AMD gali prarasti x86 licenciją?

Dar anksčiau buvo girdėti apie Intel nepasitenkinimą, kompanijai AMD perleidus savo procesorių gamyklas į GlobalFoundries rankas. Šis AMD veiksmas, pasak didžiausios x86 procesorių gamintojos, pažeidžia 2001 metais sudarytą sutartį, kuri byloja, jog AMD turi teisę gaminti x86 procesorius, tačiau negali perleisti šios teisės kitai kompanijai.

Perduodama savo procesorių gamybą į GlobalFoundries, kurios tik kiek daugiau nei 34 % akcijų priklauso pačiai AMD, rankas, kompanija rizikuoja tikrai nemažai kuo. Kaip skelbia EETimes, Intel reikalauja per 60 dienų ištaisyti šį tariamą sutarties nesilaikymą. Priešingu atveju teigiama, jog AMD gali prarasti galimybę gaminti x86 procesorius.

AMD pozicija šiuo klausimu yra ne mažiau įdomi. Kompanijos atstovų teigimu, Intel, imdamasi tokių veiksmų prieš AMD, pati pažeidžia abiejų kompanijų tarpusavio susitarimą, kas suteikia kompanijai teisę apriboti Intel teises bei licencijas, tačiau pačiai išlaikyti susitarime numatytas teises.

Skamba gana painiai ir galbūt netgi keistai, ar ne? Visgi nežinome visų Intel ir AMD tarpusavio sutarties sąlygų, todėl bus įdomu stebėti, kaip vystysis konfliktas tarp kompanijų.

12 Komentarai

  1. Crembo parašė:

    O jie vis dar gamina x86 procesorius? :S Maniau, kad visi šiais laikais gaminami procesoriai yra x64 :S

  2. tomaxsas parašė:

    nu tu ir pasakei…

  3. satyrikon parašė:

    ne tas zodis :)x64 tai tik bitai gi 🙂

  4. Crembo parašė:

    Aišku, reikia pasiskaityt vikipedija 😀

  5. Press parašė:

    Hmm. Jei AMD negales gaminti x86 bus du keliai: 1 bankurtavimas/intel monopolizmas. 2 AMD sugalvos ka über ir bus kazkas panasaus i core i7 tik uz 300$. as pasilieku prie 1 varijanto;)

  6. Tomas parašė:

    tokio dalyko kaip X64 nėra. Yra X86_64 X86 plėtinys. Būtų labai skaudžiai AMD prarast.

  7. nanoWorld parašė:

    \"Yra X86_64 X86 plėtinys\"

    Kuris kartais sutrumpintai vadinamas X64

  8. Tomas parašė:

    Taip, bet tai nėra tikrieji X64. Tą norėjau pasakyt.

  9. Crembo parašė:

    Nu va, dabar viskas aišku. Ačiū už info.

  10. nomad parašė:

    X86_64 reiškia 32 bitų procesorių su papildomom 64 bitų instrukcijomis, kas leidžia jiems vykdyti 64 bitų kodą

  11. nomad parašė:

    o dėl pačios naujienos, tai pats šitos licencijos pavadinimas daug ką pasako apie jos galiojimą, t.y., Intel irgi naudojasi AMD patentais, tad jei Intel ir norėtų tiesiog negali to padaryti be rimtų pasekmių jos pačios CPU verslui

  12. bronius parašė:

    Teisingai tas pats qpi intel yra kopija amd hypertransport, kuria pirma pradejo naudoti amd, tai ka amd dabar atsiims is intel licenzijas ir uzdraus pardavinet Nehalemus ? 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.