Ateityje HDD bus šimtus kartų spartesni?

Portalas Newscientist.com skelbia, kad Jorko universiteto fizikai, vadovaujami Tomo Ostlerio (angl. Thomas Ostler), išrado būdą, leidžiantį teoriškai šimtus kartų pagreitinti įprastinius HDD kaupiklius. Net šimtus kartų sparčiau.

Daugelis nepatikės, bet paprasčiausias raktas į sėkmę – karštis. Įprastas kietasis diskas – tai magnetinis kaupiklis, skirtingai nei įmagnetintos juostos, pasižymintis laisvąja prieiga (angl. random access). Jo įrašomasis paviršius susideda iš milijardų mažyčių porcijų (bitų), kurios gali būti įmagnetinamos tam tikra poliaus kryptimi. Šiuo metu įrašymo galvučių poliariškumo pakeitimui naudojamas išorinis magnetinis laukas, tačiau mokslininkai atrado, jog paveikus šį mechanizmą mažos trukmės karščio banga, įrašymas vyks kur kas greičiau.

Iki šiol buvo manyta, kad karštis sąveikaudamas su magnetiniu lauku gali pasitarnauti tik remagnetizacijos procese, tačiau dabar mokslininkai nustatė, kad pakaitinus lazeriu magnetą vieną trilijoninę sekundės dalį, ir tokiu būdu laikinai pakėlus temperatūrą iki 800 laipsnių pagal Celsijų, gaunamas panašus į remagnetizaciją efektas. Tyrimo rezultatus galite rasti Nature.com puslapyje.

Mokslininkų manymu, tokiu principu veikdami kietieji diskai galėtų įrašinėti informaciją šimtus kartų greičiau bei suvartoti mažiau energijos.

Newscientist.com nuotrauka

4 Komentarai

  1. PhaNtoM parašė:

    Naujiena puiki, tik klausimas ar tikrai bus pritaikyta masinei gamybai ir kiek pakils hdd kaina. Aišku sudėjus du atradimus HDD rinkai, gautumėm daug greitesnius nei ssd (galbūt ne vėlavimo laiku) ir nenormaliai talpius (~50TB bent) HDD, kas jau aišku įtakotų kainą, bet kad ir 500lt kainuotų toks daiktas, jau būtų normali kaina. 🙂

  2. Trajan parašė:

    uz keliolikos metu turbut ir bus nes kol kas HDD greiciai kaip buvo sistemos stabdys taip ir liko ir su tuom kol kas nieko nepadaro …..SSD irgi nestebuklas….

  3. FastONE parašė:

    Toks įspūdis, kad visada kažkas stabdys… Bet pirmiau reiktų SATA4 išleisti, nes jau po metų stabdys SATA III

  4. proekspertas parašė:

    Man kazkaip atrodo kad jau buvo tokia naujiena parasyta, bet gal ne cia. 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.