AMD per šešis metus energetinį efektyvumą padidino 31,7 karto

2014 metais AMD pranešė, kad jų tikslas per šešis metus energetinį efektyvumą padidinti 25 kartus, kai kalbama apie mobilius procesorius. Kaip žinote, AMD tik visai neseniai išleido „Zen 2“ APU procesorius, kurie ir pasiekė šį tikslą. Iš tiesų, AMD per šešis metus pavyko energetinį efektyvumą padidinti 31,7 karto. Tai buvo padaryta suderinus gamybos metodą, procesorių ir grafikos architektūrą bei sumažinus ramybės būsenos energijos sąnaudas.

Priminsime, kad 2014 metais AMD pardavinėjo „Kaveri“ APU procesorius, o dabar turime „Ryzen 4000“ procesorių seriją. Tai leido AMD 5 kartus padidinti skaičiuojamąją galią ir 84 % sumažinti energijos suvartojimą. Pagal kompanijos skaičiavimo metodiką tai suteikia 31,7 karto didesnį energetinį efektyvumą.

Energy efficiency for processors is determined by the amount of work performed per unit of energy consumed. To achieve the 25×20 goal, AMD focused improvements on developing a highly integrated and efficient system-on-chip (SoC) architecture; improved, real-time power management features; and silicon-level power optimizations. AMD reduced average compute time for a given task by 80% from 2014 to 2020, while also achieving an 84% reduction in energy use.3 That means an enterprise that upgrades 50,000 AMD laptops from 2014 models to 2020 models would achieve five times more computing performance and reduce associated laptop energy consumption by 84%, which over a three-year service life amounts to saving approximately 1.4 million kilowatt hours of electricity and 971,000 kg of carbon emissions, equal to 16,000 trees grown for 10 years.

 

Achieving its 25×20 energy efficiency goal not only delivers a stronger user experience but also further solidifies AMD’s leadership in sustainability. AMD was the first semiconductor company to have its climate protection goals, including 25×20, approved as a “science-based target” by the Science Based Targets initiative  — deemed aggressive enough to help mitigate the impacts of computing on climate change.

10 Komentarai

  1. EscO parašė:

    Kaip tik tuo metu (2014) AMD pakeitė ceo į Lisa Su, sutapimas? aš taip nemanau

    • neblogai parašė:

      Taip, sutapimas. Procesoriai kuriami (t.y. jau 2014-ais prieš Lizai tampant CEO, buvo suplanuoti) ~5 metus į priekį. Taigi nuopelnus reikėtų bent jau padalinti tarp Rorry Read ir Lisa Su.

      • kernelis parašė:

        Rorry didziausias nuopelnas tai ir yra Lisa Su ir Jim Keller pasamdymas 2012 metais. Visa kita jo laikotarpiu tai buvo gan padrikas valdymas be aiskios vizijos. Lisa aptvarke visa organizacine „masinerija“, jos nuopelnas nepalyginamai didesnis.

        • neblogai parašė:

          Aš sakyčiau kad kaip tik atvirkščiai- kad būtent jo darbų dėka ir įvyko AMD išgyvenimas po jo išėjimo, ir tada atsigavimas. Pirmas dalykas- jis pastatė AMD ant bent laikinų vėžių: restruktūrizuotos skolos, stipriai sumažintos išlaidos, ir sukurti nauji verslai- pvz semi-custom padalinys bei laimėtos konsolės, kas daug metų kūrė pastovias pajamas iš esamų neįspūdingų architektūrų. Tai vėliau leido AMD išgyventi kol bus sukurti nauji gaminiai. Ir antra- buvo pasamdyti/sugrąžinti įspūdingi žmonės ir pradėtas Zen, IF kūrimas. Taigi sakyčiau kad būtent jis perorganizavo bei nukreipė AMD į tai kas jie yra dabar, tame tarpe ir parinkdamas žmogų (Lizą Su) kuris visą darbą užbaigė. Aišku, Liza Su viską perėmė ankstyvoje stadijoje, dar kai viso to (ir pačios AMD) ateitis nebuvo aiški, laukė begalė darbo, ir žiūrint iš šono į AMD gaminius/skolas 2014-2017-ais, padėtis atrodė baisi. Taigi Lizai būti CEO tuo metu buvo daug darbo ir menkas malonumas, bet užtai dabar yra gerbiama, ir taip pat tapo geriausiai uždirbančia/u CEO.

          • kernelis parašė:

            Visa tai buvo labiau „damage control’as“ del pries ji padarytu blogu sprendimu. Jo reiksme zinoma svarbi, taciau AMD’a istrauke ir tebetraukia ZEN produktai, kuriuos vyste butent Lisa. Be ju, nei konsoles, nei GPU nei kiti Rorry pakeitimai nebutu nieko pakeite, tik prailgine recesija.

            • neblogai parašė:

              Na pačius produktus tai tikrai vystė Lisa Su, tačiau tai iš ko jie sudėti- „But [for] Zen, K12, we went out and got Jim Keller, we went out and got Raja Koduri from Apple, Mark Papermaster, Lisa Su. We have built and are building now next generation graphics and compute technology that customers are very interested in.” (R.Read, 2014).
              https://www.kitguru.net/components/cpu/anton-shilov/amd-bulldozer-was-not-a-game-changer-but-next-gen-zen-x86-core-will-be/

              • kernelis parašė:

                Siaip Jim Keller del ZEN gauna daugiau credit’o nei reikia, nes ZEN architekturoje pagrindinis zmogus buvo ir tebera Mike Clarke. Tuo tarpu Raja indeliu as is vis abejoju 😀

                Is tiesu as neturiu tikslo gincytis kurio zmogaus reliatyvus nuopelnas svarbiausias. Bet kuriuo atveju AMD’e dirba tukstanciai zmoniu ir jie visi kazkiek prie to prisideda, todel viska koncentruoti i viena asmeni butu nelabai reprezentatyvu – taip gimsta „styvdzobsizmai“ 🙂

                As tik norejau pasakyti, kad mano asmenine nuomone, ziurint istoriskai ir i netolima ateiti, Lisa yra geriausias AMD CEO, bent jau is paskutiniu triju. O kad vertinti konkreciau, reikia zinot visokius vidinius niuansus, kuriu ten nedirbdamas nezinosi.

                • Daemon parašė:

                  Labiausiai AMD’ui padėjo vis gi Intelis su savo +5% kasmetiniu galios prieaugiu 😀

  2. neblogai parašė:

    AMD čia pritaikė aukštąjį marketingą, kad išgauti tokius (25x- 31,7x energetinio efektyvumo) skaičius. Iš tiesų- tai sudauginti energetinio efektyvumo/produktyvumo pilnai apkrovus (5x pagerėjimas), ir idle energijos vartojimo sumažinimas (6x pagerėjimas) skaičiai. Pagal tą pačią formulę- automobiliai gavę start/stop tampa begalinio energinio efektyvumo.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.