AMD atskleidė mobilius „Ryzen 7000“ serijos procesorius su „Zen 4“ architektūra

Naująją mobilią „Ryzen 7000“ seriją sudarys „Zen 2“, „Zen 3“, „Zen3+ ir „Zen 4“ procesorių architektūros. Tai galime pavadinti tikru košmaru vartotojams, nes vienoje serijoje bus keturių skirtingų architektūrų procesoriai. Sunku suvokti, kaip AMD atrodė geras sprendimas padaryti tokią makalynę. Dar blogiau, į šią seriją taip pat bus įtraukta „Vega“, RDNA2 ir RDNA3 grafika.

Realiai nauji procesoriai bus tik iš „Ryzen 7040“ ir „Ryzen 7045“ serijų. Tai „Zen 4“ architektūros procesoriai turintys „Phoenix“ ir „Dragon Range“ kodinius pavadinimus. „Phoenix“ turės iki 8 branduolių ir reklamuojamas kaip elitinis procesorius itin ploniems nešiojamiesiems kompiuteriams. Procesoriuje taip pat bus integruota RDNA 3 grafika, o palaikoma atmintis bus DDR5 / LPDDR5. Galingiausias modelis iš šios serijos vadinsis „Ryzen 7940H“ turės konfigūruojama 35-45 W TDP ir iki 5,2 GHz siekiantį dažnį. Bazinis dažnis bus 4,0 GHz.

„Dragon Range“ leis AMD pirmą kartą pasiūlyti iki 16 branduolių nešiojamojo kompiuterio korpuse. Šio gaminio RDNA 2 grafikos našumas bus ribotas (tik 2 skaičiavimo vienetai), būtent šią grafiką gauname ir stalinių kompiuterių segmente. Tiesą sakant, „Dragon Range“ naudojami tie patys lustai kaip ir saliniams kompiuteriams skirtuose „Ryzen 7000“ serijos procesoriuose.

„Ryzen 7045“ serija pasiūlys iki 16 branduolių ir 5,4 GHz siekiantį dažnį. Kaip ir staliniams kompiuteriams skirtame silicyje, maksimalioje konfigūracijoje bus įrengta iki 80 MB L2+L3 spartinančiosios atminties. Tokią konfigūraciją bus galima gauti su „Ryzen 9 7945HX“ procesoriumi. AMD patvirtina, kad didžiausias šio procesoriaus TDP yra 75 W. AMD praneša apie tris nešiojamųjų kompiuterių dizainus, kuriuose bus įdiegtas šis procesorius: „Dell Alienware m16&m18“, „ASUS ROG Strix“ ir „Lenovo Legion“ seriją.

15 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    7040 serijos chipas man turbut paliko didziausia ispudi is visu pristatytu produktu (na MI300 dar, bet tai ne consumer’inis daiktas). Kai pagalvoji tai super well-rounded daiktas: 8C16T ZEN4 yra pakankamas resursas placiam spektrui darbo uzduociu, 12CU RDNA3 turetu leisti pageiminti nemazai zaidimu prie 1080p medium o AI akseleratorius potencialiai gali buti panaudojamas daug naudingu „nice to haves“, pvz mikrofono input filtravimui.

    Ziauriai mielas SoC/APU. Dar jeigu butu package’as panasus i Apple M1/2 ar Intel/Asus Supernova, kur RAM’as arti SoC, butu is vis super.

    • neblogai parašė:

      Bet kaip yra su jo cache? Viena AMD skaidrė rodo 20MB total, kita- 40MB, o iš tiesų- turbūt tikėtina 8MB L2 kaip visuose kituose Zen4, bei 16MB L3, viso ~24MB?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Man asmeniškai 7040 serija, aka Pheonix, irgi daug įdomesnė. Dabar tik lieka klausimas kokiuose laptopse bus 7040, o kokiuose 7045. Gal bus pasirinkimas tiek su tuo, tiek su tuo perkant žaidimams skirtas nešiojamą kompą. Dar kažin ar nebus taip, kad 7040 vengs komplektuoti su diskrečia grafika ir daugiausiai dės į visokius plonus 14 colių nešiojamus.

      • kernelis parašė:

        Man toks ispudis, kad 7045 eis i top tier gaming nesiojamus, t.y. tuos isus storus ir didelius 15-17″. 7040 panasu bus tiek H tiek U versijos. Tai H turetu nusesti visokiuose Asus ROG Zephyrus G14 ir pan., tai yra gan slim gameriniuose nesiojamuose ir su diskrecia grafika, bet nebutinai su pacia galingiausia. Tuo tarpu U turetu nusest visokiuose MacbooK Air/Pro wannabees, ten Asus Zenbook ir pan. Bet ateitis parodys kaip bus is tikro.

        Turint omeny tai, kad 7000 serijos APU sudaro tiek ZEN4, tiek ZEN3, tiek ZEN2, sitie 7040 veikiausiai bus labai brangus, ta prasme nenustebciau jeigu 2000+ pinigu vien uz U serija be dGPU brangus 🙂

        • Atavar parašė:

          U serijos didžiausias segmentas tradiciškai yra verslo klasės laptopai. Ten praktiškai vien tik U serija ir eina.

