Elektros gaminimas nanolaidais

Tinklų sensorių ir mobiliųjų aparatų komponentams traukiantis iki mikro ir net nano dydžių vis didėja suderinamų energijos šaltinių poreikiai. Nes net mažiausia baterija yra perdidelė naudoti nano dydžių prietaisuose. Mokslininkai tiria nano sistemas kurios galėtu gauti energijos iš aplinkos.

Dabar mokslininkai iš Ilinojos universiteto parodė, kad vienas nanolaidas gali gaminti energija. Nanolaidai pagaminti iš pjezoelektrinės medžiagos mechaniškai deformuoti sukuria krūvį. Norint išmatuoti tokio plono laido sukuriama krūvį mokslininkai visų pirma turi sukonstruoti labai jautrų ir tikslų mechaninio testavimo prietaisą.

„Eksplotuojant šį tikslų testavimo aparatą, mes sėkmingai pademonstravome pirmąjį kontroliuotą nanolaido sukurto krūvio matavimą. Sako Min-Feng Yu – mechaninkos ir inžinerijos profesorius ir tyrinėtojas Bekmano (Beckman) universitete.

Nano laidas buvo susintetintas pavienio bario titanato (bario ir titano oksido naudojamo mikrafonuose ir keitikliuose kaip pjezoelektrinė medžiaga) kristalo forma ir buvo apie 280 nm pločio ir 15 mikro metrų ilgio.

Testavimo mechanizmas tai piršto dydžio prietaisas su dviejomis platformomis stacionaria ir judančia tarp kurių yra 3 mikrometrų tarpas. Kai nanolaidas buvo patalpintas tarp dviejų platformų, judančioji platforma perėmė nanolaido sukurtas vibracijas. Nanolaido sukuriamas krūvis buvo įrašytas didelio jautrumu krūvių jutikliais.

„Elektros energija sukuriama kiekvienos nanolaido vibracijos buvo 0.3 atodžiaulio (mažiau nei viena kvintilijonoji džiaulio)“ sakė Yu.

Mokslininkams sukuriant mechanines deformacijas naudojant išorinius judėsius buvo nustatyta, kad ir kitos aplinkos vibracijos pavyzdžiui kaip garso bangos turėtų sukurti deformacijas. Kitas mokslininkų tikslas – nustatyti garso dažnį galintį sukurti nanolaido vibracijas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.