NASA su pasauliu pasidalino planais dėl kosminės stoties mėnulyje

Neseniai vykusioje Amerikos Aeronautikos ir Astronomijos Asociacijos konferencijoje Longbyče (Long Beach), Kalifornijoje, NASA inžinieriai atskleidė du idėjinius planus ties kuriais intensyviai dirba JAV kosmoso agentūra.

Tajgi vietoj to, kad astronautai nukeliavę į mėnulį būtų apgyvendinti mažuose, įprastiniuose moduliuose, NASA mąsto apie galimybę gyvenamąsias sąlygas jiems suteikti viename iš trijų, ypač didelių arealų. Dideliose patalpose būtų galima sutalpinti visą reikiamą tiriamają įrangą, maisto atsargas bei kitus mokslinius, bei buitinius įrankius ir jų nereikėtų gabenti kiekvieno skrydžio į mėnulį metu. Ankstesniuose planuose buvo numatyta kosminę stotį energija aprūpinti atomine enregija, tačiau kaip teigia Dagas Kukis (Doug Cooke), NASA atsotvas ir vyriausiasis mėnulio tyrinėjimų grupės vadovas, stotį būtina elektros energija aprūpins saulė.

Taip pat konferencijoje buvo pristatyta pora mėnuleigių projektų, kurių pagalba astronautai galėtų nukeliauti daugiau 965 tūkstančių kilometrų distanciją. Hermetiškoje kabinoje ilgas distancijas keliaujantys astronautai galėtų dėvėti patogesnią aprangą, vietoj griozdiškų kostiumų kelionės iki mėnulio metu. Naujieji mėnuleigiai neturėtų būti didesni, nei tie kurie buvo naudojami NASA "Apollo" misijos metu.

JAV kosminė agentūra tikisi išsiūsti astronautus apie 2020 metus, tačiau vienintelė didelė problema trukdanti įgyvendinti kelionę, šiuo metu yra šiuo metu naudojamų kosminių keltų ribotas pritaikymas. Taigi jeigu NASA planuoja bet kokias mėnulio tyrinėjimo bei kosminių stočių įrengimo misijas, jie privalo sukonstruoti visiškai naujo tipo laivus.

Rusija, Kinija, Japonija ir Indija taip pat turi parengusios mėnulio tyrinėjimo programas, kurios turėtų būti įgyvendintos per artimiausius 25-erius metus. Nepaisant kiekvienos iš pasaulinių kosmoso agentūrų individualių planų, visos drauge jos pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurioje minimas net tik Mėnulis, tačiau ir Marsas.

Privatus sektorius jau ankščiau rodė savo susidomėjimą mėnuliu bei ketinimą statyti viešbučius, bei savasias bazes, tačiau jokios konkretesnės informacijos kolkas negirdėti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.