„Prolimatech“ PK-2 ir PK-3 termo pastos

Kadaise „Technews.lt" buvo apžvelgusi daugybę termo pastų, tačiau paskutinioji tokio tipo produkto apžvalga buvo atlikta jau labai seniai. Taigi pats laikas grįžti prie gaminių, be kurių net pats geriausias aušintuvas negalėtų nieko padaryti prieš vaizdo plokštės ar centrinio procesoriaus karštį. Šįkart savo vertę pabandys pademonstruoti dvi naujos „Prolimatech“ termo pastų šeimos: PK-2 ir PK-3.

 

  • Apie „Prolimatech“
  • Pakuotė ir specifikacijos
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Montavimas
  • Testavimas
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Prolimatech“

Nors taivaniško kraujo turinti „Prolimatech“ buvo įkurta vos prieš ketverius metus – 2008-siais, įmonė per tokį trumpą laiką spėjo užsitarnauti gerą vardą, kaip pažangiems vartotojams skirtos aušinimo technikos gamintojas. Šlovę, be abejonės, reikėtų priskirti CPU aušintuvų šeimai, „Megahalems“. Pastarųjų pasiektą sėkmę toliau bando išlaikyti keletas kitų aukštos klasės aušintuvų, tarp jų ir „Genesis“.  Šiuo metu įmonės gaminių asortimentą išskirtinai sudaro su aušinimu susiję gaminiai: be minėtų CPU aušintuvų, „Prolimatech“ siūlo keletą ventiliatorių modelių bei dabar jau du VGA aušintuvus – MK-13 ir MK-26.

 

Pakuotė ir specifikacijos

Iki šiol savo termo pastų asortimente turėjusi tik PK-1, „Prolimatech“ mums nepagailėjo atsiųsti visų prekiaujamų talpų švirkštus su PK-2 ir PK-3 mišiniais: 1.5, 5 ir 30 gramų. Švirkštas su PK-2 įpakuotas į žalios spalvos dėžutę, PK-3 – į oranžinės. Be gamintojo pavadinimo ir talpos, ant priekinių pakuočių pusių matyti „High-Grade Thermal Compound“ ir „Nano Aluminum“ užrašai.

Kitoje pakuotės pusėje nurodyta informacija apie mišinių sudėtis. Lyginant PK-3 ir PK-2, pirmoji savo sudėtyje turi daugiau cinko oksido ir mažiau aliejų.

Abu gaminiai pasižymi praktiškai vienodomis savybėmis: mažas džiūvimo laipsnis, ilgalaikis stabilumas ir atsparumas oksidacijai. Galime pridurti, kad termo pastos nelaidžios elektros srovei bei joms nereikalingas papildomas laikas (angl. „burn-in“ time), norint pasiekti maksimalų efektyvumą. Tiesa, „Prolimatech“ akcentuoja, kad PK-3 pasižymi dideliu šilumos laidumu bei mažu šilumos pasipriešinimu, kuo, neva, negali pasigirti PK-2. Pažvelgus į technines charakteristikas, geresni skaičiukai PK-3 pusėje: (11.2 W/m-Co vs 10.2 W/m-Co ir 0.013 Co-in2/W vs 0.015 Co-in2/W) Gamintojas taip pat nurodo, kad PK-3 yra kiek klampesnė bei pasižymi didesniu lyginamuoju svoriu.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Pakuotėse su 1.5 g. švirkštais taip pat randame ir kartono skiautelę, kuri reikalinga termo pastai ant lusto paskirstyti. Kartu su 5 ir 30 gramų pakuotėmis „Prolimatech“ prideda nebe kartono skiautelę, o plastikinę lopetėlę.

Ant pačių švirkštų pažymima saugoti produktą nuo vaikų ir vengti kontakto su akimis bei oda. Norint išspausti termo pastą, teks sukamuoju judesiu pašalinti cokolį.

Montavimas

Kiekvienas termo pastą ant lusto tepą savaip: vieni naudoja stikliuką (neva geriausias būdas), kiti naudoja menteles, o treti, kaip ir aš, paskirsto pastą ant paviršiaus tiesiog aušintuvo pagrindo pagalba. Tenka patvirtinti ant pakuočių matytus skirtumus tarp klampumo verčių: PK-2 ir PK-3 savo konsistencija labai panašios, tačiau PK-3 kiek tirštesnė. Vizualiai pastos niekuo nesiskiria.

