Aukštų specifikacijų monolitiniai grafeno tranzistoriai tapo realybe!

Vokietijoje esančio "Erlangen-Nurenberg" universiteto tyrinėtojams pavyko sukurti pirmajį aukštų specifikacijų monolitinį grafeno tranzistorių, panaudojus paprastą litografinio ėsdinimo procesą.

Toks atradimas galėtų leisti atsisakyti silicio ir nutiesti kelią link "grafeno elektronikos", tačiau to nereikėtų tikėtis jau artimiausioje ateityje, mat šie sukurti tranzistoriai nėra itin maži ( tarp 100 mikrometrų  ir 100 000 nanometrų).

Niekam nepaslaptis, jog grafenas turi daugybę ypatingų ir itin geidžiamų savybių, kaip itin didelis, tiesa sakant pats didžiausias Žemėje, laidumas. Teoriškai, IBM ir UCLA paskaičiavimais, grafeno tranzistoriai geba pasiekti nuo poros teraHz iki 100 GHz dažnį. Dėja, bet grafenas pasižymi vienu dideliu trūkumu – priklausomai nuo įtampos, jis negali keisti savo laidumo , o kadangi tai yra ne gamtinis resursas, priešingai nei silicis, tranzistorių gamyba iš šios medžiagos dar labiau pasunkėja.

Mokslininkai iš Vokietijos sugebėjo pagaminti pirmąjį monolitinį grafeno tranzistorių iš įkaitinto silicio karbido. Aukštoje temperatūroje iš kristalo pasišalina silicio atomai ir tokiu būdu gaunamas vienas sluoksnis grafeno. Dėja, bet toks grafenas yra bevertis, todėl į pagalbą pasiteikiamas reaktyvus jonų ėsdintojas ir vandenilio garai, kurie atlieka likusį darbą, "įjungdami" grafeno unikalias savybes.

4 Komentarai

  1. donaciuxx parašė:

    "mat šie sukurti tranzistoriai yra itin maži ( tarp 100 mikrometrų ir 100 000 nanometrų)." su kuo lyginant atrodo mazi? dabartiniai procesoriai gaminami 22nm technologiniu procesu. kazko nesupratauy cia ;):).

  2. BC00 parašė:

    Sunku pasakyti, galbūt silicio ir grafeno gamybos technologijos dydžiu nelygios viena kitai. Ta prasme, masinei produkcijai skirtas grafeno tranzas turėtų būti, sakykim, 10 mikrometrų.

  3. Atavar parašė:

    Cia matyt klaida tavo saltinyje buvo. Turetu buti zodis "nera" vietoje "yra". Tada viskas tampa ok. Nes toliau dar turetu buti eilute (mano skaitytame saltinyje), kad technologija sukurta, o jos mazinimo iki komerciskai panaudojamu dydziu turetu imtis gamintojai (kazkaip panasiai taip) 🙂

  4. BC00 parašė:

    Atavar -> panašu į tiesą, pataisyta:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.