AMD finansų analitikų renginys praėjo, ką sužinojome?

Vakar vėlai vakare europiečiai galėjo stebėti AMD finansų analitikų renginį, kurio metu kompanijos darbuotojai kalbėjo apie būsimus produktus tiek artimoje, tiek tolimoje ateityje. Mus, žinoma, labiausiai domina „Vega“ vaizdo plokštės, apie jas buvo kalbėta, bet mes norėjome dar daugiau informacijos. Ją AMD pasiliko „Computex“ parodai. Tuo pačiu buvo paviešinti vaizdo plokščių ir procesorių išleidimo planai.

Ilgai neerzinę iškart pradėsime apie „Vega“. Renginio metu buvo parodytos kelios „RX Vega“ demonstracijos. „RX Vega“ tvarkėsi su „Sniper Elite 4“, žinoma, 4K raiškoje. Matėsi, kad vaizdo plokštė generuoja 60-70 kadrų per sekundę, o tai labai panašūs skaičiai į GTX 1080 Ti. Bet nereikia pamiršti, kad šis žaidimas yra palankesnis AMD.

Vėl buvo parodyta, kaip „RX Vega“ moka taupiai naudoti darbinę atmintį dėka HBCC technologijos. Įgalinus vos 2 GB atminties ir įjungus HBCC „Rise of the Tomb Raider“ žaidime viskas sklandu, išjungus technologiją – gauname daug trukčiojimų ir gerokai mažesnę spartą.

Ir tai buvo viskas, kas susiję su žaidėjams skirta „RX Vega“. Nesužinojome nei kada ji bus išleista, nei kokie galimi jos dažniai. Pagal AMD pažadus, „RX Vega“ dienos šviesą išvys iki birželio galo.

Apie „Vega“ architektūrą kažką visgi sužinojome. AMD anonsavo „Radeon Vega Frontier“. Tai yra mokslininkams ir inžinieriams skirtas „Vega“ produktas. Ji turės 16 GB HBM2 atminties su 480 GB/s duomenų pralaidumu. Grafikos procesorius, kaip jau buvo žinoma seniau, turės 4096 Stream procesorius. Pagal pateiktą FP32 12.5 TFLOPs reikšmę buvo suskaičiuota, kad tokios vaizdo plokštės branduolio dažnis turi tiksėti 1525 MHz dažniu, kas sufleruoja, kad panašų dažnį, o gal ir didesnį, pasiūlys ir žaidėjams skirta „RX Vega“. „Radeon Vega Frontier“ bus išleidžiama birželio gale.

AMD renginio metu dar pateikė porą vaizdo plokščių ir procesorių išleidimo planų. Matome, kad dar neišleista „Vega“ sulauks perleidimo ant patobulinto 14mm+ techproceso, kada tai atsitiks pasakyti sunku. Po to seks „Navi“ architektūra. Tokie grafikos procesoriai jau bus gaminami naudojant 7 nm litografiją.

Žiūrint į procesorių išleidimo planą matome, kad „Zen“ vėliau irgi bus gaminamas naudojant patobulintą 14nm+ litografiją, o „Zen 2“ jau remsis pažangesniu 7 nm gamybos metodu. Kada tai bus iš plano suprasti yra kone neįmanoma. Aišku tik, kad iki 2020 metų.

AMD patvirtino aukštos platformos egzistavimą su iki 16 branduolių turinčiais procesoriais. Apie šią naują platformą bus daugiau kalbama „Computex“ parodos metu, o procesorių išleidimas numatytas šią vasarą. Konkretesnės datos kompanija nepateikia.

Galiausiai, AMD pranešė apie APU procesorius, jų viduje rasime „Vega“ architektūros grafikos lustus. Tokie APU varys premium segmento mobilius įrenginius, „du viename“ ir nešiojamus žaidimų kompiuterius. Žadama, kad naujieji APU procesoriai lyginat su karta prieš tai pasiūlys iki 50 % išaugusį našumą procesoriaus skaičiavimuose ir iki 40 % grafikos srityje. Tai dar ne geriausia žinia. Visa tai pasiekta perpus sumažinus energijos sąnaudas.

11 Komentarai

  1. kernel_panikuoja parašė:

    Dabar laukiam 10 komentaru, koks blogas vardas yra „epyc“. Nes a) vardas yra svarbiausias CPU aspektas ir b) „Celeron“, „Pentium“, „Core Duo“ tai buvo puikus vardai, nes juos dave Intel’is 🙂

  2. kernel_panikuoja parašė:

    Jus laukiat vegos, as tai laukiu 4-6W Ryzen mobiliu chip’u, nes jau asara pradeda riedet ziurint i Intel Core M/i 4.5W kainas 🙂

  3. Stipena parašė:

    Na, vega išeis liepą, dabar vėl dauguma jausis apgauti 😀 O kas liečia vegos mėlyną dizainą, man tai tragiškas ir tikrai „premium’u“ nekvepia, o bet tačiau vandeniu aušinama auksinės spalvos versija labai patinka. Tiesa, nesulaukiau renginio ir užmigau vakar 😀 , o šįryt radau tik streamą youtubėj be pradžios kur lisa su turėjo kalbėti.

  4. Minde parašė:

    „Visa tai pasiekta per pus sumažinus energijos sąnaudas.“ Nebuciau iskart tuo tikras. Gali buti apskritai pateiktas naudingumo energetinis koficientas. Kadangi galingumas isauga tarkime 50%, tai energetines sanaudos bus ~25% mazesnes, bet ne dvigubai.

    • neblogai parašė:

      Buvo taip ir pasakyta, ne tik lentelėje pateikta, kad tai greitis ‘perpus sumažintomis el. sanaudomis’. Aišku tikėti tuo neverta, nes tikriausiai lyginami pavyzdžiai kai senieji APU veikia neefektyviai- pvz 95W-125W Carizzo prieš naują APU ant 45W-65W.

  5. neblogai parašė:

    Mane nustebino tai, kaip mažai dėmesio buvo skirta mobiliems procesoriams. AMD rodo vėlesnį jų išleidimą nei dar neišleisti R3- tai iš dalies ir paaiškina kodėl apie juos beveik nekalbėta (man tai buvo kiek keista, nes kai Videocardz neseniai skelbė sąrašą žinomų AMD procesorių kodinių vardų- ir pora APU jame buvo jau ‘qualification sample’.
    Na ir dar- nežiūrėjusiems renginio papasakosiu, kad daug dėmesio turėjo AMD chief financial officer, kas normalu dėl renginio formato. Bet sakyčiau daugiausiai dėmesio susilaukė F. Norrod, dirbantis su AMD gaminiais serverių rinkai. Jis ir pats gana charizmatiškai ir įdomiai kalbėjo, ir jo pristatomi AMD gaminiai buvo puikūs- iki 32 branduolių vienam lizde, 64 dviejuose; platformų galimybės neribojamos pagal procesoriaus kainą, kaip kad yra su Intel; ir daugiau atminties kanalų bei PCI/e juostų, su procesoriais jungiamų tiesiogiai.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.