13 metų Vokietis taiso NASA matematines klaidas

13 metų Vokietijos moksleivis Nikas Markuardas (Nico Marquardt) parašė visam pasauliui gerai žinomai JAV kosminei agentūrai NASA prašydmas jam atsiųsti skaičiavimus: kokia tikimybė, kad į žemę pataikys asteroidas? Visų nuostabai skaičiavimai buvo neteisingi. Institucijos viršininkai apskaičiavo, kad yra 1 galimybė iš 45000, kad minėtasis tarpžvaigždinis objektas "padovanos" mums pasaulio pabaigą. Tačiau, šis faktas galiojo iki tada, kol minėtasis Nikas Markuardas jiems pranešė, kad tikrasis šansas yra 1 iš 450.

Klausime, asteroidas yra apoftegma. Jeigu jis rėšis į vieną iš žemės palydovų, kas turėtų įvykti Balandžio 13 dieną, 2029 metais, susidūrimo gali užtekti jos trajektorijos pakeitimui ir 200 milijardų tonų sveriantčio metalo ir iridžio rutulio nusiuntimui kitu keliu 2036 metais. Atsitrenkimas gali būti sekamas cunamio, kuris turėtų sunaikinti Atlanto vandenyno pakrantes ir apylinkes.

Tai kaip gi NASA apsiskaičavo? Galbūt jie neįtraukė į sąskaitą trajektorijos pakeitimo galimybės nuo atsitrenkimo. O galbūt jie tik supainiojo skaitmenis, nes 450 ir 45000 atrodo šiek tiek panašiai.

Kad ir kaip bebūtų, tikiuosi, kad jaunuolio Nico projektas "Apoftegma – Asteroidas žudikas" laimėjo regiono mokslininkų kompeticiją, kurioje jis dalyvavo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.