„Thermalright TRUE Spirit 120“ – tobula šalčio dvasia procesoriui?

Kompiuteriais, jų komponentais bei buities elektronikos technika prekiaujanti „BalticMart.eu“ kartu su gamintoju „Thermalright“ mums suteikė galimybę apžvelgti  keletą šios firmos procesorių bei vaizdo plokščių aušintuvų. Pirmasis po padidinamuoju stiklu pakliuvo "Thermalright TRUE Spirit 120."

 

  • Apie "Thermalright"
  • Pakuotė ir komplektacija
  • Žvilgsnis iš arčiau
  • Techninės specifikacijos
  • Montavimas
  • Testavimas
  • „Thermalright TRUE Spirit 120“ prieš Phenom II 4.2 GHz ir 1.504 v.
  • Rezultatai
  • Išvados

 

Apie „Thermalright” (TR)

Ši įmonė buvo įkurta praėjusio dešimtmečio pradžioje – 2001 metais,  Taivane. TR išsskirtinai specializuojasi aušinimo sprendimų segmente, gamina aušintuvus ne tik procesoriams, bet ir vaizdo plokštėms, operatyviai atminčiai bei pagrindinių plokščių lustams. Būtent tai ir sudaro didžiąją TR veiklos dalį, nors gamintojas yra išleidęs ir keletą ventiliatorių modelių bei išskirtinį metalinį korpusą „Apple iPhone” mobiliajam telefonui. Būdama pakankamai jauna kompanija, „Thermalright”, sugebėjo pelnyti ne vieną apdovanojimą tarptautinėje rinkoje: 2006 metais „Ultra 120 Extreme” CPU aušintuvas buvo anonsuotas kaip efektyviausias „Anandtech” apžvalgininkų, 2009 metais TR gaminiams aukščiausią pripažinimą skyrė ir „Hardware.info”, o 2011-siais „TR Silver Arrow” buvo išliaupsintas „PC Pro Magazine” atstovų. Ir nors TR gamybos kryptis yra daugiau nei aiški, panašu, kad įmonė netrukus ketina įžengti ir į žaidėjams skirtų periferijos gaminių rinką.

 

Pakuotė ir komplektacija

„TR TRUE Spirit 120“ atkeliauja iš pakankamai plono kartono pagamintoje, juodos-geltonos spalvos, dėžutėje. Ant priekinės ir galinės pakuotės sienelių pavaizduotas „TRUE Spirit 120“ aušintuvas, o ant kitų paviršių randame daugiau techninės informacijos: naudojamo ventiliatoriaus modelį, palaikomus CPU lizdus, radiatoriaus svorį ir t.t.

Atidaręs pakuotę, suprantu, kad TR čia galėjo padirbėti ir kiek geriau: radiatoriui ir ventiliatoriui nuo pažeidimų skirtų apsaugos priemonių (paminkštinimų) čia įdėta vos pora, todėl transporatavimo metu radiatorius ir TY-140 ventiliatorius gali būti nesunkiai pažeidžiami dėl apsauginių priemonių stokos ir nestoro pakuotės kartono.

Komplektacijoje viskas kaip priklauso: montavimo sistemos, ventiliatoriaus uždėjimui skirti kabliukai, antivibracinės gumelės,  angliškas vartotojo vadovas bei 2 g. pakuotė su „Chill Factor“ termo pasta.

 

Žvilgsnis iš arčiau

„Thermalright TRUE Spirit 120“ – bokšto tipo aušintuvas, turintis keturis 6 mm karščio vamzdelius ir 48 aliuminio plokšteles. Čia panaudotas simetrinis konstrukcinis dizainas. 133 (I) x 52 (P) x 160 (A) mm siekiantys išmatavimai parodo, kad tai pakankamai kompaktiškas radiatorius. Šio radiatoriaus dizainui būdinga tai, kad ties centrine dalimi jis susiaurėja iki 39 mm, o ties abiem galais išsiplečia iki 53 mm, kurie ir tampa plačiausia radiatoriaus dalimi. Žvelgiant iš viršaus, plokštelės paviršiuje matomos keturios perforacijos (jos tęsiasi per visas 48 plokšteles), skirtos ventiliatorių laikikliams.

 

Kiekvienos nikeliuotos plokštelės storis – 0.4 mm, atstumas tarp jų 2 mm. Mažesnis atstumas tarp aliuminio plokštelių sufleruoja, kad „TRUE“ buvo kurtas su idėja ne į pasyvų aušinimą, o į kombinaciją su dažniau besisukančiais (angl. high RPM) ventiliatoriais. Plokštelių tvirtinimui prie karščio vamzdelių pasirinktas ne litavimas, o presavimas. „Thermalright“ inžinieriai nusprendė užlenkti aliumininių plokštelių kraštus, teigdami, jog tai mažina oro tėkmės pasipriešinimą.

