„Core i9-10900T“ su 35 W TDP reitingu iš tikro naudoja iki 123 W

TDP reitingai ne visada nurodo realų elektros sunaudojimą. Pastaruoju metu ši reikšmė yra labai klaidinanti kai kalbame apie „Intel“ procesorius, nes gamintojas TDP reitingą nurodo prie bazinių dažnių, o realiai naudojantis procesoriumi dažnis būna didesnis. Tuo pačiu didesnės ir elektros sąnaudos.

„Intel“ dar neišleido 10-os kartos „Core“ procesorių staliniams kompiuteriams, bet aiškėja, kad su jais TDP reitingai bus kaip niekad klaidinantys. „Core i9-10900T“ turi vos 35 W TDP reitingą ir net 10 branduolių su 20 gijų. Bazinis šio procesoriaus dažnis yra 1,9 GHz, bet turbo režimu dažnis gali pakilti iki 4,5 GHz. Dėl to „Sandra“ teste matome, kad procesoriaus realios elektros sąnaudos pakyla net iki 123 W. Tai yra daugiau nei tris kartus daugiau nei nurodo TDP reitingas. Suprantama, kad maksimalios elektros sąnaudos buvo pamatuotos turbo režimui veikiant maksimaliai. Vidutinės procesoriaus sąnaudos bus mažesnės.

10 Komentarai

  1. neblogai parašė:

    Dabar yra iš Notebookcheck nutekėję ir labai įdomūs AMD Renoir U-serijos nešiojamo (Yoga Slim 7) rezultatai. Oficialiai U-serijos cTDP gali būti nustatomas 10-25W ribose. Tačiau pagal tai, kad jis oficialiai žadamas su 60Wh baterija, o Notebookcheck pilno apkrovimo teste jis išlaikė 79 minutes- energijos vartojimas yra apie 46W. Aišku tai yra įskaitant ir visas kitas dalis, ne tik APU- bet jų el. suvartojimas paprastai yra labai mažas.
    Beje, greičio rezultatai yra puikūs- žaidimuose aplenktas MX330 (/MX150/MX250), – ir bus nuostabu jei tikrai bus Renoir U-serijos nešiojamų su tokiomis TDP/aušinimo/greičio galimybėmis (prilygstančiomis H-serijai).
    https://forums.anandtech.com/threads/renoir-r7-4800u-results-leaked-from-lenovo-yoga-slim-7-14are-review.2578105/

    • kernelis parašė:

      Cia yra fignia, o ne matavimas. Reikia su normaliu oscilografu zonduot CPU maitinimo grandyna.

      • neblogai parašė:

        Ne ‘fignia’- pats faktas yra aiškus, kad ne iki 25W yra leidžiama naudoti, o daug daugiau. O ten bus sakykim tiksliai kokie ‘39.8W’ ar ‘43.8W’ rodys su oscilografu- tai jau menkniekis.

        • neblogai parašė:

          Nors gal per stipriai aš čia pasitikėjau Lenovo, ir klystu. Pvz, jų E485, su 45Wh baterija, taip pat tik 65 minutes Notebookcheck teste laikė (gaunasi vid. ~41,6W suvartojimas), o jo Max STAPM (or sustained power) = 22W
          Max Long duration Limit = 25W
          Max Short duration Limit = 25W
          Taigi neatmestina, kad išties naujojo Slim 7 maitinimo grandinė panašaus lygio arba dar labiau energiją eikvojanti. Bet tokiu atveju- taip būtų dar geriau- tada kiti, normaliai pagaminti nešiojamieji (kaip MatebookD) tą patį darbą galės atlikti su daug mažiau energijos ir ilgesniu baterijos tarnavimo laiku.

