiu dėl x3d ir kad turiu AMD vaizduškę? Vien dėl geros kainos detalių ir kad turiu DDR4 verta būtų? Ant 1080p ir 1440p tai skirtumas FPS mačiau nemažas procų, bet 4K bus kokie keli FPS ir viskas? Kaip manot?
AMD Ryzen 7 5700X3D @4,1Ghz 1,168V XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6900 XT Limited Black Gaming XTXH @2805Mhz 1,2V ASUS ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II Corsair Vengeance LPX DDR4 3200Mhz CL16 32GB Black Corsair TX850M Fractal Design Define R5 Black Arctic Liquid Freezer III 420 Samsung SSD 980PRO 2TB Heatsink NVMe Samsung QE65Q90R QLED 4K@120Hz
Nesuprantu, siandien veikia viskas neblogai, jokiu dropu. Afterburneris rodo CPU usage tik ~50%, bet temperatura CPU virs 90 laipsniu ir RAM naudoja virs 15 gb, cia dragon age veilguard zaidime. GPU usage 99% kaip ir turetu buti, temp apie 60.
Bendra proco apkrova žaidimuose menkas faktorius. Gali būti bendra apkrova 33 %, bet procas gali stabdyti. Šioje sistemoje akivaizdus disbalansas dabar, procas per silpnas. Plius, jeigu keisi procą, tai geresnį aušintuvą nusipirk, nes 90 laipsnių baisiai jau neskaniai, o čia tik žaidimas. Gal užsinešęs labai dulkemis tas box cooleris.
a.k.a. Mindaugas Klumbis
Teisingai. Reikia žieti ne tik bendrą apkrovą, bet ir kaip apkrauti branduoliai pavieniui. Pvz. jei žaidimas vieną giją tik temoka išnaudotiKatonas wrote: ↑2024-11-06 20:37Bendra proco apkrova žaidimuose menkas faktorius. Gali būti bendra apkrova 33 %, bet procas gali stabdyti. Šioje sistemoje akivaizdus disbalansas dabar, procas per silpnas. Plius, jeigu keisi procą, tai geresnį aušintuvą nusipirk, nes 90 laipsnių baisiai jau neskaniai, o čia tik žaidimas. Gal užsinešęs labai dulkemis tas box cooleris.
bendra CPU apkrova bus maža, bet ta gija reikalaus greito core, o proce tokio nebus ir bus bottleneck'as
Dėl ryzen temperatūrų, aš kažkada jau rašiau, bet man ji kosmosas.
1. Sesės vyras prieš daug metų (per mining krizę antrą) pirko naudotą mini kompą su R5 3600 ir RTX3070. CPU yra 65W TDP su ant jo užmestu BeQueit dark rock 4 pro (200W+ aušinimo). Testą paleidus temperatūra kyla 80c+, nors termovamzdeliai aušintuvo 30-40c net nesiekia su termovizorium žiūrint (aš įtariu kad būtent dėl to kad aukštas temp rodo ir buvo užmestas tas overkill aušintuvas ankstesnio savininko, o temperatūros vistiek liko). Sąlytis tikrai geras, termopasta ne skystas metalas bet tikrai normali - AC mx2.
Pas mane patį R5 5600 su 65W TDP ir AMD stock aušintuvas PRISM (kuris komplektuojamas su karštesniais procais 95W TDP+). Testą paleidus temperatūra 80c+, nors aušintuvas pats irgi vėsus. Turėjau kažkiek laiko ir 5800x procą, tas pats buvo - testą paleidi, 5sec, temp 80c+.
Ir tada kažkada nusipirko sesės vyras kitam kompui 5700X procą, su lievu aušintuvu (tower tipo, ~30eur), sunkių testų metu temperaturą 45c max tematę visus cores apkrovus...
Ar čia kokia klaida temperatūros nuskaityme, ar temperatūros daviklis kažkur per milimetrą arčiau kaistančios vietos, ar čia ryzen niuansas kad jis temperatūrą koncentruoja mažesniam plote nežinau. Bet man vis dar mistika...
Visais atvejais dėl temperatūros labai padeda undervolt, 10c krenta laisvai, o kartais ir 15-20 neprarandant spartos. Bet aš overclockeris nesu stiprus, bet man undervoltinus viskas veikia perfect, visi testai eina perfect (Furmark, AMD ryzen master, dar ten kažkokia tuo metu labai populiari buvus tth ar koks), išskyrus prime 95 - kur krenta vienas ar du corai prie to undervolto po keleto min, todėl nenorėdamas random crashų laikau stock. Gal kitiem geriau sekasi šitoj srity
Tiesiog termo laidumas CPU dangtelio pas AMD yra prastas. Prie to pridėjus tai kad branduolių dydis mažėja, gauname situaciją kai visi aušintuvai supanašėja nes karštis per lėtai palieka procesorių. Nereikia bijoti tų temperatūrų, pvz. pas mane sistema sureguliuota taip, kad būna ir 90C, bet aušintuvas praktiškai negirdimas beveik visą laiką. Ir nieko neatsitiks dėl to.