          • kernelis parašė:

            Tai siuo metu U serija eina faktiskai i viska, kas nera gameriniai ir workstation’iniai nesiojami 🙂 Tik tu U seriju bus ivairiu. Cia viskas panaseja i tai, kad 6800U bus pakeistas 7035 serija, kas is esmes yra 6800U refresh’as, o vat 7040 panasu bus dar aukstesnis tier’is. Atitinkamas ir price tag’as bus – didesnis nei iki siol. Koks netiketumas 🙂

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Tikriausiai taip ir bus kaip sakai. Aš pirmą kart išgirdęs apie Pheonix, o galvoju kaip tik procas man bus, nes jau norėčiau pasikeisti savo TUF 17 colių gaming laptopą į ką nors naujesnio. Bet dabar atrodo, kad to padarys taip, kad Pheonix bus tik visokiuose plonuose ultrabookuose už brangiai, o man reikia paprasto gaming 17″ kompo su diskrečia grafika.

          • kernelis parašė:

            Na, speciau 17″ gaming NB su Phoenix bus retas derinys. Ten daugumoj eis Dragon Range R5-R9 priklausomai nuo kainos. 15-16″ turetu buti nemazai ir su Phoenix dGPUmanau, tik HS/H serijos jis bus, O stai U tipo Phoenix eis tikrai absoliucioj daugumoj tik i premium ultrathin’us/verslo klase.

            As tai nelabai suprantu viso sito APU lineup’o TBH – AMD cia nebloga clusterfuck’a uzveise 😀 Tai gerai, tipo bus R3-R7 pas 7030 serija ir R3-R9 pas atitinkamai 7035 ir 7040 serijas. DIdziulis overlap’as gaunasi per visas tas serijas. Reikes vartotojam labai, labai aiskiai apsibrezti koks poreikis ST, koks MT, koks iGPU ir koks baterijos, nes bus kruva variantu uz ta pacia kaina su panasiom, bet kitokiom savybem. Nebent OEM’ai bus protingi, ir realiai rinkoj dominuos tik maza dalis SKU is tos lenteles.

            Jeigu bus tokia situacija, kad nori pirkti Zenbook’a uz 700-900EUR, ir vaiantai mazdaug: R7 is 7030 arba R5 is 7035 arba R3 is 7040 nu tai nafik, cia jau kaip NVIDIA ejimas – mainstream’as paliktas su senom kartom 🙂

            • neblogai parašė:

              Iš to kas jau žinoma apie 7030 modelius, turėtų būti tiesiog dar vieni metai pardavimų jau esamų nešiojamų modelių jau pernai pardavinėtų su Cezanne ar Lucienne, ir tik minimaliai atnaujintų. Jų pliusas (ir priežastis kodėl jie bus rinkoje) matyt- tik mažesnė kaina dėl tų pačių korpusų bei pigesnio DDR4.
              Dragon Range yra FL1 socket, taigi išties turės savo modelius. Na o Phoenix- galimi FP7, FP7r2, bei FP8 variantai. Taigi yra galimi ir atnaujinimai nešiojamų išleistų pernai su Rembrandt, pvz šiemet siūlant juose kartu tiek Rembrandt, tiek Phoenix (kaip anonsuotuose Lenovo Ideapad 5 Pro); tiek ir visai nauji modeliai. Nežinau, kodėl AMD nori kartu turėti ir Rembrandt ir Phoenix- bet gal dėl ribotos 4N gamybos. Nors iki šiol ir N6 Rembrantų taip pat kažkodėl gaminta minimaliai.

            • Mindaugas Klumbis parašė:

              Kiek dabar mačiau gamintojų laptopų spaudos pranešimų, tai visi tik sako, kad naudos iki Ryzen 9 Zen 4 arba Ryzen 7000 serijos procesorius. O ką realiai naudos neaišku. 🙂

              Su Intel viskas aiškiau, net konkretūs modeliai parašyti, nes tik 13 kartos vieni nauji procesoriai ir nėra tokios makalynės kaip pas AMD.

  2. Mindaugas Klumbis parašė:

    Nežinau kiek kam aktualu, bet ASUS jau leidžia pasižiūrėti kokie gaming laptopai gaus kokius Zen 4 procesorius. Jei trumpai TUF ir G14 gaus 7040 (Pheonix) ir 7035 (Zen 3), o ROG serija jau gaus 7045 (Dragon Range).

    https://www.asus.com/laptops/for-gaming/all-series/

    • kernelis parašė:

      Gaila, kad kolkas U serijos nera. Turbut milkins geimerinius su HS kuri laika, o po pusmecio paleis U, su kuriais bus net kokie 3 ultrathin’u modeliai nusipirkt po 2000 EUR, out-of-stock dauguma laiko 😀

      • Mindaugas Klumbis parašė:

        Visko gali būti, kad dės tik į premiumą iš pradžių, o viskas kas žmogiška bus su 7000 serijos „naujais“ Zen 3, o gal net Zen 2 procesoriais 😀

        Man irgi keista, kad apie U serijas kol kas nei žodžio ASUS tinklapyje. Aš manau, kad AMD tiesiog neturi gamybos pajėgumų, kad labai daug modelių galėtų tiekimą daryti, gal situacija pasitaisys kada nors, nes kompiuterių pardavimai mažėja ir TSMC tikrai turės laisvesnius konvejerius.

        Kiek mačiau minimaliai info, tai AMD tiesiog dar neturi tokio gero įdirbio kaip Intel ar NVIDIA kai kalbama apie nešiojamų kompiuterių dizainus. AMD tik pasistengė dėl to, kad dauguma naujų procesorių ir RX 7000 grafika yra suderinama su praėjusios kartos platformomis. Kitaip sakant, jų perdaryti nereikia.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.