AMD atskleidė Bulldozer architektūros ypatybes

Advanced Micro Dvices šią savaitę atskleidė keletą detalių apie naują artėjančią Bulldozer mikroarchitektūrą, kuria bus paremti artėjantys naujos kartos centriniai procesoriai skirti staliniams kompiuteriams, serveriams ir darbo stotims.

AMD inžinieriai turėjo keletą užduočių. Viena iš jų – padaryti ne tik taip, kad Bulldozer architektūra galėtų kuo efektyviau išnaudoti kelių branduolių potencialą, bet tuo pačiu metu ir leistų procesoriams veikti su mažu energijos kiekiu taip pat nepadidinant paties lusto dydžio.

Kaip žinia, tradiciškai daugiau nei vieno branduolio procesoriai yra suprojektuoti taip: kiekvienas branduolys dirba savarankiškai (gauda ir iškoduoja instrukcijas, atlieka užduotis su slankaus kablelio ir sveikaisiais skaičiais) ir jie gali dalintis kai kuriais elementais, kaip L3 spartinančioji atmintis ar integruotu šiauriniu tiltu (atminties kontroleriu). AMD Bulldozer veiks kiek kitaip – čia branduoliai turės daugiau funkcinių elementų bei dalinsis ne tik laikinąja atmintimi ar atminties valdikliu, bet ir jais.

Naujas AMD Bulldozer architektūros modulis sudarytas iš dviejų atskirų ALU blokų (aritmetinių/loginių įtaisų), tačiau turi bendrą FPU (slankaus kablelio operacijų įtaisą). Tokiam \“riebiam\“ moduliui bus siunčiami du duomenų srautai, panašiai, kaip Intel HyperThreading (SMT – Simultaneous MultiThreading) atveju. Netgi operacinė sistema vieną tokį modulį matys kaip du atskirus loginius branduolius. Visgi, lyginant su SMT, Bulldozer branduolyje įgyvendintas CMT (Chip-level MultiThreading) veiks kur kas sparčiau, paprasčiausiai dėl to, jog procesorius turi daugiau fizinių resursų.

AMD šiuo metu planuoja viename procesoriuje naudoti iki keturių tokių modulių. Kiekvienas jų turės savo antrojo lygio spartinančiąją atmintį, o trečiojo lygio spartinančiąja atmintimi dalinsis su kitais.

Tiesa, minėtas du branduolius atstojantis pagrindinis modulis nebus toks efektyvus (funkcinių elementų skaičius viename Bulldozer branduolyje bus mažesnis nei galėtų būti dviejuose atskiruose branduoliuose), kaip tradicinis variantas, tačiau naudos mažiau energijos ir užims mažiau vietos pačiame luste. Visgi tai taip pat reiškia, kad luste galima įtaisyti daugiau pagrindinių blokų smarkiai nepadidinant paties lusto ir jo energijos suvartojimo. Pasak AMD, vienas pagrindinis blokas turės apie 80% spartos, kokią rodo įprastas dviejų branduolių mikroprocesorius. Nepaisant to, antrasis ALU įtaisas branduolio užimamą plotą padidins vos 12 %.

„Mano nuomone, Bulldozer ir Bobcat architektūros nėra tik ypač geri techniniai sprendimai turtingoje AMD istorijoje, tačiau ir naudingi visai industrijai. Su CPU ir APU, kurie yra pagrįsti šiuo naujuoju branduolių įgyvendinimo principu, mes tikimės vartotojams suteikti naują kompiuterių formą ir spartesnius gaminius, nei bet kada ankščiau.“, – sakė Chekibas Akroutas, generalinis AMD plėtojimo skyriaus vadybininkas ir vyresnysis viceprezidentas.

Deja, tačiau AMD nusprendė nepasidalinti informacija susijusia su taktiniais dažniais ir L2 bei L3 spartinančiųjų atminčių dydžiais. Mes taip pat galime priminti, kad naujieji AMD Bulldozer architektūra pagrįsti centriniai procesoriai bus gaminami 32nm technologijos pagalba.

17 Komentarai

  1. daniukas21 parašė:

    kas zino gal ir nustums sis buldozeris amd i prieki 🙂

  2. SB parašė:

    Tikekimes, kad taip ir nauja architektura parodys ka nors gero.