O kad 5700X pilnai apkrautas pakilo tik iki 45C tai aš labai abejoju.
Zodziu, reikia parduoti 2070S ir nusipirkt proca Gal kam reikia?
Kazin sita MB nesprings idejus 5700x3d?
MSI X470 GAMING PRO
Kazin sita MB nesprings idejus 5700x3d?
MSI X470 GAMING PRO
Tame ir esmė, kad pats nebūčiau matęs ir testavęs, net nepasakočiau, nes pats netikėčiau (ypač mačius tuos tris atvejus iki tol su 3600, 5600 ir 5800x). Visus procus testuoju identiškai Speccy parametrų stebėjimui + Furmark CPU testas visiems corams. Jei tik nepamiršiu, savaitgalį planuoju būti svečiuose ir patestuosiu vėl, gal kas pasikeitė per metus ar du...SoTOP wrote: ↑2024-11-07 11:58Tiesiog termo laidumas CPU dangtelio pas AMD yra prastas. Prie to pridėjus tai kad branduolių dydis mažėja, gauname situaciją kai visi aušintuvai supanašėja nes karštis per lėtai palieka procesorių. Nereikia bijoti tų temperatūrų, pvz. pas mane sistema sureguliuota taip, kad būna ir 90C, bet aušintuvas praktiškai negirdimas beveik visą laiką. Ir nieko neatsitiks dėl to.
Apskritai tame ir esmė kad jau susitaikai, jog Ryzen temp bus didelės ir su tuo susigyveni per ilgą laiką, ir staiga opa ir nepaaiškinamas atvejis išlenda su 5700x. Kas pasikeitė - niekas nežino...
Kad nebus nieko blogo prie 80-90c aš pilnai tikiu, bet ar AMD negalėtų savo temperatūros sensoriaus pastumti milimetrą ar milimetro dalį arčiau aušintuvo, kad žmonėms rodytų 60-70c ir nereikėtų jiems parintis...
laisvai, su b450 laiko tai su x470 easy
aušintuvo nepamiršk kad ieškotis dar reikia
Ryzen 7700||Be Quiet Pure Rock 2||Asrock B650 PG Lightning||Asrock RX 6750 XT||Kingston 32GB 6000MHZ 36CL||WD Black SN770 1TB + Crucial P5 Plius 1TB + Crucial MX500 1TB + Seagate Skyhawk 3TB||Be Quiet system power 600W||Fractal Design Arc Midi R2||LG UltraGear 27GP850 + AOC 24G2U||Logitech PRO X Superlight||Logitech G610
Ausintuvas nzn, gal sitas bus ok?
https://www.rde.lt/products/lt/437/1365 ... m=referral
Procas:
https://www.toppc.lt/c/21-procesoriai-a ... -105w-tray
RAM:
https://www.skytech.lt/cmk16gx4m2d3600c ... m=referral
Dabar galvoju, kokio velnio as kazkada pirkau 3600 mhz RAM, kai MB palaiko tik 3200..? Bet jauciu reikia toki pati set pirkt, kad niekas nesipjautu, po to vis tiek reikes ismesti, kai ateis laikas pereit prie AM6 ar panasiai. Ir 48Gb RAM, tai manau visiskai pointless.
Procas:
RAM:
Dabar galvoju, kokio velnio as kazkada pirkau 3600 mhz RAM, kai MB palaiko tik 3200..? Bet jauciu reikia toki pati set pirkt, kad niekas nesipjautu, po to vis tiek reikes ismesti, kai ateis laikas pereit prie AM6 ar panasiai. Ir 48Gb RAM, tai manau visiskai pointless.
Iš tiesų esi teisus SoTOP.SoTOP wrote: ↑2024-11-07 11:58Tiesiog termo laidumas CPU dangtelio pas AMD yra prastas. Prie to pridėjus tai kad branduolių dydis mažėja, gauname situaciją kai visi aušintuvai supanašėja nes karštis per lėtai palieka procesorių. Nereikia bijoti tų temperatūrų, pvz. pas mane sistema sureguliuota taip, kad būna ir 90C, bet aušintuvas praktiškai negirdimas beveik visą laiką. Ir nieko neatsitiks dėl to.
Mano klaida, atmintis mane apgavo dėl tikslios temp, liko tik emocija to laiko, kad matau savo akimis kažką nerealaus su dešimčių laipsnių skirtumu ir nelabai pats tuo tikiu.
