Indų kompiuteris buvo tik išpūstas muilo burbulas?

Pastaruoju metu daug aptariamas indų „10 JAV dolerių nešiojamasis kompiuteris\“ pasirodo, kad gali būti visai ne kompiuteris: Sakshat pavadinimą gavęs įrenginys gali kaupti informaciją ir turėti prieigą į internetą naudojat įvairius būdus, tačiau neturi nei klaviatūros, nei ekrano, kas būdinga normaliam personaliniam kompiuteriui.

Sakshat įrenginys pasižymės 2 GB talpa bei bevielio ryšio kontroleriu prisijungimui prie interneto. Produktas turės prieigą į specialią interneto svetainę, kurioje bus į tam tikros specifikos mokslą orientuota medžiaga. Įrenginys yra mažas, jo ilgis 25 centimetrai, plotis – apie 12 centimetrų. Šiuo metu pagaminti šį produktą kainuoja tarp 20-30 JAV dolerių, kas yra ganėtinai daug už 2 GB flash atmintinę su tinklo kontroleriu, tačiau kūrėjai teigia, kad pradėjus šį įrenginį gaminti masiškai, jo kaina kris iki 10 JAV dolerių.

„Kompiuteriui mokomiesiems tikslas“, kaip jį įvardina kūrėjai iš Indijos, reikės normalaus asmeninio kompiuterio arba nešiojamojo, kad šis tinkamai funkcionuotų. Tai reiškia, kad jo visiškai negalima lyginti su ganėtinai paprastais OLPC XO nešiojamaisiais, vadinti jį pakaitalu neapsiverčia liežuvis, kurie turi 7,5 colių ekraną, net klaviatūra, ir kainuoja tarp 100-188 JAV dolerių.

Pasak MediaNama portalo, kurį cituoja X-Bit Labs, Sakshat įrenginys yra pagamintas tam, kad tarnautų naujoje vyriausybinėje programoje pavadintoje „Mokymasis per Informacijos ir Komunikacijos Technologijas“ vardu. Projekte šmėžuoja ir elektorinių klasių sukūrimo perspektyva bei specializuoto tinklo įdiegimas, kuris leistų laisvai parsisiųsti reikiamą medžiagą 18 tūkstančių kolegijų ir 4 tūkstančiams universitetų studentams Indijoje. Pasak pranešimo, jau keturi leidėjai yra pasamdyti publikuoti knygas ir turinį studentams.

Tiesa, pasak technologijos kūrėjų iš Indijos, Sakshat “kompiuteris mokomiesiems tikslas” leis pristatyti nebrangų nešiojamąjį mokymosi reikmėms. Oficialios informacijos kūrėjai nepateikė.

3 Komentarai

  1. n3xus parašė:

    hm idomu, tarkim kad Indijoje yra tiek studentu kiek cia rasoma tai yra sumoje 22 tukstanciai. Indijoje gyventoju 1.15 milijardo. Lietuvoje studentu – 204,4 tukstanciai. Gyventoju – 0.0033 milijardo ;):D

  2. Linas parašė:

    Na va ir sprogo burbulas. O taip idomu bovo, koks gi ten kompiuteris uz 20 doleriu. Pasirodo cia tik kiek patobulinta flash atmintine.

  3. Beady parašė:

    Nieko sau mazas \". Įrenginys yra mažas, jo ilgis 25 centimetrai, plotis – apie 12 centimetrų.\" 25prie12cm cia kaip geras senas zebros modemas 😀
    Ir kazkaip is 10$ staiga pakele i 20-30$ :DD Juokdariai…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.