Naujos skaidrės: Nehalem, Larrabee ir kiti

Vakar internete pasklido daug informacijos apie naujus mikroprocesorių milžinės Intel gaminius. Skaidrėse su prezentacine medžiaga pažymimi Nehalem, Dunnington bei Larrabee.

Nehalem – tai nauja procesorių architektūra, plėtojanti Core architektūros teigiamąsias savybes. Tačiau joje atsiranda daug naujų savybių. Skaidrėse patvirtinta informacija, kad Nehalem turės nuo dviejų iki aštuonių branduolių, kurių kiekvienas bus padalintas į du virtualius. Kiekvienas fizinis branduolys turės po 256 KB L2 spartinančiosios atminties, o 8 MB L3 atmintimi visi branduoliai dalinsis kartu. Iš esmės tai panašus principas į AMD K10 procesoriuose naudojamą laikinosios atminties sistemą.

Nehalem bus įdiegta ir QPI magistralė, pakeisianti FSB, įdiegtas šiaurinis tiltas su DDR3 atminties valdikliu (DDR2 palaikymo Nehalem nebeturės). SSE4 instrukcijų rinkinį, atsiradusį Penryn procesorių šeimoje pakeis SSE4.2 rinkinys su keliomis naujomis instrukcijomis. Patobulintas ir instrukcijų paralelizmas, 33 procentais padidinus mikrooperacijų skaičių nuo 96 iki 128 (lyginant su Penryn). Taip pat bus įdiegtas antras TLB buferis bei antras BLB buferis, skirtas pagerinti procesoriaus gebėjimus nuspėti tolimesnį operacijų sąrašą. Nehalem bus pristatyta paskutiniame šių metų ketvirtyje.

Pora skaidrių pasirodė ir su informacija apie 32 nm technologinio proceso gaminius Westmere ir Sandy Bridge. Pirmasis yra sumažinta Nehalem versija, pasirodysianti 2009 metais, o Sandy Bridge turės visiškai naują mikroarchitektūrą ir pasirodys 2010 metais.

Larrabee – kodinis Intel grafikos lusto, kurios išleidimas ruošiamas 2009-2010 metais, pavadinimas. Larrabee susidės iš daug mažų branduolių, kurių kiekvienas palaikys naują vektorių instrukcijų rinkinį. Iš šiuo metu skelbiamos lusto galios galima tikėtis, kad Larrabee turėtų rimtai stoti į kovą su Nvidia bei AMD gaminiais. Tačiau Larrabee apdoros ne tik vaizdą. Ji tuo pačiu bus ir GPGPU (General Purpose GPU) ir turės kur kas platesnes pritaikymo galimybes.

Jau rašėme apie planuojamą šešių branduolių Intel Xeon procesorių. Vienoje skaidrėje pateikiama daugiau informacijos ir apie jį. Turėdamas net šešis branduolius ir net 16 MB L3 spartinančiosios atminties Dunnington tranzistorių skaičiumi (1.9 mlrd.) beveik pasivys Tukwila. Šio procesoriaus sulauksime antroje šių metų pusėje.

Per netrukus vyksiančią IDF konferenciją greičiausiai bus pateikta ir daugiau detalių apie naujus gaminius. Daugiau informacijos ir nuotraukų rasite Anandtech portale.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.