Google Chrome OS produktai šiemet nepasirodys

Kaip mes buvome pranešę, gruodžio 7 dieną vyko Google surengtas renginys Chrome Event, kuriame interneto gigantas kalbėjo apie būsimąją savo operacinę sistemą Chrome OS. Mes taip pat tikėjomis oficialaus produktų anonso.

Deja, tačiau kompanija oficialiai patvirtino, kad Chrome OS produktai rinką pasieks tik kitų metų pradžioje, veikiausiai tik ką po CES 2011 parodos. Nepaisant šio pranešimo, Google užsiminė apie operacinės sistemos savybės ir pristatė demonstracinį filmuką.

Teigiama, kad sukonfigūruoti ir pradėti darbą su Chrome OS operacine sistema užtruks tik porą minučių. Vartotojai galės susikurti net porą paskyrų ir prie jų prisijungti sėdėdami prie bet kokio internetinio nešiojamojo su Chrome OS. Bus galimybė naudotis ir „svečio“ rėžimu, kai po atlikto darbo nebeliks jokių pėdsakų apie atliktus veiksmus.

Tiesa, mums atrodo, kad naudotis Chrome OS reikės gana spartaus interneto. Kaip žinia, vartotojo nustatymai ir įvairūs duomenys bus laikomi „debesyse“, arba kitaip tariant Google serveriuose, tad, kaip minėjome, prisijungę prie savo paskyros prie bet kurio Chrome OS kompiuterio, jūs pasijausite lyg sėdėdami prie savo darbo sistemos.

Google patvirtino, kad Chrome OS galės veikti ir be interneto, tačiau jos funkcijos bus labai apribotos. Kompanija rūpinasi ir saugumu. Jei operacinė sistema galvos, kad vykdomas rizikingas procesas, jis bus perkeliamas į „sandbox“ (liet. smėlio dėžė) aplinką, iš kurios, jei į sistemą pateko kenkėjas, jis negalės patekti į pagrindinę sistemą ir apkrėsti kompiuterio.



14 Komentarai

  1. Linas parašė:

    Na nežinau kaip jums kolegos, bet man neapsiverčia liežuvis tai vadinti OS, nors techniškai gal taip ir galima vadinti.

  2. ligonis parašė:

    dabar kas yra galima lygint su F1 bolido isigyjimu letiems pasviaiksciojimams papludimiu 😀

    juk nevisada butina high-end vaizdo plokste kol tikrini emaila. tai visai nieko toks laptopas, tik, kad internetas nevisur pireinamas jei yra – beda.

  3. pringl3s parašė:

    Nu tai koks skirtumas, jeigu interneto nėra tai belekoks lėktuvas tas laptopas gali būt vistiek mailo nepasitikrinsi.

  4. Linas parašė:

    ligonis> Jeigu nereikalingas F1 bolidas, pasivažinėjimui yra nemokamų ir gerų kitu \"automobilių\" Linux.

  5. MariusK parašė:

    Ooo taip. Viskas labai grazu, paprasta ir patogu. Del sito nesigincysiu ir as. Pasigincysiu del saugumo. Visi duomenys bus laikomi google serveriuose. Privatumas? Pamirskit! Viskas bus prienama didziajam broliui ir bus ideali dirva visuotiniam Chrome OS useriu sekimui. Prisijungimas su vienu slaptazodziu… Saugu? Tikrai ne. Duomenu vagims tai kaip is vaiko saldaini atimt. Zodziu Chrome notebook ir Chrome OS tik zaisliukai. Rimtam darbui jie visiskai netinkami ir nepakeis normalaus kompo. Na nebent lokalus kokios nors imones serveris su sava \"debesu\" OS…

  6. simsim parašė:

    taigi cia niekas ir neminejo, kad rimtiem darbam skirtas sitas dalykas, juk su iPad irgi nieko rimto nepadarysi, bet didziajai daugumai ir nereikia nieko daugiau, kaip panarsyti, muzikos paklausyti, filmus paziureti ar pachatinti.

  7. MariusK parašė:

    Eilinis lietuvis muzika ir filmais nelabai gales megautis. Netures is ko susimoket. Abejoju ar torrentai veiks ant Chrome OS. 🙂 O kai dar viskas saugoma serveryje… Didysis brolis neleis ziuret. 🙂

  8. Fostil parašė:

    Marius tai tavo gmail acc turbut yra visiskai nesaugus ir vaiksto visi i ji kas netingi? Stacionarame keyloga pasigausi ir galesi turet, kad ir 100 passwordu vistiek islaus viska.
    Chrome os kiptik yra saugus dalykas, kadangi i ji neirasysi visokiu brudu, o tik per google shop. Kadangi viskas pagrysta internetu(cloud) tai nebus ir virusams kur plisti.
    Privatumas? Irternete narsant tu jau ir dabar palieki pilna informacijos paskui save.

  9. doomas parašė:

    Daugumai chrome tikrai nebus pagrindine OS, bet pvz. dual-boot jei reiktu tik interneto (ypac jei power saving veiks gerai) tai tobula os.
    O del duomenu saugumo tai jau tik nesvaikit, taip google is dalies seka jus, pagal tai kur, kiek narsot parenka reklama ir t.t. na ir kas? Manot turit kazka svarbaus ka google galetu panaudot? Juokas net ima, jeigu ka tai net saugiau bus, nes dabar pavogtu jusu pc kasnors ir visus jusu sukauptus failus perziuret galetu, nepadetu ne windows\’u slaptazodis

  10. SB parašė:

    Google Android man yra puiki operacinė sistema išmaniesiems telefonams ir planšetams, tačiau kompiuteriuose man niekas niekad nepakeis Windows, kaip ir FireFox naršyklių pasaulyje.

