Sukurtas poodinis ekranas maitinamas kraujo energija

Atrodo mokslo tobulėjimas neturi ribų – neseniai vienas talentingas mokslininkas-inžinierius Džimas Mylkė (Jim Mielke) paskelbė sukūręs poodinio ekrano prototipą. Šis implantuojamas įrenginys geba vaizduoti „tatuiruotės“ tipo vaizdus ant odos ir yra maitinamas energija gaunama iš kraujo.

Veikimo principas gana elementarus – po oda žmogui yra implantuojamas ritinėlio formos, lankstus, minkštas „displėjus“ pagamintas iš silicio ir silikono, kuris vėliau pats automatiškai, tinkamai ir „patogiai“ išsivynioja virš raumeninio sluoksnio. Įrenginyje yra plono dydžio elementas iš kurio einantys du lankstūs vamzdeliai yra sujungiami su arterija ir vena. Kraujas teka pro minėtąjį elementą, o šis savo ruožtu iš plazmoje esančio deguonie ir gliukozės gamina mažo stiprio ir įtampos elektros srovę, kuri maitina įrenginį. Taigi šio implanto energijos šaltinis – lygiai toks pat kaip ir visų kitų žmogaus organizme esančių biologinių sudėties vienetų (pvz.: ląstelęs).


Štai tokiu būdu ateityje galėsime atsakinėti į skambučius

Ekranas šiuo metu yra koncepcinis ir vienintelis pasaulyje. Sukurtas jis buvo Core77 Greener Gadgets Design Competition konkursui, kuriame įvairūs juridiniai ir fiziniai asmenys pristato ekologiška energija „mintančius“ elektronikos prietaisus. Šio poodinio ekrano viršutinis ir galinis paviršius turi sutampančias matricas, kurios pasižymės laukine pikselių formavimo ypatybe (angl. – matrixes of field-producing pixels). Taip pat viršutinis paviršius veiks kaip lietimui jautri sąsaja sąveikaujanti su kitais įrenginiais, kurie su implantu bendraus bevielės Bluetooth duomenų perdavimo technologijos pagalba.


PADIDINTI

Įrenginys galėtų būti naudojamas ne tik kaip patogesnio sąveikavimo su mobiliaisiais įrenginiais priemonė, bet ir kaip estetinė grožio detalė. Ekranas geba vaizduoti bet kokio tipo nespalvotą paveikslėlį, kuris gali būti keičiamas ar išjungiamas vienu paspaudimu ir kitaip negu tatuiruotės keitimas nesuteiks daug nemalonių akimirkų ir nepaliks randų. 2 x 4 colių matmenis turintis ekranas vartotojui gali atlikti antrinio mobiliojo telefono ekrano vaidmenį. Pavyzdžiui, skambinant į jūsų telefoną, abonento norinčio su jumis susisiekti atvaizdas, vardas ar netgi transliuojamas video įrašas, galėtų būti atvaizduotas tiesiogiai ant jūsų odos.

Mylkė sako: „Kuomet į vartojo mobilųjį telefoną skambina jo draugužis, ant rankos esanti „tatuiruotė“ atgyja kaip skaitmeninis skambinančiojo video įrašas. Kuomet pokalbis baigiasi, „tatuiruotė“ paprasčiausiai pranyksta.” Dauguma žmonių mano, kad tokios invazinės technologijos naudojamas gali kelti potencialią grėsmę žmogaus sveikatai. Tačiau įrenginio kūrėjas tikina, kad implanto veikla nei trupučio neskatina nei kraujotakos, nei raumenų veiklos sutrikimų atsiradimo galimybę ir netgi atvirkščiai gali padėti išgelbėti gyvybes. Apart komercinės panaudojimo srities, įrenginys gali pasitarnauti ir medicinai. Jis gali fiksuoti kraujo ląstelių kiekį, jų būklę ir pranešti apie galimą mažakraujystės atsiradimą ar jau esančios ligos progresiją. Kitas implanto panaudojimas, kaip teigia kūrėjas – itin patogus gliukozės kieko kraujyje stebėjimo įrankis, padėsiantys diabetikams be adatų kontroliuoti savo būklę.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.