„Thermalright“ parinko „U“ formą primenančius keturis karščio vamzdelius. Aliuminio plokštelių bloke jie išdėstyti dviem prasikeičiančiomis linijomis, išlaikant vienodus tarpus tarp savęs. Tikrai protingas TR pasirinkimas, mat daugiausiai šilumos pernešantys centriniai vamzdeliai yra išdėstyti toliau vienas nuo kito, o dvi eilės leičia efektyviau paskirstyti šilumą aliuminio plokštelėms. Skirtingai nei aliuminio plokštelės, variniai vamzdeliai su pagrindu sujungti litavimo pagalba.

 „TRUE“ pagrindas nikeliuotas ir standartiškai TR gaminiams yra kiek išgaubtas. Apdirbimo kokybė itin gera.

Radiatorius komplektuojamas su „Thermalright 120 PWM“ ventiliatoriumi, kuris pritaikytas suktis 700 – 1500 RPM diapazone, bent tokią informaciją randame ant pačio ventiliatoriaus. Tiesa, „Thermalright“ specifikacijose nurodomi 1000-1500RPM±15% RPM. Pagrindinės plokštės davikliai parodė, kad 970 RPM tai žemiausia ventiliatoriaus riba. Elektros sąnaudos neturėtų viršyti 2.52 W.

 

Techninės specifikacijos

 

Montavimas

Vien tik pagyrimai. Nors tvirtinimo etapų čia vienu ar kitu daugiau nei iki tol sutiktuose „Prolimatech“ ar tos pačios „Thermalright“ senesniuose produktuose, paprastumas ir svarbiausia tvirtinimo efektyvus visa tai, be abejonės, atperka. Tvirtindami aušintuvą sunaudojome dešimtį varžtų, keturias apvalias veržles, vieną „backplate“ bei du pagalbinius tvirtinimo rėmelius. Atrodo daug, bet gavome kaip uola tvirtą radiatoriaus sąlytį su „Phenom II“ pagrindu.

Testavimas

Neturėdami pakankamai laiko kiekvieną kartą iš naujo testuoti turimus CPU aušintuvus esant tai pačiai aplinkos temperatūrai, privalome išvesti delta skirtumą (CPU branduolio temperatūra – (minus) aplinkos temperatūra). Kuo mažesnis gautas skirtumas, tuo aušintuvas efektyvesnis. "TRUE Spirit 120" testuotas su "Noctua NT-H1" termo pasta.

Testavimo sistemą sudarė:

  •  CPU radiatorius: Prolimatech Genesis
  •  Procesorius: AMD Phenom II X4 955 BE @4.263GHz (203×21) 1.504v/ CPU NB @ 2.842GHz 1.325v
  •  Pagrindinė plokštė: Gigabyte GA-990XA-UD3 (F12b)
  •  RAM atmintis: Kingston HyperX Blu DDR3 2x2GB 1600CL9 @1624 CL7-9-7-20-28 1T 1.65v
  •   Vaizdo plokštė: Club3D HD6950 2GB CoolStream Edition @915/6300 MHz  1.1v
  •   Korpusas: Bitfenix Colossus Window Green

Ramybės ir apkrovos rėžimų temperatūros buvo matuojamos tokia tvarka: dvi minutės kompiuteriui „apšilti“ – fiksuojama ramybės (idle) temperatūra, tuomet septynioms minutėms įjungiamas „Prime95“ (small FFT’s) testas. Temperatūrų sekimui naudota „CPUID HWMonitor PRO“ programinė įranga. Ventiliatorių triukšmo rodmenys fiksuoti maksimaliai prityldžius sisteminius ventiliatorius bei atidarius vieną korpuso šoną. Prietaisas laikomas ~20 cm atstumu nuo korpuso. Tokiu būdu leisime „pasireikšti“ prie radiatorių tvirtinamiems ventiliatoriams. Testų metu sisteminiai ventiliatoriai veikė:

Įpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750RPM)
  3. Revoltec Air Guard 120 mm (~1300 RPM)

Išpūtimo:

  1. Bitfenix Spectre LED 230 mm (~1300 RPM)
  2. Xigmatek XAF 1453 LED 140mm (~750 RPM)

 

Rezultatai

"Thermalright TRUE Spirit 120" demonstruoja, jog su nespartintu "Phenom II X4 955 BE" gali susidoroti beveik taip pat gerai, kaip ir super klasės aušintuvai: "Genesis" ir "Silver Arrow". Apkrovos režime nuo geriausio "Silver Arrow" rezultato atsiliekama vos 2o C.

