AMD čipelių dizainas lustus leidžia gaminti kur kas pigiau

AMD ISSCC 2020 renginio metu pasidalino keliomis skaidrėmis, kuriose detalizuoja „Zen 2“ procesorių architektūros čipelių dizaino privalumus. Pagrindinė čipelių dizaino nauda yra galimybė projektuoti mažesnius lustus, o tokių lustų gamyba yra kur kas pigesnė nei vieno didelio monolitinio lusto. Be to, galima panaudoti senesnės litografijos lustą jungtims ir atminties valdikliui, o tai irgi sumažina bendrą procesoriaus pagaminimo kainą.

Pirmoje skaidrėje matome EPYC procesorių analizę. AMD sako, kad dabar 64 branduolių procesorius monolitiniame luste yra neįmanomas net su 7 nm litografija, todėl net nėra palyginimo kiek leidžia sutaupyti čipelių dizainas. Gaminant 48, 32 ir 24 branduolių procesorių monolitiniame luste AMD gamybos kaštai būtų maždaug du kartus didesni. 16 branduolių procesorius iš čipelių dizaino gauna mažiau naudos, bet ji vis tiek yra labai didelė. Tokios procesoriaus monolitinis lustas būtų maždaug 1,7 karto brangesnis.

Kitoje skaidrėje jau „Ryzen“ procesoriai. AMD sako, kad 16 branduolių procesorius viename luste būtų daugiau nei du kartus brangesnis nei jį gaminant panaudojus čipeles. Dabar AMD kompanija norėdama išgauti „Ryzen 9 3950X“ procesorių panaudoja du 7 nm lustus su branduoliais ir vieną 14 nm lustą, turintį atminties valdiklį ir reikalingas jungtis. Kalbant apie 8 branduolių procesorių nauda yra jau mažesnė, bet vis tiek nenuginčijama.

12 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Kai pries kelis metus AMD planavo ZEN2 chiplet-based produktus, jie dare prielaida, kad su ZEN2 jiems teks konkuruoti su 10nm Intel Ice Lake based produktais. Tokie modeliai kaip 3900X ir 3950X is tiesu turejo konkuruoti su Intel Ice Lake i7’tukais 350-400USD zonoje, taciau del Intel konkurencijos stokos ir „naujo“ i9 mainstream segmento, AMD’as pashiftino visa produktu linija link brangesniu tier’iu, ir dar greiciausiai nusprende naudoti prasciau binintus 7nm chiplet’us ant AM4 mainstream platformos. Tokia realybe. Visi juokesi is tu AdoreTV ZEN2 „too good to be true“ leak’u, kai beveik garantuotai jie buvo legit pirminis pozicionavimo planas, kurio paprasciausiai neprireike.

    Siaip tai 3900X ir 3950X, atsizvelgus i savikaina ir istorini AMD agresyvuma, yra overpriced AF, nors visiems ir atrodo, kad jie siulo gera „value“. Jie siulo gera value, nes Intel nekonkurencingas ir jo esama value yra is vis garbage. Kai ZEN2 isleidimo metu pamaciau oficialias kainas, realiai as likau ziauriai nusivyles, bet tai tik mano, kaip user’io pozicija. Normalu, kad AMD nori uzdirbti esamoje situacijoje.

    • SoTOP parašė:

      Ką Adored šnekėjo tai buvo vėjai visiški, nėra prasmės net kalbėti apie jo paistalus.

      Kad AMD galėtų pardavinėti procesorius pastebimai pigiau, žiūrint tik į CPU diviziją ir desktop sektorių yra faktas. Bet yra daug gerų sferų, kur jiems daug $$ reikia norint su Nvidia/Intel konkuruoti, todėl nusipiginti vienoj sritį kur turi pranašumą būtų nelogiška.

      • kernelis parašė:

        AdoredTV del daug ko buvo teisus: chiplet’u, branduoliu konfiguracijos pas EPYC ir Ryzen, ir daugumos architekturos. Del kainu, dazniu ir kai kuriu detaliu prasove. Tai normalu, nes kalba eina apie „leakus“. Bet kuriuo atveju, jo snekos yra daug mazesni vejai ir techniskai idomesnes spekuliacijos, nei tarkim Coreteks ar RedGamingTech. Cia labiau klausimas, ar pats „zanras“ patinka ar ne, nes kai kalba eina apie leakus ir spekuliacjas, tai dalis ju visada bus paistalai, nesvarbu kas bando speliot.

        O del AMD tai taip, ju veiksmai visiskai logiski, jie nera labdaros organizacija. As tiesiog nesu toks entuziastas/optimistas, kaip kiti, nors ir pats pirkau AMD produktus.

        • SoTOP parašė:

          Dauguma dalykų apie architektūrą jau buvo žinomi ir/arba jau anksčiau spekuliuojami. Jis praktiškai iš pristatymų apie Rome architektūrą padarė logišką tąsa kaip atrodys tokiu principu padaryti Ryzen, bet ten nebuvo „Brand new info“, kaip po to bendra publika ir ypač jo „kulto nariai“ buvo įtikėję.
          O visa kita iš jo buvo Bullshit 🙂

          Apie hardware aš asmeniškai youtube žiūriu praktiškai tik dalių palyginimus. Paspekuliuoti galėčiau ne blogiau už minėtus youtuber’ius, o turinys ir pristatymas ten irgi dažniausiai skirtas neinformuotus pritraukti, jau nekalbant apie labai paplitusį clickbait.

          • kernelis parašė:

            Na, as tiksliai nepamenu informacijos istoriskumo. Man regis, kad apie 9 chiplet ROME jis dar pries visus kitus snekejo, bet galbut ir klistu. Bet kuris sveiko proto ziurovas supranta, kad tokius spekuliacinius video nereik priimt uz fakta – per daug ten juo itikejusiu buvo, ir uzhaipinusiu viska 🙂 As tai tokius video vertinu kaip zmogaus asmenine nuomone/spejima, kas potencialiai gali buti, mazdaug kaip kad IT pramogini „ziurala“. Tarkim buvo ten vienam video jis idejes istrauku is moksliniu straipsniu apie chipletu topologijas latency mazinimui su active substrate ir pan. Tas visai nieko buvo. Aisku buvo ir bullshitiniu video. Niekada rimtai nepriimdavau jo duodamu spec’u ar kitu duomenu detaliu lygmenyje, taciau bendros idejos daznai pasitvirtindavo.

            Anyway. Neturiu tikslo cia jo „ginti“. Ka noriu pasakyti, kad zmones gal per daug rimtai ziuri i tokius video ir del to kyla nesusipratimu. Daug kam apskritai visas tas „leaku“ zanras (ne tik YT, bet ir visokie WCCFTECH’ai ir kt.) yra bullshit’as ir tai suprantamas poziuris, nes kol nera produkto ant stalo, tol realiai yra tik snekos apie nieka.

          • Stipena parašė:

            Kas yra jo kulto nariai?

  2. svabas parašė:

    įgriso jau tos krūvos informacijos vien apie CPU, Mindaugai galėtumėt daugiau apie GPU ir gaming naujienų
    https://wccftech.com/rumors-nvidia-ampere-gpu-massive-die-size-specifications-architecture-and-more/

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.