Plutonas – naujos klasės dangaus kūnas

Tikriausiai daugelis Jūsų žinote, kad Plutonas – tai nykštukinė planeta, neatititinkanti visavertės planetos apibrėžimo. Bent jau taip, prieš du metus nusprendė Tarptautinė Astronomų Sąjunga (TAS), kuri, kaip praneša DailyTech, prieš tris dienas dar kartą pakeitė Plutono klasifikaciją.

Nuo šiol Plutonas ir kiti į jį panašūs dangaus kūnai (tokie kaip Iridė ir pan.) nebebus traktuojami kaip nykštukinės planetos, o vadinami plutoidais. Taip nusprendė dvejus metus tarpusavyje aršiai besiginčiję TAS nariai.

Kalbant apie Saulės sistemą, plutoidais gali vadintis tiktai nykštukiniai dangaus kūnai skriejantys aplink Saulę savose orbitose ir esantys toliau už Neptūną. Taip pat šie objektai turi būti užtektinai didelio dydžio, kad turėtų savo gravitacijos lauką. Naujos, nuolatinės klasifikacijos įvedimas reiškia, kad tolimiausia, aštuntoji mūsų Saulės sistemos planeta yra Neptūnas, kuris pilnai aplink Saulę apskrieja per 165 Žemės metus.



Iš dešinės į kairę – Plutonas ir didžiausias jo palydovas – Charonas

„Plutoidai – tai dangaus kūnai skriejantis tam tikra orbita aplink saulę bei esantys toliau, nei Neptūno planeta. Šie dangaus kūnai turi turėti kietą paviršių gebantį išlaikyti hidrostatinę pusiausvyrą (rutuliškos formos) ir užtektinai masės, kuri suformuotų savąjį gravitacinį lauką“ – teigė Tarptautinės Astronomų Sąjungos atstovai. Nors šiuo metu saulės sistemoje plutoidai tėra du (Iridė ir Plutonas), tačiau astronomai tikisi surasti kitų objektų atitinkančių plutoido apibrėžimą.

Ginčai dėl Plutono kaip planetos statuso nerimsta jau keletą metų ir atrodo TAS iniciatyva priimtos naujos dangaus kūnų klasės įvedimas nenumalšins tebevykstančių debatų. Galbūt net atvirkščiai – tai dar labiau paaštrins ir prailgins nevienareikšmiškas mokslininkų diskusijas.

Daugelis astronomų neigiamai vertina tai, kad beveik 70 metų planetos statusą turėjęs Plutonas, TAS sprendimu taip lengvai prarado šį titulą. Tai sukėlė didelių keblumų globalinei švietimo sistemai bei mokomąją veiklą praktikuojantiems pedagogams, kurie nuo šiol turi prieštarauti „enciklopedinei tiesai“ bei išsamiau paaiškinti naujos klasifikacijos kriterijus.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.