Mokslininkai aktyviai tyrinėja galimybę remineralizuoti dantis

Turbūt daugeliui jūsų bent kartą gyvenime yra tekę patirti baimės jausmą minant kelią iki odontologo kabineto. Dūzgiantis dantų grąžtas, nemalonus ir erzinantis skausmas bei kvapas daugeliui dantų sveikatos problemų turinčių žmonių kelia neigiamas emocijas, tačiau štai Kalifornijos Universiteto mokslininkų tyrinėjimai, medicininį dantų grąžtą gali paversti reliktiniu praeities įrankiu.

Įsivaizduokite ateities viziją – apsilankote pas dantų gydytoją su ėduonies paveiktais dantimis, o šis vietoje, kai kam net panišką baimę keliančio, grąžto pažeistus dantis nušveičia kalcio jonų prisodrintu tirpalu, kurių pagalbą dantys savaime atstato pažeistą kaulinį audinį. Skamba fantastiškai? Viena mokslininkė teigia, jog tai – ne tolima ateitis.

Profesorė Seli Maršal (Sally Marshall) iš jau minėtojo Kalifornijos Universiteto, esančio San Francisko mieste, jau kuris laikas aktyviai dirba prie „stebuklingos mikstūros“ – kelių cheminių elementų mišinio, kurio pagalba dantys sugebėtų savaiminiu būdu atkurti įrančius savo audinius. Jei toks įvairių skirtingų medžiagų tirpalas bus sukurtas, odontologijoje įvyks tikras perversmas, skaičiuojant nuo pat 1840-ųjų, kuomet pirmą kartą dantų ertmėms užtaisyti buvo pradėtas naudoti metalas.

Maršalo tiriamasis darbas remiasi dentino atauginimu pažeistuose dantyse. Dentinas – tai medžiaga esanti po baltu emalio sluoksniu, danties karūnėlės dalyje. Wired.com šią substanciją prilygina nedegtai plytai pagamintai iš molio ir iš vidaus sutvirtintai plonomis metalinėmis vielomis. Sveikuose dantyse, dentinas yra sutvirtinimas natūralios biologinės medžiagos – kolageno (baltyminiais siūlais). Kuomet rūgštys ir puvimo erozijos procesas sunaikina viršutinį danties sluoksnį – emalį, dentinas lieka visiškai neapsaugotas. Tuomet bakterijos gali lengvai pažeisti jį, taip suformuojant pirmuosius dantų ėduonies simptomus – skausmą, ertmių atsivėrimą, apnašų sluoksnio atsiradimą ir t.t.

Dentinas – tai ne tik vienas iš svarbiausių danties audinių, tačiau medžiaga pasižyminti ypatingu tvirtumu. Wired žurnalas teigia, kad sveiko žmogaus dantyse esantis dentinas yra du kartus stipresnis nei pušies mediena na, o tai privertė susimąstyti mokslininkę Seli Maršal. Kuomet ėduonies „išvargintas“ dentino sluoksnis suminkštėja ir jį sudarančių dalelių išsidėstymas prilygsta gumos tankiui, Maršalas tiksi, jog užpiltas kalcio ir kitų elementų mišiniu šis sluoksnis remineralizuotusi. Tai sunaikintų emalio eroziją ir užkirstų kelią bakterijoms ardyti giliau nei dentinas esančius audinius.

Maršal teigė, kad eksperimentų metu jei pavyko remineralizuoti kai kurias danties dalis. Tačiau mokslininkė nėra įsitikinusi dėl emalio – norint, kad dantis visiškai pagytų, jis turi suformuoti pilnavertį emalio sluoksnį, kurį sudaro kristalinės-mineralinės medžiagos. Natūralaus augimo metu, šis sluoksnis yra formuojamas viršutinėje dentino dalyje, tačiau ar tai vyksta ir po dantį nušveitus kalcio tirpalu, Seli nėra įsitikinusi.

Seli Maršal yra įsitikinusi, kad per ateinančius kelerius metus, jos išrastas dantų regeneraciją skatinantis, cheminių medžiagų mišinys taps plačiai vartojamu dantų terapijos būdu, pakeisiančiu dantų gręžimą.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.