Projektas "One laptop per child" baigia pasiruošimą

Atrodo, kad ambicingasis projektas „Kiekvienam vaikui – nešiojamas kompiuteris“ (ang. „One laptop per child“ (OLPC) ) išsprendė visas technines kliūtis. Atsirado ne pelno siekianti organizacija, kuri gali pristatyti NK tiems, kuriems tikrai jų reikia*. Kad ir kaip viskas atrodytų idealu, bet atsiranda kita kliūtis, kurios, atrodytų, tikrai negali būti – tai šalys – potencialios akcijos dalyvės. Argumentas: gavimas to, dėl ko jos nėra tikros. Taigi, OLPC nori suteikti galimybę nemokamai išbandyti NK. Tam yra pasitelkta programa „dovanok 1 – gauk 1“ (ang. „Give 1 Get 1“).

Nuo lapkričio 12 d. JAV startuoja minėta programa. Už 399 JAV dolerių žmonės galės nusipirkti 2 XO NK – vieną gaus pats pirkėjas, o kitas nukeliaus pas ekonomiškai silpnos šalies vaiką. Nešiojamo kompiuterio XO konfigūraciją sudarys „AMD Geode LX-700“ procesorius veikiantis 433 Mhz dažniu, integruotas grafikos posistemis, 256 MB DDR 266MHz operatyviosios atminties, 1GB NAND flash atmintinės „kietasis diskas“ 7.5 colio ekranas palaikantis 1200×900 rezoliuciją.Kita periferija – bevielio ryšio adapteris, integruota „web“ kamera, mikrofonas, garsiakalbis ir t.t.

* „…kuriems tikrai jų reikia.“ – norėčiau atkreipti į šį, gan absurdiškai skambantį palyginimą, kurį aš nugvelbiau iš originalios naujienos. Mano manymu, „tikrai reikėti“ gali tik vandens ir maisto. Visa kita yra tik vandens ir maisto papildai, suteikiantys gan beprasmiam gyvenimui įvairovės. Juk jei tų pigių kompiuterių nebus, niekas iš sielvarto nemirs, o iš bado gali. Na, bet kad ir kaip ten būtų nepasiturinčių šalių gyventojus (pagal idėją vaikus, bet nenoriu tikėti, kad tokius kompiuterius pirks tik vaikai) šviesti būtina. Tik išsimokslinimo dėka tos šalys gali tobulėti.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.