  11. nanoWorld parašė:

    Windows yra nepakeiciamas, nes paprasciausiai nera kuo ji pakeisti (nera analogo). OSX galima skaityt kaip alternatyva, taciau jis daugiau maziau priristas prie Apple \"isskirtiniu IBM PC klonu\". Vien tai, OSX daro visai kitokia OS (idomu butu stebeti tai, jei OSX butu legaliai parduodama visiems kompiuteriams…)

    Linux isvis dar kita parapija. Ji atviro kodo, su atviro kodo privalumais (ir trukumais), todel is principo, nera analogas Windows.

    Taip kad, visiskai sutinku, tam tikra prasme, Windows nepamainomas siai dienai 🙂

  12. developeris parašė:

    An operating system (OS) is software, consisting of programs and data, that runs on computers and manages the computer hardware and provides common services for efficient execution of various application software.

    Teorisai OS manau galima vadint 🙂

    Aisku praktiskai visiem tiem kurie turi galinga hardware butu beprotybe ja naudot. 😀 Taciau tiem kuriu kompai leti o internetas greitas gal ir yra prasmes kazkiek.

    OSX yra failas jau nuo pat pradziu ir toks liks visa gyvenima, tiesiog unix atsaka kurios branduolys netobulinamas 🙂

    Jau linux man zymiai geriau butu ,nemokama, atviras kodas, gausybe nemokamo softo. Taciau turi dar gausybe minusu, kurie privers mane laikyt tiek linux tiek windows kompe dar ilgai 😀

  13. SB parašė:

    developeris>Linux nėra bloga operacinė sistema, tačiau nėra pritaikyta praktiškam naudojimui. Suderinamumo problemoms, su kuriomis įmanoma kovoti, tačiau kuriose nėra įprastas išokantis langas Windows operacinėje sistemoje su įgrysusiu mygtuku \"Next\". Nesakau, kad niekas nesikeičia, tačiau Linux skirtas programuotojams ir kitiems kompiuterininkams, kurie užsiima kažkuo panašiu.

  14. nanoWorld parašė:

    Nors komentaras skirtas ne man, taciau isikisiu 🙂

    Kiek nesutinku. Yra tikrai vartotojui draugisku distribuciju: Ubuntu, SuSE, Fedora. Ypac Ubuntu, kurios ant labai daug masinu dirba pilnai \"out of box\", o jei ne, tai daugumoje atveju tikrai galima apsieiti be terminalo, net instaliuojant driver\’ius.

    Taciau, manau, esme yra ne kiek linux yra paprastas naudotis, o kiek ir kur Linux galima naudoti siai dienai vartotoju tarpe? – stai cia ir problema.

    Jeigu vartotojo poreikiai apsiriboja Internetu, Ofiso programu rinkiniu, muzika ir filmais, tai manau toks kaip Ubuntu nera cia ne kiek prastesnis nei OSX ar Windows naudojimo patogumo ar paprastumo prasme. Visgi, kuomet reikia \"kazko daugiau\", tada ir pasireiskia nedominuojancios vartotojiskos OS bruozai: zaidimai tik Windows\’uose, sunkiasvoriai pripazinti paketai tik Windows\’uose/OSX\’e, specializuota profesionali programine iranga – tik Windows\’uose. Manau tai esmine problema – per mazas populiariausiu paketu palaikymas Linux\’e, taciau tai isplaukia is Linux atviro kodo prigimties: jame vienu metu daroma daug kas, daug skirtingu organizaciju, taciau nera \"vienos rankos\" kuri aiskiai breztu tam tikro distributyvo vizija ir ja vykdytu, o tai reiskia, kad nera centralizuotai valdomos, konkrecios, pastoviai palaikomos, gerai dokumentuotos ir su aiskiais strateginiais pletojimo tikslais platformos (kaip Windows), gi su Linux daugiau vyksta evoliucinis \"taip, kaip reikia kazkam siandien\" visu sriciu vystymasis nei kazkokios vieninteles vieningos vizijos siekimas. Nors kai kurie yra remiami komerciniu strukturu (kaip pvz., Ubuntu – canonical), taciau vistiek esminiai paketai ateina is treciuju saliu, kurios jiems nera pavaldzios, o ar kas nors ( o tas kas nors turetu buti ne pora entuziastu garazelyj, o bent jau \"svori\" IT srityje turintis zaidejas) uzsiims daryti komercini ar grynai specializuota nuo pagrindu Linux distributyva namu kompiuteriams – abejoju, taciau, gal kaip dabar yra Android ar vystosi MeeGo, ateityje kas nors panasiai vystysis Desktop/Notebook sriciai.

    Programuotojams ir kompiuterininkams skirti tokie kaip Gentoo, Slackware ar \"Linux From Scratch\" projektai – kompiliavimo laisvalaikiu megejams 🙂 , taciau tai nera viskas – kai kurie kiti distributyvai, bent siuo atzvilgiu, tikrai User-Friendly.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.