Pasijungiau per nuotolį, patestavau. Temperatūra ilgiau palaikius dabar jau kyla iki 64c (termopasta tepta kompo surinkimo metu prieš maždaug du metus, jei gerai pamenu testuota buvo korpuse su atviru šonu, tada temperatūra būdavo 40c ramybėj ir 60c apkrovos metu, kambario temperatūra +/-3c ribose manau skirasi). Aušintuvo dėžutės foto neberandu (kai buvau radęs tai 35eur kaina užklijuota, CoolerMaster su lgtb+ pašvietimu, kuris internetinėj prekyboj apie 30eur tuo metu kainavo). Lyginti jį su ant R5 3600 uždėtu bequiet dark rock pro 4 net nepatogu būtų. Korpusai nemanau kad lemia daugiau nei 2-3c kai GPU neapkraunama. Tai iš kur tas 20C skirtumas R5 3600/5600 ir R7 5700X vis tiek nesuprantu. Galima būtų pamėginti tą coolerį uždėti ant kito cpu (gal jis koks stebuklingas, kuo ir netikiu), bet jau nebekyla rankos nei man, nei sesės vyrui nes nauji kompai ir socketai jau galvoj labiau...
Su gigabyte softu kilo kaip iki 60C po minutės apkrovos kokios
Furmark senas neatpažino cpu, paupdatinau į naujesnį gigabyte softas nulūžo (abu vienu metu neveikia), o speccy jau rodo 64c (gal ir korpusas kiek pašilo nuo apkrovos ilgesnės)
Cooleris daugmaž toks uždėtas iš pigiųjų
O čia silverstonas kažkoks su ar ne trim noctua case aušintuvais ir R5 3600 su dark rock 4 Pro kur temp 80c+ momentaliai pakyla atviram case...
Taip, geriau imk tokį patį RAMą. Realybė tokia, kad pasirinkus praktiškai bet kurį Thermalright orinuką - prašauta nebusicebullet wrote: ↑2024-11-07 18:46Ausintuvas nzn, gal sitas bus ok?
Procas:
RAM:
Tik pirk gal iš vienos parduotuvės viską kur pigiau/patikimiau, o ne po vieną daiktą iš skirtingų skytech pvz procas pigesnis nei nurodytoje pora eur, ir pristatymas susitaupo papildomas, yra ir dar pigiau nei skytech gan patikimose lt parduotuvėse jei pagooglinsiicebullet wrote: ↑2024-11-07 18:46Ausintuvas nzn, gal sitas bus ok?
Procas:
RAM:
Kai dejau ta posta, variantai buvo pigiausi tuose linkuose, jau po dienos pasikeite. Pirkau viska is skirtingu vietu vis del to. Ten, kur ta diena pigiausia buvo. Visur renkant ta pati krepseli gavosi total daugiau nei perkant atskirai, net ir iskaitant pristatyma. Procas kainavo 182 + free shipment, RAM paemiau is skytech tokius pat kaip buvo, o cooleri sita:
Thermalright Phantom Spirit 120 SE, pasiziurejau, kad ten 5 eur brangesnis uz peerless assassin, tai whatewer...
Dabar belieka MB bios atsinaujint ir laukt siuntiniu. Priminkit pora niuansu - ar termopasta buna prie aftermarket cooleriu prideta? Ir ar windows reiks perrasinet vel?
Thermalright Phantom Spirit 120 SE, pasiziurejau, kad ten 5 eur brangesnis uz peerless assassin, tai whatewer...
Dabar belieka MB bios atsinaujint ir laukt siuntiniu. Priminkit pora niuansu - ar termopasta buna prie aftermarket cooleriu prideta? Ir ar windows reiks perrasinet vel?
būna įdėta termopasta arba iškart ant aušintuvo užtepta, windows nereikia perrašinėt
Ryzen 7700||Be Quiet Pure Rock 2||Asrock B650 PG Lightning||Asrock RX 6750 XT||Kingston 32GB 6000MHZ 36CL||WD Black SN770 1TB + Crucial P5 Plius 1TB + Crucial MX500 1TB + Seagate Skyhawk 3TB||Be Quiet system power 600W||Fractal Design Arc Midi R2||LG UltraGear 27GP850 + AOC 24G2U||Logitech PRO X Superlight||Logitech G610
Atsiunte ausintuva, nu ir gargaras, tikiuosi tilps i case'a. Dar turi ji pats susirinkt kaip lego
Kas vyksta su 5700x3d kainom? Kyla kaip ant mieliu. Man printera atsauke uzsakyma, tipo neturi. Ir tipo pinigus grazins per 14 dienu. Jie taip gali elgtis? :/