Beveik puse Windows 7 vartotojų naudoja 64 bitų sistemą

Ar galimas daiktas, kad 64 bitų operacinės sistemos netrukus taps normaliu, o ne išimtiniu atveju? Naujieji duomenis, kuriuos nurodė Microsoft darbuotojas Brandonas LeBlancas oficialiame Windows bloge, rodo būtent tai.

Kaip teigiama, šių metų birželio mėnesį net 46 procentai Windows 7 operacinių sistemų buvo 64 bitų, tuo tarpu 32 bitų – 54 procentai. Pažvelgus į kitas operacine sistemas, kaip, tarkime, nenusisekusi Windows Vista, joje 64 bitų sistemos sudaro vos 11 procentų, kai 32 bitų beveik pasiekia 90 procentų ribą.

B. LeBlancas bloge nurodo keletą priežasčių, kurios lėmė tokį 64 bitų operacinių sistemų paplitimą. Pasak jo, tai lėmė pigesnė darbinė atmintis, centriniai procesoriai, kurie praktiškai visi palaiko 64 bitų operacine sistemas, bei vis daugiau tinkamos programinės įrangos. Taip pat jau parengti staliniai ir nešiojamieji kompiuteriai, kurie būna su instaliuota Windows 7 operacine sistema, dažniausiai jau būna 64 bitų.

10 Komentarai

  1. raimisrgt parašė:

    tikekimes kad ir softas 64bitam plis taip greitai

  2. cepukas parašė:

    ir as naudoju,nera jokiu bedu,tinka visas 32bit softas,net nereikia sukt galvos,netaip kaip kazkada senai su 64bit xp budavo vien problemos 🙂

  3. nanoWorld parašė:

    Softas 64bit pilsis neaisku ar greitai, del vienos paprastos priezasties – siai dienai nera nei vienos pilnai 64bit CPU architekturos namu kompiuteriams. Tiesa pasakius ir serveriu srityje ji nesimeto: berods Itanium\’as pilnai 64bit ir gal koks Power\’is. To pasekoja gaunamas uzdaras ratas: dabartiniai procesoriai (x86-64 http://en.wikipedia.org/wiki/X86-64) yra 32bit su 64bit pletiniais. Jie tokie buvo specialiai padaryti, nes jeigu jie butu native 64bit, 32bit PI veiktu emuliavime ir laaabai letai, tad sprendimas lyg ir logiskas, nes pirmieji x86-64 architekturos CPU namams diena isvydo gan senai (Athlon64 ~2003m) kuomet galima sakyti beveik visa tuometines PI buvo 32bit. Problema ta, kad praejus 7 metams, jie tokie ir liko, tad nera \"priverciancio\" faktoriaus eiti tik prie 64bit, kuomet ir 32bit kuo puikiausiai veikia. Zinoma as irgi uz 64bit.

  4. developeris parašė:

    faktas yra , kad anksciau ar veliau visi pereis 🙂 vien tas 3gb ram limitas kuo toliau tuo labiau trugdys 🙂

  5. Vytautas parašė:

    Hehe, tikrai gera girdėti, pas mane abiejuose kompiuteriuose taip pat 64bit versijos. Vienas iš faktorių tai kad turiu 4gb ram, kitas kad reik judėt visgi į priekį.

  6. nemesis parašė:

    Aš ir buvau perėjęs ant W7 64bit. Problemų su draiveriais, programom nebuvo. Bet visi žaidimai kažkodėl eidavo su artefaktais ir blikčiojimais. Teko grįžt prie senos geros 32bit OS…

  7. zhaltees parašė:

    nanoWorld, nevaidink protingesnio nei esi. Bent jau AMD nuo Athlon 64 visi procai realiai yra 64 bit, tuo tarpu 32bit aplinka emuliuojama.

    Despite being natively 64-bit, the AMD64 architecture is backward-compatible with 32-bit x86 instructions

  8. Vytautas parašė:

    Zhaltees, nežinau, kur tu skaitei, tačiau nanoWorld tikrai teisus šiuo atveju. Wikipedijoje aiškiai parašyta, jog daugelis dabar naudojamų procesorių yra 32bit su 64bit plėtiniais.

  9. sangiyaro parašė:

    Procesoriai yra 64bit. x86-64 yra x86 architekturos pletinys. Jei sakai, kad sie procesoriai nera 64bit tada negali sakyt kad jie yra ir 32bit, nes originaliai x86 architektura buvo 16bit, kuri veliau buvo praplesta i 32bit, o paskui i 64bit. Kadangi instrukciju baze yra ta pati nesunku islaikyti 32bit palaikyma (emuliacija nereikalinga). Mineta \’Itanium\’ architektura buvo iskart kurta 64bit. Turbut pagrindine priezastis del ko Itanium nesusilauke populiarumo buvo esamos programines irangos nepalaikymas (reikalinga emuliacija), o ir dabar Itanium skirtos programines irangos yra nedaug.

  10. nanoWorld parašė:

    >zhaltees

    Na, as protingo vaizduoti tikslo tikrai neturiu.

    Kas del bit\’u – tai \"reaaliai\" AMD K8 architektura (kuria tikriausiai turejai omenyje) yra 32/64bit ir niekas ten neemuliuojama nes 32bit instrukcijos yra realizuotos aparatiskai. Zodziu nesiruosiu gincytis del detaliu, kurios gali buti suvoktos subjektyviai. Internete daug informacijos, gali savarankiskai pasistudijuoti ir suprasi ka as turejau omeny sakydamas \"visiskai 64 bitu\" vietoj to, kad apeliuotum i asmeniskumus kaip koks netasytas paauglys.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.