AMD būsimuose procesoriuose irgi planuoja naudoti big.LITTLE dizainą

AMD dabar dirba prie „Zen 4“ architektūros APU procesorių, kurie turi kodinį pavadinimą „Phoenix“. Šie procesoriai bus išleidžiami 2022 metais ir turės DDR5 atminties palaikymą, o patys lustai bus gaminami naudojant TSMC 5 nm litografiją. Šiuose procesoriuose taip pat bus RDNA architektūros grafika. „Zen 4“ APU procesorius pakeis naujos „Zen 5“ architektūros APU procesoriai su dideliais ir mažais branduoliais (big.LITTLE dizainas). Šių procesorių kodinis pavadinimas bus „Strix Point“. „Zen 5“ APU procesorių palaukti dar reikės kelis metus, nes juos planuojama išleisti tik 2024 metais. Jie priklausys „Ryzen 8000“ procesorių serijai. „Zen 5“ lustai turėtų būti gaminami naudojant 3 nm TSMC litografiją.

Jei ši informacija pasitvirtins, tai „Strix Point“ procesoriai turės didelius galingus branduolius ir silpnesnius, bet energetiškai efektyvius, branduolius. Teigiama, kad galingų branduolių bus 8, o silpnų branduolių bus 4. AMD jau dabar turi nusistatę tikslus, kokią spartą turi pasiekti grafikos posistemė, o šiuose procesoriuose taip pat bus kažkokie pasikeitimai atminties posistemėje. Tokį big.LITTLE dizainą aktyviai naudoja ARM procesoriai, o „Intel“ tokį dizainą panaudos su būsimais „Alder Lake“ procesoriais, kurie pasirodys antroje 2021 metų pusėje.

1 Komentaras

  1. kernelis parašė:

    Tikiuosi, kad bus CPU variantai be mazu branduoliu, o tik su dideliais. Keisti savo sistema planuoju butent ties mazdaug 3N produktais ir butu labai gaila, jeigu mainstream desktop’e visi CPU naudotu hibridini dizaina, kurio desktope as ziauriai nevirskinu.

    Kitavertus, kaip suprantu cia kalba apie butent APU eina, tai dar yra vilties 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.