AMD atskleidė „Ryzen 4000“ serijos mobilius APU procesorius

Šiandien yra AMD naujienų diena, nes vakar CES parodoje buvo atskleista daug naujovių. Viena iš jų – nauji „Ryzen 4000“ serijos APU procesoriai nešiojamiems kompiuteriams. Sulauksime dviejų serijų: aukštos spartos procesorių su H raide gale ir žemos spartos su U raide gale. H serijos procesoriai turės 45 W TDP, o U serija tenkinsis 15 W TDP. AMD sako, kad energetinis efektyvumas lyginant su pirmtakais išaugo dvigubai.

U serija tikrai stebina, nes AMD į 15 W standartą sutalpino 8 branduolius ir 16 gijų. Žinoma, bazinis „Ryzen 7 4800U“ procesoriaus dažnis nėra didelis ir siekia tik 1.8 GHz, bet trumpalaikėse užduotyse padės boost režimas, kuris leis dažnį pakelti iki 4,2 GHz. AMD taip pat siūlys procesorius be SMT technologijos, dėl to R7 4700U turės 8 branduolius ir 8 gijas. Šioje serijoje išvysime procesorius nuo 4 branduolių iki 8 branduolių. Grafikos vykdomųjų vienetų kiekis bus nuo 5 iki 8. AMD testuose nauji APU procesoriai lenkia „Intel“ 10 nm procesorius.

H serijos procesoriai turės nuo 6 branduolių/12 gijų iki 8 branduolių/16 gijų. Toks procesorius kaip „Ryzen 7 4800H“ gaus 2,9 GHz bazinį ir 4,2 GHz boost dažnį. Grafikai teks 8 vykdomieji vienetai. AMD teigia, kad R7 4800H yra kiek greitesnis nei staliniams kompiuteriams skirtas i7-9700K procesorius. Testų skaidrėse matome, kad R7 4800H nepalieka vilčių i7-9750H procesoriui. Priminsime, kad i7-9750H turi tik 6 branduolius ir 12 gijų. Galime spekuliuoti, kad AMD su R7 4800H nori kovoti būtent i7-9750H kainų segmente.

AMD taip pat pranešė apie „SmartShift“ technologiją, kuri leis kompiuteriui lengviau keisti integruotos ir diskrečios grafikos naudojimą.

Nešiojamų kompiuterių su „Ryzen 4000“ serijos APU procesoriais sulauksime 2020 metų pirmame ketvirtyje. Per visus metus AMD partneriai turėtų išleisti daugiau nei 100 nešiojamų kompiuterių su naujais „Ryzen“ procesoriais.

22 Komentarai

  1. Mindaugas Klumbis parašė:

    Sunkiai tikėjausi, kad bus 8c/16t sukišta į 15 W. Panašu, kad dabar graudūs laikai atėjo Intel mobiliame segmente.

  2. bugslalaila parašė:

    Panašu, kad verta palaukti mėnesį)

  3. AqTrap parašė:

    Reikia dar AMD D-GPU ir tada gal pagaliau bus galima nebesiskųstis, kad laptopai nieko gero pagal tiek kiek kainuoja.

  4. SoTOP parašė:

    Silpna CES šiemet. Kaip ir tikėjausi, nieko apie Zen3, bent jau nešiojamiems turėtų ateiti geresni laikai, kadangi pagaliau su Intel/Nvidia kombinacija jau viena AMD gali konkuruoti, bent iki naujų Intel ir nvidia produktų.

    Man įdomu, kas bus su 5600XT kainom, nes 5500XT tragiškos, todėl nėra tiek daug vietos per vidurį tarp pastarųjų ir 5700.

    • BC00 parašė:

      Tai CES jau kelis paskutinius metus silpna, dalis gamintojų lyg net atsisakę dalyvauti yra.
      Galvoju, kad 5600XT galėtų būti sėkmingas produktas, bet tam reikia protingos kainos. Kaip ten sakoma? Blogų produktų nėra, yra tik blogos (neteisingos) kainos 🙂

      • kernelis parašė:

        Dabar dazniausiai bandoma po truputi islaikyti haipa visu metu begyje, per daug detaliu neduodant per kazkoki viena konkretu rengini. CES tai siaip visais laikais buvo daugiau marketinginis, o ne techninis event’as.

        Jeigu tradicijos bus nepazeistos, tai turetu buti AMD „horizon“ renginys kazkada Q1/Q2, su daug daugiau technines info. Taip buvo pernai ir uzpernai. Matysim. Siaip ZEN3 nusimato metu gale tik, tai naturalu, kad kolkas apie ji nesneka. Jeigu susidarys 7nm trukumas, tai ziurekit, kad nenumestu dar iki kokiu 2021Q1, nes nepanasu, kad siais metais Intel’is kazka gresmingo paleis.