  3. taurozaboba parašė:

    taip noretusi pirk buldozeri kai jis pasirodys nes mane jis labai traukiau bet svarbu kad kaina nebutu kosmone 🙂

  4. nanoWorld parašė:

    Sioks toks patikslinimas: 4-5 pastraipose is tikro kalba eina apie modulius, arba kaip autorius isverte, \"pagrindinius blokus\", o ne branduolius. Pats AMD aiskiai apibrezia, kad modulis pagal juos nera tas pats kas branduolys, ir modulis turi du branduolius, tad deretu atskirti sias savokas del painevos isvengimo.

    Taip pat su 32nm yra sioks toks klaustukas. Kita savaite GlobalFoundaries pateiks pasak juos \"svarbiu\" naujienu, ir manau, viena is ju gali buti ta, kad jie is karto eis prie 28nm praleisdami 32 (tokie gandai sklande), na, bet pamatysime – cia daugiau lyrinis kukrypimas nuo temos 🙂

  5. Suvirintojas parašė:

    Šitą pakeitėm, nanoWorld. Dėl painiavos išvengimo, kaip pats sakei. Tik vat to AMD \"modulio\" pavadinimas man bent jau kol kas nelimpa ir daugiau popierinis atrodo. Kad ir koks didelis tas modulis, vis tiek per mažai savarankiškumo turi tie du jo vadinami branduoliai, kad būtų branduoliais vadinami.

  6. Atavar parašė:

    labai netiksliai apibendrintas vertimas su daug iskreiptos (nesuprastos?) informacijos.

  7. Suvirintojas parašė:

    Kas būtent, Atavar?

  8. bronius parašė:

    kaip supratau bus nesuderinamas su am3?

  9. djtorrent parašė:

    Na iki siol girdėjau kad ti su 890fx

  10. nanoWorld parašė:

    Visiskai pritariu Suvirintojui. Man asmeniskai modulis yra tiesiog naujos koncepcijos branduolys, ir tie du branduoliai modulyje yra daugiau virtualus nei fiziniai, nors ir aparatiskai savo architektura labiau artimesni CMP nei SMT, bet AMD visgi nori prastumti, kad tai du branduoliai, matyt marketingo sumetimais, kuomet uz 600Lt prades eiti 8 \"branduoliu\" (4 moduliu) procesoriai is ju, na bet jei gamintojas taip sako, reiketu pagal ji ir rasyti, nors manau tarp vartotoju bus tikrai painiojamasi del siu dalyku dar ilgai.

    Manau, ALU padubliavimas ir aparatinis dinamisko resursu dalinimosi realizavimas su kitu ALU dar nesuteikia visam moduliui (ar blokui, kaip buvo mineta), dvieju branduoliu vardo. Bet tai tik mano nuomuone.

  11. shift parašė:

    This development, along with a shift to 32 nm SOI manufacturing, is leading AMD to estimate a 33% increase in core count and a 50% increase in throughput (suggesting significant IPC gains) in the same power envelope as Magny-Cours-based Opteron processors. The projections here are based on simulated comparisons between today’s 12-core Opteron 6100-series chips and upcoming 16-core Bulldozer-based models, currently code-named Interlagos.

    Panašu, kad didelio spartos prieaugio \"clock to clock\" nebus. Belieka tikėtis, kad CPU naudos pakankamai mažai energijos, kad galėtų palaikytį aukštą dažnį. Ir konkuruoti tokiu būdu. Bet kuriuo atveju labai įdomu bus pamatyti, kas iš to gausis.

  12. Atavar parašė:

    nanoWorld> del branduolio/modulio koncepcijos: \"tie du branduoliai modulyje yra daugiau virtualus nei fiziniai, nors ir aparatiskai savo architektura labiau artimesni CMP nei SMT, bet AMD visgi nori prastumti, kad tai du branduoliai, matyt marketingo sumetimais\". Klysti, jie nera virtualus, o fiziskai atskiri. Jei SMT atveju norint apdoroti 2 duomenu srautus 1name branduolyje, tie srautai turi buti skaidomi i dalis ir apdorojami paeliui (1.1(pirmo duomenu srauto 1ma dalis)->2.1(antro duomenu srauto pirma dalis)->1.2->2.2->1.3->2.3 ir tt), tai modulis su dviem branduoliais viduje lygiagreciai apdoroja tuos 2 srautus vienu metu neskaidydamas ju i dalis. Kiekvienas branduolys turi savo atskira L1 cashe\’a ir INTP bloka. abu dalinasi tik FP bloku. Kadangi nereikalingas programinis 2 srautu skaidymas i atsiras porcijas, ju sluoksniavimas ir padavimas branduoliui eiles tvarka, tie srautai teoriskai turetu buti apdorojami gerokai greiciau. OS irgi matys butent 2 atskirus branduolius. Tam, kad OS matytu 2 branduolius SMT atveju, jai reikalingas programinis/draiveriu palaikymas srautu skaidymui, sluoksniavimui ir padavimui i branduoli paeliui. ukiskai cia taip isdesciau 😀

