„Apple“ pradės naudoti savo kurtus ARM procesorius „Mac“ kompiuteriuose

Prieš 15 metų „Apple“ perėjo nuo „PowerPC“ procesorių naudojimo savo kompiuteriuose prie „Intel“ procesorių, o dabar mes esame kito tokio perėjimo pradžios taške. Bendrovė planuoja vietoj „Intel“ silicio naudoti nuosavus, pagal užsakymą sukurtus lustus, pagrįstus ARM architektūra.

„Apple“ internetiniame WWDC renginyje pranešė, kad pirmieji „Mac“ kompiuteriai su „Apple“ ARM procesoriais bus pristatyti iki metų pabaigos. Tuo tarpu įmonė dabar yra užsiėmusi kurdama savo programas, kad jos puikiai veiktų naujoje platformoje. Tą patį reikia padaryti ir trečiųjų šalių kūrėjams, todėl šiam tikslui paleidžiama „Quick Start“ programa. Tai suteiks prieigą prie dokumentacijos, forumų palaikymo, „macOS Big Sur“ ir „Xcode 12“ beta versijų, taip pat ribotą naudojimąsi kūrėjų perėjimo rinkiniu (DTK), kurį sudaro „Mac mini“ su „Apple A12Z Bionic SoC“, suporuotu su 16 GB RAM ir 512 GB SSD. Ši programa prieinama jau dabar ir kainuoja 500 USD.

„Apple“ žino, kad ne visos trečiųjų šalių programos bus perrašomos ARM platformai, todėl ji teikia atsarginį sprendimą „Rosetta 2“ pavidalu, kuris leis paleisti esamas, dar neatnaujintas, „Mac“ programas. Kadangi „Mac“ kompiuteriai pereina į ARM platformą, kūrėjai galės padaryti „iPhone“ ir „iPad“ programas prieinamas „Mac“ kompiuteriams be jokių pakeitimų, o naudotojai jas gaus naudodamiesi „Mac App Store“.

„Apple Mac“ kompiuteriams skirtas sisteminis lustas suteiks „didžiausią energetinį efektyvumą industrijoje ir didesnio našumo grafikos procesorių“, o „Neural Engine“ padės kūrėjams dar labiau naudotis mašinų mokymusi. Šis žingsnis taip pat sukurs bendrą visų „Apple“ produktų architektūrą, todėl kūrėjams teoriškai bus lengviau rašyti ir optimizuoti programinę įrangą visai ekosistemai.

„macOS Big Sur“ operacinė sistema, taip pat atskleista šiandien, jau turi integruotas technologijas, palengvinančias šį perėjimą. Tai bus operacinės sistemos versija, kuri suderinama su pirmaisiais ARM pagrindu sukurtais „Mac“ kompiuteriais. „Apple“ tikisi, kad perėjimas nuo „Intel“ prie naujų ARM pagrindu sukurtų dizainų užtruks maždaug dvejus metus. Tuo tarpu bendrovė išleis dar keletą „Intel“ pagrindu sukurtų „Mac“ kompiuterių ir sako, kad ilgą laiką palaikys „Intel“ pagrindu sukurtus „Mac“ kompiuterius.

6 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Čia bus įdomu pažiūrėti, kas bus pasiūlyta.

  2. foozz parašė:

    realiai osx mirtis ir ios irenginiu ispletimas perspektyvoje … kaip tai atrodys ir veiks manau puikiai matosi ant ipad pro. Tik toks niuansas perejimas speju bus iskart prie pilnos Soc platformos tad kaip ir gamybai ok. Gamins pigiai ir daug obuoliu kurie tures ribota tarnavimo laika 🙂 nes be baterijos nelabai eis ka jame pakeisti.

    Is kitos parapijos tai Chrome OS su Parallels neva rudeniop zada paleisti pilna Chrome OS suderinamuma su Microsoft Office (offline rezimu).
    O viska susumavus ima kvepeti x86-64 galo pradzia …

    • kernelis parašė:

      Kaip bus, parodys ateitis, taciau x86 galo as dar tikrai nepranasauciau 😀 x86 pagrindine rinka yra datacenter ir HPC, o ten kolkas jis neturi jokios gresmingesnes konkurencijos. Tuo tarpu kol jis ten gyvens, tol client segmentas tures neblogus x86 produktus.

      Tuo tarpu Apple migravimo prie ARM irgi taip greit nenurasyciau. Tiek del to, kad jie turi visas salygas pasidaryti tikraja ta zodzio prasme high performance ARM’a, tiek del to, kad turi stipria itaka rinkoje prapusint savo akseleratoriu supporta softe.

      O siaip tai as uzskaitau. Nors nesu Apple vartotojas, taciau pagaliau jis tures isskirtini hardware’a ant mac’u. Kas yra nice ir idomu.

  3. Daemon parašė:

    Achujiena pristafkė, vienas malonumas, ne vien kaip obuolio fanui, bet ir kaip kūrėjui.

    Anyway. Pažiūrėjus į macOS dizainą, biškį pasidarė liūdną, nes lango rudens atnaujinimo dizaine jokių pakeitimų, išskyrus Edge naršyklę, kuri man kol kas nepasitvirtina geresniu variantu už Chrome, blogesniu taip pat ne 😀 Boring bl

  4. Lets Do parašė:

    arm? cirku cirkas… tuoj padul**** ir paprasys pinigu

  5. Boleris parašė:

    Man skamba kaip iPad su klaviatura.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.