Aptera pristato itin ekologiškus ir radikalaus dizaino automobilius

Prieš keletą dienų automobilių gamintojas Aptera Motors įsikūręs Kalifornijoje, JAV, oficialiai anonsavo du naujus modelius, kurių kuro ekonomija bus tiesiog stulbinanti. Pirmasis modelis atkeliaus jau kitų metų paskutinįjį ketvirtį. Tai bus pilnai elektrinė transporto priemonė, kurią pakrovus bus galima nuvažiuoti 193 kilometrus, o jo kaina sieks mažiau nei 30000 JAV dolerių. Kuru-elektra varomas modelis pasirodys vėliau – 2009-iais. Pirmieji testai parodė, kad hibridinis modelis 100 KM kelią galės nuvažiuoti sudeginęs tik 0,8 L degalų.

Automobilis buvo kurtas siekiant turėti kuo mažesni aerodinaminio pasipriešinimo koeficientą. Tai dviejų žmonių transporto priemonė, kurią pavadinti automobiliu tiesiog neapsiverčia liežuvis. Typ-1 yra pagamintas iš ypač lengvos medžiagos, turi „du plius vienas" sėdynių išsidėstymą, kuri leidžia vaiką iki trijų metų pasodinti už dviejų pagrindinių keleivių. Papildoma vieta bagažui leidžia vežti iki 15 maišų prekių, du golfo lazdų krepšius, ar netgi dvi banglentes, jei yra išimta vaiko kėdutė.

Typ-1 turi tiek vairuotojo, tiek keleivio oro pagalves, centrinį kompiuterių su GPS navigacijos sistema, galinio vaizdo kamerą, automobilio diagnostinę sistemą, LED vidaus ir išorės apšvietimą, RFID užraktą bei USB jungtį nešiojamojo kompiuterio, MP3 grotuvo ar kitokio mobiliojo įrenginio pakrovimui. Be visa ko rasime ir CD/MP3/DVD grotuvą ir XM palydovinio radijo imtuvą.

Abu Typ-1 modeliai naudoja 110 voltų A/C pakrovimo būdą. Tai leidžia baterijas įkrauti per keletą valandų. Patogu naudoti ir kompanijos suteikiamą elektros energijos matuoklį, nes jį naudodami be problemų transporto priemonę galime krauti ir naktį, kai energijos tarifai yra mažesni.

Pilnai įkrovus Typ-1 bateriją, elektrinis automobilis gali nuvažiuoti beveik 200 kilometrų. Kasdieniam važinėjimui į darbą, parduotuvę ir t.t., tai geriau nei puikus rezultatas. Bet kokiu atveju labiausiai džiugina tai, kad nėra išmetamas nė gramas CO2 dujų, kurios, kaip puikiai žinome ir sukelia globalinio klimato atšilimo efektą.

Aptera Motors jau dabar priima įmokas reikalingas išankstiniams užsakymas. Kol kas vien tik Kalifornijoje kompanija sulaukė 400 užsakymų. Liūdniausia yra žinia, kad tik vėliau gamintojas imsis savo įdomiais sprendimas prekiauti visoje JAV, o paskui galbūt ir Europoje. Bet kokiu atveju šių „žalių“ automobilių Lietuvoje nematysime dar ilgą laiko tarpą. Įdomu tai, kad Aptera graikiškai reiškia „skrydis be sparnų“, o tai žinoma atsispindi mašinos dizaine.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.