Standieji diskai gali išlikti sveiki po gaisrų ir potvynių

Gaisrų ar potvynių sugadintų kompiterių savininkai įprastai tvirtina, kad jų informacija sunaikinta. Kompiuterių ekspertai teigia, kad dalį informacijos galima susigrąžinti net iš labai suniokotų diskų. Beaugant kompiuterių pramonei atsiranda vis daugiau firmų užsiminėjančiu infomacijos atgaivinimu.

Kai potvynio vanduo užpildė Lario ir Nensės Maklenanų (Larry and Nancy MacLennan) rūsį, prieš evokuodamiesi jie greitai pernešė kompiuterį į pirmą aukštą. Bet vanduo vis kilo ir užliejo kompiuterį kuris po vandeniu išbuvo daug valandų.

Kelias dienas šeima buvo susirūpinusi dėl Minesotos miesto Mino (Minn) ir jų namo. Kai jie prisiminė kad kompiuteryje laikė tūkstančius nuotraukų (kai kurioms iš jų buvo per 70m.) Maklenanai manė, kad jų brangūs duomenys išnyko amžiams. Bet jų trisdešimtpenkiametė dukra Jena Maklenan (Jenna MacLennan) buvo girdėjusi apie duomenų atgaivinimo firmas kurios kartais randa informacijos labai pažeistuose diskuose. Per kelias dienas inžinieriai sugrąžino visą jų informaciją. „Mes tuo buvome labai patenkinti“ sako Jena nes firmos agentas įspėjo, kad su tiek vandens ir molio mes nežinome kokio lygio koroziją ir žalą patyrė jūsų standusis diskas“.

„Standžiojo disko mechanizmas nustoja veikęs kai mechaninės judančios dalys pažeidžiamos, bet pats informacinis diskas yra atsparus tokiems veiksniams kaip potvynis“ aiškina firmos darbuotojas.

"Mes išgelbėjome informaciją iš nešiojamo kompiuterio kuris iškrito iš sraigtasparnio ir iš to kuris buvo nuskendęs vandenyne metus, kartą turėjome kietąjį diską su šūvių skylėmis jame. Per metus mūsų pelnas per 141mln. JAV dolerių, informacijos atgavimas kainuoja apie 850 JAV dolerių iš kurių 10% aukojama „Raudonajam kryžiui" Informacija gali būti atkurta iš „Windows“,“Mack OS“,“iPOD“ ar net mobiliųjų telefonų kietųjų diskų tada ji įrašoma į CD, DVD ar kitą standujį diską.

Dažniausiai kompiuterių savininkai žino, kad turėtų pasidaryti informacijos kopijas (back up), bet laiko jas prie kompiuterio. Todėl nelaimės atveju sunaikinama ir antrinė informacija. Expertai siūlo kopijas laikyti toliau nuo kompiuterio ar netgi banko seife.

Šis informacijos atkūrimas turi ir blogąją pusę, nes hakeriai gali gauti privačią informaciją iš išmestų kompiuterių. Ekspertai siūlo standžiuosius diskus mesti atskirai nuo kompiuterių ar naujoti infomacijos ištrynimo programas kurios cikliškai keičia informacijos kodą kol negryžtamai sumaišo (dvejetinėje sistemoje)

Daugelių atvejų informacijos atkūrimas yra labai pravartus dalykas, galintis išgelbėti mums labai svarbią informaciją.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.