    to shift> naujoji ju architektura orientuota i \"instructions per clock\" (IPC). Tam kad apdoroti ta pati kieki duomenu per ta pati laika reikalinkas zenkliai mazesnis procesoriaus daznis, nedidinant pacio kristalo dydzio, tuo paciu sunaudojant maziau energijos bei iskiriant maziau silumos. Del to teoriskai ji tures gan dideli daznio auginimo potenciala ateityje.
    Nenustebciau jei pirmieji CPU bus 2-2.5GHz ribose. Konkuruos jie tikrai ne aukstu dazniu.

    Beje 4 (?) ir daugiau moduliu CPU tures 2 atminties kontrolerius.

    Gaila kol kas nera jokios info kaip naujoji Bulldozer architektura bus integruota i APU.

    cia gan neblogas straipsniukas anglu kalba:
    http://techpowerup.com/129392/AMD_Details_Bulldozer_Processor_Architecture.html

    cia trumpesnis, bet tiems kam geriau skaityt rusiskai:
    http://www.ixbt.com/news/all/index.shtml?13/66/70

  13. nanoWorld parašė:

    Atavar, nedrisiu del to gincytis, nes manau tam tikrais aspektais esi teisus tu, tam tikrais – galbut as. Remiantis Wikipedia:

    \"A multi-core processor is a processing system composed of two or more independent cores\"

    http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-core_%28computing%29

    Taigi, siuo atveju branduoliai apibreziami kaip \"nepriklausomi\", o AMD Bulldozer architekturoje nepriklausomi yra tik moduliai, tuo tarpu vidiniai branduoliai dalinasi FPU, fetcher\’iu ir decoder\’iu.

    Na, bet manau teisingiausia laikytis gamintojo pozicijos, ir laikyti, kad 1 modulis = du fiziniai branduoliai, taigi tokiu atveju tavo tiesa yra.

  14. Atavar parašė:

    labai jau priekabiai ziuri 🙂 vienintelis kabliukas tera \"sharintas\" FPU blokas.
    Jau vien tai, kad OS aparatiniam lygmenyje mato 2 branduolius, be jokio papildomo softo/driveriu manau gn svarus argumentas.
    Nors is kitos puses tai yra naujove ir vienareiksmiskai ja apibrezti is tiesu sudetinga.

    Beje apie sharinta FPU. Bent as linkes spet, kad jis sharintas ziurint i artejancia CPU+GPU sinteze, aka ALU.

  15. bronius parašė:

    Zambezi tikrai nedirbs su AM3 plokstemis:

    http://www.planet3dnow.de/cgi-bin/newspub/viewnews.cgi?id=1282840508

    Gaila tu kurie tikejosi salyginai nebrangiai upgrade pasidaryti…. Saunuoliai amd… 😉

  16. Atavar parašė:

    jokie bolldozer ar bobcat CPU nebus suderinami su AM3. Naivu butu tiketis kad visiskai nauja architektura bus suderinama su senu Socketu. Taigi viskas is pagrindu perdaryta…

  17. nanoWorld parašė:

    Na, siuo klausimu pats AMD suklaidino vartotojus, mat kiek anksciau pateiktuose savo roadmap\’uose jie prie Bulldozer buvo parase AM3 ir oficialiai butent siuo klausimu nebuvo pareiske nei suderinamumo nei nesuderinamumo, tad daug kas remdamasis tais roadmap\’ais iplikatyviai mane kad palaikys, bet kiek supratau is broniaus nuorodos, dabar jau oficialiai patvirtino, kad nepalaikys.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.