 

Testavimas

PK-2 ir PK-3 varžovais parinkome ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje gerai vertinamus „ARCTIC MX-4" ir „Noctua NT-H1" produktus. Maksimaliai spartintas Phenom II X4 955BE @4.263 GHz su 1.504 v. įtampa buvo 10 minučių apkraunamas Prime95 programa, kuri mėgsta itin „pakaitinti“ procesorių. Aplinkos temperatūra 24 Co. Sisteminiai ventiliatoriai sukasi minimaliu dažnumu. Fiksuota maksimali procesoriaus branduolio temperatūra.

  • CPU radiatorius: Prolimatech Genesis + 2x Prolimatech Blue Vortex 14 LED
  • Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  • Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F13)
  • RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  • Vaizdo plokštė: Sapphire HD 7870 OC Edition (1050/5000 MHz)
  • Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

 

Rezultatai

Prasčiausiai atliktame teste atrodė MX-4. Kaip bebūtų keista, pasirodė kur kas prasčiau nei visi kiti dalyviai. Testų rezultatų nereikėtų itin sureikšminti, mat termo pastų testavimas yra ypač „slidus reikalas" ir daugelis aplinkos veiksnių gali nulemti rezultatus, kaip kad menkiausias korpuso vidaus temperatūros pokytis ar net skirtingai ant lusto paskirstytas termo pastos sluoksnis. Kaip ten bebūtų, minėtas sąlygas stengėmės išlaikyti vienodomis visiems dalyviams. MX-4 užfiksavusi 64 Co liko paskutinėje vietoje, NT-H1 kartu su PK-2 pasidalino antrąją vietą, užfiksavę identišką 61.5 Co rezultatą. PK-3 su 61.1 Co atiteko pirmoji vieta. Skirtumas tarp pirmosios ir antrosios vietos labai nežymus ir tesudaro 0.4 Co.

Taip pat paskaičiavome kiek kainuoja vienas gramas termo pastos:

  • PK2 1.5 g / 16.8 lt =11.2 lt
  • PK3 1.5 g / 19.9 lt=13.3 lt
  • PK2 5 g / 45.4 lt=9.08 lt
  • PK3 5 g / 57.3 lt=11.46 lt
  • PK2 30 g / 96.1 lt=3.2 lt
  • PK3 30 g / 108.4 lt=3.61 lt
  • NT-H1 3.49 g / 35.7 lt=10.23 lt
  • MX-4 4 g / 22.1 lt=5.53 lt
  • MX-4 20 g / 59.9 lt=3 lt

BalticMart.eu kainos

Išvados

Po tvirto pasirodymo testuose, kuomet PK-3 užėmė pirmąją vietą, o PK-2 niekuo nenusileido NT-H1 bei toli paliko MX-4, pažvelgus į gramo/kainos santykį išvados tampa kiek apsunkintos. Mažiausių 1.5 g. PK-2 ir PK-3 pakuočių gramo/kainos santykis tikrai ne pats patraukliausias. Situacija gerėja žiūrint į 5 g. pakuotes: testų lyderis PK-3 tik kiek brangesnis už NT-H1, o identiškai testuose su „Noctua“ gaminiu pasirodęs PK-2 talpos/kainos zonoje įgyja persvarą  prieš austrų gamintojo produktą. Nors MX-4 siūlo kone dar dvigubai geresnį talpos/kainos santykį, tačiau pastaroji pasta pasirodė prasčiausiai ir atsiliko nuo lyderių 2.5 Co. Geriausia situacija su 30 g. pakuotėmis: atsiliekama labai mažai nuo MX-4 20 g. pakuotės, o pademonstruoti rezultatai apčiuopiami „Prolimatech“ naudai. Nors 30 g. yra labai labai daug ir tokį kiekį sunku sunaudoti net dažnai aušintuvus keičiančiam vartotojui, didžiausios PK-2 ir PK-3 pakuotės tikrai vertos dėmesio. Efektyvumo atžvilgiu PK-2 ir PK-3 pasirodė itin gerai, tačiau „Prolimatech“ turėtų kiek pareguliuoti savo 1.5 gramo švirkštų kainas, nors įvertinus bendrai, gana normalu, kad mažiausios talpos švirkštai pasižymi prasčiausiu talpos/kainos santykiu. Taip buvo anksčiau, taip bus ir toliau.

Privalumai:

  1. Puikus PK-2 ir PK-3 efektyvumas
  2. Geras talpos/kainos santykis (ypač agresyvus 30 g. švirkšto)
  3. Pridedami termo pastos užtepimo įrankiai (mentelė arba kartono skiautelė)

Vidutiniška:

  1. Agresyvumo talpos/kainos santykyje niekada nebus per daug

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.