„AMD Volcanic Islands“ vaizdo plokštės gaus naujo tipo atmintį

Esant tik menkai tikimybei, kad šiais metais iš AMD pamatysime 20 nm pagrindu pagamintus grafinius spartintuvus, kompanija planuoja pakelti spartos kartelę ruošdama „Volcanic Islands 2.0“ kodiniu vardu žinomus sprendimus, kurie bus paremti ta pačia 28 nm technologija, tačiau gamybos užsakymus vykdys ne TSMC, o „GlobalFoundries“.

Visgi šaltiniai pažymi, kad dižiausias „Volcanic Islands 2.0“ laukiantis pokytis gresia ne gamybą vykdančio vieneto, o grafinės atminties pakeitime. Bendradarbiaudama su „SK Hynix“ AMD ketina naujiems grafikos spartintuvams suteikti HBM (angl. high-bandwidth memory) atminties tipą. Ši technologija leidžia išdėstyti atminties lustus su jiems priklausančiais kanalais į vieną paketą, taip ne tik sumažinant energijos sąnaudas ir išskiriamos šilumos kiekį, bet ir leidžiant mažiau apkrauti vaizdo spartintuvo montažinę plokštę. Šiuo metu „SK Hynix“ turi paruošusi 8Gbit 4Hi atminties lustus, kuriems priskiriama 128 bitų magistralė. Nesunku suskaičiuoti, kad „Radeon R9 290(X)“ vaizdo plokštėms, kurios turi 512 bitų atminties magistralę, prireiks vos keturių tokių HBM lustų.

Kol kas nėra aišku, kokį taktinio dažnio prieaugį gali pasiūlyti HBM, tačiau tikėtis padidėjusio atminties pralaidumo tikrai turėtų būti verta. Vidutinės klasės „Iceland“ ir  „Tonga“ branduolius AMD ketina paleisti šių metų antroje pusėje, tuo tarpu flagmanas „Maui“ ruošiamas kitų metų pradžiai.

Žiūrint į tolimesnę ateitį, pirmosios „Pirate Islands“ kartos vaizdo plokštės numatomos kitų metų antrajam pusmečiui, kuomet turėtų pasirodyti 20 nm „Fiji Treasure“ grafinis sprendimas, turėsiantis tą pačią HBM 1.0 technologiją. Flagmanas – „Bermuda“ – numatomas 2016-ųjų pradžiai, vėliau turint sekti antros kartos „Pirate Islands“ grafikos spartintuvams, kurie gaus 14 nm litografiją ir HBM 2.0. „Pirate Islands 2.0“ flagmano debiutas šiuo metu numatomas tik pirmoje 2017-ųjų pusėje.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.