      • neblogai parašė:

        Tai kaina (MSRP) juk aiški- $279. Kadangi darytas iš to paties lusto kaip ir 5700 serija- tai sakyčiau AMD pasielgė protingai palikdami 36CU. Visgi, lengviau konkuruoti jei tavo 7nm 251mm2 lusto greitis yra arčiau nVidia konkurento 2060- 12nm 445mm2 TU106, negu 300mm2 dydžio TU116 (kurį nVidia gali pasiūlyti daug pigiau, už $229 MSRP). Bet gali būti, kad AMD per daug pakirpo atmintį, naudodami 12Gbps vietoje 14Gbps. Viliuosi bent spartintojams bus galimybė paspartinti atgal iki 14Gbps ir daugiau- tada ši 5600XT gali tapti visai populiariu pasirinkimu.

        Beje, yra dar ir 5600- su 32CU, o visa kita kaip ir tas pat (taigi greitis irgi turėtų gautis panašus). Ir kaip ir 5500 vs 5500XT atveju, atrodo 5600 bus ribotas, kompiuterių gamintojams skirtas SKU, nes matyt 7nm išeiga yra puiki, ir AMD karpyti daug CU nereikia.
        https://www.amd.com/en/products/specifications/graphics/15971+15966?type%5B%5D=reference

  5. Stipena parašė:

    Damn, taip norėčiau bent to 6c//12t lapo tik nežinau kam man jis, bet norėčiau ;D

  6. koloniukas parašė:

    Lapai su intel 8750h-9750h labai kaista. 8750h+undervolt + 3.8Ghz lock su throttlestop 85-87C apkrovus, žiauru. 5Ghz ant 14nm ir mobility? 😀 Gal dar nuo naujų metų intel neatsigauna. Laukiam kažko naujo iš amd.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tai čia single core 5 GHz pas Intel ir sekundei. Aš jau kelias apžvalgas dariau laptopų ir matau kaip jie tą dažnį išlaiko. Jei plonas kompas tai maksimalus turbo neilgą laiką tesigauna.

      • koloniukas parašė:

        Tai žinau, kad čia single, bet kur tas single žaidžia? Ant cinebench? Intel su 9900k jau parodė kaip su temp tvarkosi, water custom loop ir 85-90C. Nežinau kaip kiti, bet aš norėčiau pastovių dažnių ir iki 80c ant lapo, o ne skaičių.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Tai puikiai suvokiu, kad žinai, tik sakau kas tas 5 GHz. Tai net 105 temperatūra lustams nekenkia, jei patys Intel tiek leidžia. Bet kai didelė temperatūra ir aplinkui viskas kaista ir ventiliatoriai garsiai dirba. Prastėja komfortas naudoti kompiuteriu, paprastai sakant. Intel gi žada kažkiek inovacijų nešiojamų kompiuterių aušinime, bet kažin kiek tai padės galingiems kompiuteriams. Dar kitas dalykas, mada daryt kompiuterius kuo plonesnius ir lengvesnius. Nėra vietos aušinimui ir pats aušinimas per mažo dydžio gaunasi.

          Kitas dalykas, i9-9900K tikrai karštas, juk jis vos ne 200W siurbia ar kiek, net nepamenu dabar iš kart.

          • koloniukas parašė:

            Atėjo laikas kažką keisti arba aušinime, arba cpu tdp, nes taip toliau negali būti. Na žiūrėsim ką amd pasiūlys mobiliam segmente. 9900k apie 350w stock load.

            • kernelis parašė:

              Jiems reikia normaliai nauja tech procesa pasileisti, arba bent jau nauja uArch 🙂

              Siaip tai jie padare viena strategine klaida. Kai suprato, kad turi bedu su 10nm (kas buvo keli metai atgal), reikejo nedelsiant paskirt viena komanda backportint sekancia uArch ant 14nm. Kad ir „just in case“.

              Jeigu ta Sunny/Wilow Cove ar pan. dabar turetu ant 14nm, butu jie kur kas konkurencingesni. Bent ant IPC ir ST pysteltu taip, kad maza nepasirodytu net su senu procesu 🙂

              Yra kaip yra. Tipo Rocket Lake turetu but kazkas pan., bet neaisku kada.

          • adex parašė:

            koks skirtumas ar 85c ar 105c kai ausintuvas kaukia taip jog rodos laptopas kazkur skristi susiruose 😀

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.