Iš istorijos: Kaip Artimuosiuose Rytuose kabeliai trūkinėjo

Kuomet prasidėjo nesėkmių virtine Artimuosiuose Rytuose dėl interneto kabelių lūžių, kurie lėmė ypatingos spartos sumažėjimus dižiojoje dalyje Azijos, nesinorėjo rašyti prelimenarių išvadų, siekiant kuo objektyvesnės informacijos pateikimo mūsų portale. Bet dabar, kai viskas išaiškėjo tiksliau ir ši istorija nuskambėjo daugelyje, kitų pasaulio IT portalų ar žurnalų, nusprendžiau ir aš parašyti. O viskas apie tai, kaip klostėsi įvykiai Artimuosiuose Rytuose (toliau AR), kai buvo nutraukti keletas interneto kabelių ir AR liko be interneto ryšio.

BBC pranešė, kad Persijos įlankoje laivai nemoka plaukioti. Skamba ironiškai. Tuo metu įlankoje buvo ypač vėjuota, taigi laivams keliauti buvo sunku. Pasak pirminių pranešimų, laivai sugebėjo kliudyti du interneto kabelius ir dėl to daugelis Egipto ir AR gyventojų, ir organizacijų liko be interneto ryšio. Tačiau jūreiviams tai pasirodė maža – nutrauktas dar vienas kabelis netoli Dubajaus. Tiksliau sakant, pirmoji vieta, kur kabeliai nutraukti, yra 8,3 km nuo Aleksandrijos miesto Egipte, ten remontininkai jau nuvyko Vasario 5d. ir darbus turėtų jau greitai baigti. Atroji vieta yra 56 km nuo Dubajaus.

Egipte trečiadienį buvo sutrikę 70 proc. interneto tinklų, tuo tarpu Indijoje nukentėjo 60 proc. tinklų, nuskriaustas neliko ir Dubajus, kuriame beveik iš vis neveikė interneto ryšys. Šiuo metu visi Flag Telecom darbininkų laivai yra savose vietose, arba netoli jų, tačiau neužbėkime įvykiams už akių.

Pasak pirminių versijų, kabelius nutraukė laivai, tiksliau sakant jų inkarai. Nors bendrai, aprūpinti Egiptą ir AR nenaudojamai tik dveji kabeliai, kurie yra sugadinti, visgi, daugelis piliečių liko be interneto arba turi tenkintis net 60-70 procentų lėtesniu internetu.

Dubajuje išvis yra šiuo metu „riesta“. Trečiasis kabelis, kuris kaip jau minėjau ankščiau, yra nurauktas, kas reiškia, kad Dubajus liko be interneto ryšio, žinoma, palydovinis vis dar galimas.

Atrodo viskas turėjo išsispręsti – laivai nuvyko į artimiausias vietas ir taisymas turėjo prasidėti. Taip, jis prasidėjo, tačiau dėl ypač blogų sąlygų, jį teko nekartą stabdyti, kas sako, kad kabeliai vis dar nėra sutvarkyti. Nesibaigiant trijų kabelių remontui, buvo rasti dar du pažeisti kabeliai. Bendroje sumoje mes jau turime net penkis pažeistus kabelius. Šiuo metu, dėl penktojo kabelio netekties, Kataro valstybė liko be laidinio interneto ryšio.

Vietiniai vis labiau neatmeta diversijos versijos ir mini teroristų vardą, nes tokie faktai, kad per vieną savaitę būtų nutraukti net penki kabeliai, sako tik vieną – tai tikrai ne vien laivų darbeliai. Tai patvirtino ir Egipto Komunikacijų Ministerija, kuri sako, kad tuo metu, kur sutriko kabelių veikla, nebuvo nei vieno laivo jūroje dėl smarkios audros. Specialistai pastebi, kad dėl pirmų dviejų kabelių situacija aiški – veikiausia kalti laivai. Kitų trejų kabelių nutrūkimo priežastys vis dar paslaptyje.

Kad ir kaip ten bebūtų, dešimtis milijonų gyventojų turinčios valstybės susiduria su lėta interneto sparta, arba dar blogiau, interneto nebuvimu. Daugelis organizacijų, kaip, kad bankai, sakosi negalį atlikti visų reikiamų operacijų dėl lėto ryšio, jis taip pat yra ir nestabilus. Pasak naujausių CNN pranešimų, su ryšio problemomis susiduria 60 mln. Indijos, 12 mln. Pakistano, 6 milijonai Egipto, apie 5 mln. Saudo Arabijos gyventojų. Katare, Dubajuje, Irane ir Irake – laidinio interneto ryšio išvis nėra. Problemų neišvengta ir Indonezijoje bei Singapūre.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.