"Thermalright TRUE Spirit 120" nenori nusileisti geriausiems ir gerokai paspartinus AMD procesorių. Mums svarbesniame apkrovos režime nuo "Silver Arrow" atsiliekama vos 1.5o C, o nuo "Genesis" dar mažiau – 1o C. Visai neseniai testuotas "ARCTIC Freezer 13" tiesiog neturi jokių šansų, nors turi tokį patį varinių vamzdelių skaičių – keturis.

"Thermalright" gaminys šįkart nedemonstruoja kažko ypatingo, tačiau yra gerose pozicijose ir šioje grafoje. Davikliams užfiksavus beveik 1750 RPM, "TRUE Spirit 120" užfiksavo 47.1 dBA siekiantį rezultatą. Nors ventiliatoriaus rotoriaus skleidžiamas triukšmas buvo girdimas, tačiau jis neturėtų kelti didelių problemų.

 

„Thermalright TRUE Spirit 120“ prieš Phenom II 4.2 GHz ir 1.504 v.

Iki šiol beveik neatsilikęs, TRUE nesugebėjo (pagal AMD nustatytą maksimalią 62o C) susitvarkyti su Phenom II procesoriumi. Temperatūra pasiekė 66o C, o paskaičiavus delta skirtumą, TRUE pralošė super aušintuvams ~4-5o C. Skirtumas nedidelis, tačiau jo pakako, kad TRUE neišlaikytų šio išbandymo. Tiesa, peikti dėl to šį aušintuvą nereikėtų, ypač kai netrukus prasitarsiu apie jo kainą.

 

Išvados

„Thermalright TRUE Spirit 120“ tiesiog sužavėjo. Puikūs aušinimo rezultatai, netriukšmingas, nepriekaištingas tvirtinimo mechanizmas, galimybė sumontuoti antrą ventiliatorių (nors ir reikės papildomai nusipirkti tvirtinimo mechanizmus) – šios savybės negali būti praleistos pro akis. Neišeina nepaminėti ir viliojančios "BalticMart.eu" siūlomos kainos – vos kiek daugiau nei 107 litai. Nesuklysiu teigdamas, jog „Thermalright TRUE Spirit 120“ yra vertas kiekvieno už jį prašomo cento ir tai, ko gero, geriausias pasirinkimas kainų zonoje, besisukiojančioje apie 100 litų.

Privalumai:

  1. Puikus kainos/kokybės santykis;
  2. Efektyvumas;
  3. Pakankamai tylus ventiliatorius;
  4. Patogi ir patikima tvirtinimo sistema;
  5. Neblokuoja RAM lizdų;
  6. Palaikomi visi naujausi procesorių lizdai, įskaitant ir Intel LGA2011;
  7. Galimybė naudoti papildomą antrą ventiliatorių;
  8. Pridedamos antivibracinės juostelės.

Vidutiniška:

  1. Dėl pakankamai didelio aukščio gali tilpti į ne visus korpusus;
  2. Norint pritvirtinti antrą ventiliatorių, teks papildomai įsigyti tvirtinimo mechanizmus;
  3. Norėtūs kiek saugesnio įpakavimo.

7 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Oho, rimtai pasirodė mažylis, net nustebau. 🙂 Šauni ir detali apžvalga, o jei netolimoje ateityje rinkčiausi kompą, tai manau būtų gal ir top 1 aušintuvas pasirinkime. 🙂

  2. BC00 parašė:

    Manau, kad šitoje kainų zonoje galėtų tik Zalman Performa ir CM Hyper 412S pasispardyt, daugiau nelabai kas. O šiaip highly recommended kiekvienam technews.lt lankytojui:)

  3. daniukas21 parašė:

    sauni apzvalgai kaip visada 🙂 gailiuosi kad kazkada nepirkau performa o extreme pasirinkau, tokio irgi pilnai pakaktu

  4. Atavar parašė:

    Kas man nepatinka, tai jo aukstis… Na nors uzmusk nesuprantu, kodel "biudzetiniai" ausintuvai 99% daromi nebiudzetiniams korpusams (160+mm aukstis toli grazu ne kiekvienam biudzetiniam korpusui ikandamas).
    Imho tai LABAI didelis minusas tokios klases ausintuvui. Na o visa kitka tikrai gan saunu.
    P>S> kambario temperatura 28?:) Cia silumos mazge gal ?:P joke…

  5. BC00 parašė:

    Na matai, užsieniečiui biudžetinis korpusas ~200 Lt (daugelis palaiko 160 mm), lietuviui – 70-150 Lt:) bet žinoma TR galėtų daryti ir 150 mm, būtų kur kas saugiau, o efektyvumo prasme kažin ar kas būtų prarasta.
    Tiesiog toks house’as pas mane:D

  6. handleris parašė:

    is kur pirkti sita.nerandu niekur?

  7. BC00 parašė:

    Lietuvoje nepavyks įsigyti. Pakaitalas – Scythe Kotetsu.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.