        • kernelis parašė:

          Kadangi nera zinoma tikroji baterijos talpa (deklaruota dazniausiai buna didesne) ir kiek vartojo kiti komponentai (iskaitant nuostolius), sitas matavimas tiesiog netikslus. Vien LCD gali vartot iki 10W, priklausomai nuo tipo ir nustatymu (kaip supratau jis buvo ijungtas). Nesakau, kad pats virsijimo faktas yra neteisingas, bet pacio APU sanaudos ten gali buti gerokai mazesnes, nei 46W.

          Kitas dalykas, tai TDP nera elektros sanaudos. Kiek chip’as gali imti elektros reikia ziureti jo datasheet’e, ta prasme tikram datasheet’e, kur aprasyti signalai, registrai ir t.t. TDP tik apibudina, koks ausinimas jam butinas. Bent jau as tai niekur nemaciau, jog AMD sakytu, kad cTDP garantuotai apibrezia sanaudu limit’a.

          EDIT: Rasiau pries tavo papildyta atsakyma, bet tingiu taisyt 😀 Palieku.

          • neblogai parašė:

            Šiaip baterijas taip pat kartais patikrina, ir naujų įrenginių jos paprastai būna vienu kitu nuošimčiu talpesnės, nei specifikacija.
            O dėl kitų dalių el. suvartojimo- tai nuorodoje yra Wifi naršymo testas, kuriame nešiojamas išlaiko 619 minučių. Gauname kad APU su maža apkrova + tos pačios dalys iš tos pačios baterijos vidutiniškai naudoja viso 60,7WH/10,3h=5.9W (taigi, dar atmetus APU- visai nedaug).

            • kernelis parašė:

              Ziurint kokia baterija. Panasonic’as nelygu no-name chinese gavno 🙂 Nesakau, kad ji butinai bus mazesnes talpos, bet to tiksliai nezinant, tai sudaromas dar vienas kintamasis nuokrypiui.

              Anyway. Pasikartosiu – neneigiu esmines minties, bet man sitas matavimas tai yra mazu maziausiai ne mokslinis, svelniai tariant 🙂

          • Mindaugas Klumbis parašė:

            Taip TDP yra aušinimo matmuo, bet dažniausiai šis skaičius būdavo artimas realioms elektros suvartojimo sąnaudoms taip ir prilipo. Pavyzdžiui, nvidia TDP lygu elektros sąnaudoms. AMD naudoja TBP (Typical board power) kas irgi nusako vaizdo plokštės sąnaudas.

            Kalbant apie AMD APU nenustebčiau jei TDP nurodytas tik procesoriui o grafikos procesorius dar sau pasiima. Arba dar kokia nors gudri maklė. Bet vėl grįžtame prie to, kad TDP nelygu elektros sąnaudoms.

            • kernelis parašė:

              Kazkada buvo laikai, kai realios sanaudos prie max load budavo zemiau, nei TDP 🙂 Problema ta, kad sitas parametras nestandartizuotas ir kintantis savo apibrezime tarp vendor’iu. Vienais atvejais jis gali buti pakankamai gera realiu max sanaudu aproksimacija, o kitais atvejais jis gali buti visiskai klaidinantis sia prasme.

              Taip pat nereikia pamirsti, kad SI turi nemazai laisves manipuliuot CPU energetiniais nustatymais, ypac kalbant apie mobilia rinka, ir pacio chipo SKU dar nebutinai nusako visa istorija.

              Sutinku, kad snekant, pavyzdziui, apie stock’inius Ryzen CPU TDP galima – laikyt analogu max sanaudom. Cia kai isjungti visi override’ai ir pan. Bet to nepasakyciau apie Intel’i 🙂

  2. BC00 parašė:

    Anksčiau pas AMD CPU TDP reitingas labiau nurodydavo kiek reikia pajėgaus aušinimo, bet dabar su Ryzen nurodomas TDP tikrai panašus į el. sąnaudas. Intel, atvirkščiai, visad TDP siejo su el. sąnaudom, bet jau senokai pradėjo rašyti realybes neatitinkančius skaičius nei siejant su aušinimu, nei su sąnaudom.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.