Rusija į orbitą išleidžia tris naujus GLONASS projekto palydovus

Rusijos vyriausybė itin kruopščiai ir aktyviai dirba ties globalaus pozicionavimo sistemos atitikmeniu – GLONASS projektu. Šiandien buvo oficialiai pareikšta, kad iš Kazachstano valstybės buvo paleisti trys nauji palydovai, kurie praplės šios naujos sistemos galimybes.

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, naujieji palydovai startavo nešami „Proton-K“ tipo raketos, praeitą penktadienį. Kosminiai aparatai sėkmingai pasiekė žemutinės Žemės atmosferos sluoksnį, praėjus 8 minutėms nuo starto pradžios.

Nežinantiems kas tas GLONASS ir su kuo jis valgomas, paaiškinsiu, kad tai Rusijos vyriausybės sukurtas Globalaus Pozicionavimo Sistemos (GPS), šiuo metu itin aktyviai naudojamos JAV, ekvivalentas. Išvertus į lietuvių kalbą šio projekto pavadinimas skambėtų kaip Globali Navigacijos Palydovų Sistema (GNPS).

Indijos vyriausybė dar 2004-aisiais pažadėjo paremti GLONASS projektą, nors iki šiol pati nepaleido nei vieno palydovo.

Europos Sąjunga taip pat kuria ir tobulina savąjį GPS sistemos atitikmenį – Galilėjo Tinklą (Galileo Network), nors pastarasis dar nėra pilnai įrengtas ir neprieinamas galutiniams vartotojams.

JAV ir Rusijos valstybių vyriausybės aptarinėjo galimybę GPS ir GLONASS sistemas sujungti ar bent jau padaryti jas suderinamas taip siekiant sukurti pasaulinį tinklą. Tačiau, kaip ir JAV ir ES atveju, kalbos taip ir liko kalbomis ir joks sandėris oficialiai nebuvo patvirtintas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.