Molekulė – tranzistorius: mokslinė fantastika ar dabartis?

Elektronikos miniatiūrizacija nėra begalinė. Silicio plokštelėmis paremtų sistemų elementai vargu ar kada nors gali būti pagaminti mažesni nei 20 nm. O prie tokios ribos šiuo metu žingsnis po žingsio ir artėjama. Taigi mokslui keliamas naujas ir sudėtingas klausimas. Kaip gaminti dar mažesnius tranzistorius.

Jau 2005 metais Kanados mokslininkai pademonstravo kaip jonas priartėjęs prie tinkamai parangtos organinės molekulės sukelia elektrines srovės tekėjimą.

Taigi Daktras Wolkow pabrėžė, kad tokiu būdu jei būtų masiškai gaminami elektronikos komponentai jiems reiktų mažiau energijos, jie gerokai mažiau kaistų ir kas svarbiausia veiktų nepalyginamai greičiau. Tai jo komanda pirmoji sukonstravo tokiu būdu ir kambario temperatūroje veikiantį elementą. Tik vieno elektrono pakanka suveikimui.

Net tobuliausiuose procesoriuose reikia tūkstančių elektronų tam, kad suveiktų vienas elementas. Čia jau eina kalba apie maždaug 1-2 nm procesus. Be to siūloma naudoti hibridines sistemas kur tradiciniai elementai veikia kartu su naujais pasak kūrėjo tai nebūtų sudėtinga ir gal net pavyktų integruoti į mažai pakestas dabartines sistemas.

Dėja tuo joks elektronikos gamintojas nesusidomėjo. Regis financiškai palankiau bus pardavinėti vis po 1 nm mažiau, kad visi nusipirktų po kokius 20 gaminių, o kai mažint nebeišeis tai gal bent tada bus pereita prie realiai naujų ir efektyvių sprendimų.

Šaltinis:

Field Regulation of Single Molecule Conductivity by a Charged Surface Atom Nature, 02 June 2005

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.