Europos Komisija „Google“ skyrė 4.34 mlrd. eurų baudą

„Google“ vėl turi nemalonumų Europoje – jai paskirta milžiniška bauda. Europos Komisija nusprendė, kad „Google“ į „Android“ operacinę partneriams liepia įdiegti jų programėles, o tai neleidžia konkuruoti kitiems. Atskleista, kad jei partneris nesutinka to padaryti, jis negali naudoti „Android“ operacinės sistemos. Dar teigiama, kad „Google“ mokėdavo išmaniųjų telefonų gamintojams, kad jie įdiegtų „Google“ paieškos programėlę. Europos Komisijai nepatiko ir tai, kad kiek pakeista ar patobulinta „Android“ versija pirma turi būti patvirtinta „Google“ ir tik tada leidžiama platinti tokią išskirtinio dizaino operacinę sistemą.

Tyrimas atskleidė, kad tik vienas procentas naudotojų parsisiunčia kitą paieškos variklį ir dažniausiai naudoja tai, kas yra įdiegta telefone. Kadangi „Google“ partneriams liepia įdiegti savo paieškos variklį, taip, neva, neleidžiama lygi konkurencija.

Europos Komisija „Google“ davė 90 dienų pakeisti situaciją arba grės papildomos baudos. Nereikia net spėti, kad „Google“ yra pasiruošusi apeliuoti šį sprendimą ir sako, kad „Android“ visiems leidžia pasirinkti daugiau, o ne mažiau.

20 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    bauda didele…todel teismines apeliacijos truks minimum desimt metu….kur galu gale bauda liks koki 500 lemu

  2. DasMachine parašė:

    O obuolys duoda pasirinkt tarkim koki yahoo?

    • newdiamond parašė:

      nu ko tu prikibai prie to obuolio…ten dar rankos nepriejo iki obuolio….

    • kernel_panikuoja parašė:

      Obuolio OS’ai yra integrali jo produkto dalis ir ju tai neliecia. Cia tas pats, kaip PS4 ar XBO. Kalba eina apie OS kaip produkta kitiems HW gamintojams, ir kai OS kurejas pradeda diktuoti salygas HW gamintojams ka jie gali ir ko jie negali daryti tiek su pacia OS, tiek su konkuruojanciom OS. Principe NVIDIA GPP tik OS’uose.

      • DasMachine parašė:

        Cia jau kaip isvartysi. Produktas yra koks yra, nori perki nenori neperki, tuo labiau korporacijom. Moraline ar etine dilema galetu but vartotojas, jo poreikiu netenkinimas, galimybiu apribojimas. Siuo atveju, jei kazkas istyre, kad vartotojui privaloma suteikti paieskos variklio pasirinkimo galimybe, tai turi vykdyti visi gamintojai. Panasiai buvo su pakrovejais kai EU isleido direktyva visiem naudot vienodus pakrovejo antgalius. Samsung, Nokia, Sony ir kiti vykdo, o Apple kazkodel isimtis. Apple virs istatymo?

      • DasMachine parašė:

        Patikslinsiu gal kazkiek savo minti. Kodel Google turi suteikti kitam sw gamintojui konkuravimo galimybe pries ja, o Apple ne? Apie hw gamintojus isvis sunku suvokt kodel jiem priklauso kazkoks apeliavimas i sw puse. Vartotojui kaip tik geriau turet Microsoft Windows ar Google Android, o ne Asus Windows, Lenovo Windows, Motorola Android ir t.t. Man sita bauda eiline lobistu afera. Vartotojas cia paskutinej vietoj ir sitame jam daugiau nepatogumu nei naudos.

        • IFeelYou parašė:

          Nelabai suprantu prie ko čia Apple ir Google? Google gamina open-source soft’ą kurį perka visi HW gamintojai į savo telefonus. Ji gauna už tai milžiniškus pinigus. Kuo čia dėtas Apple? Apple yra uždaras įrenginys su savo uždara sistema, kurios niekam nepardavinėja. Jie gali naudot ką tik nori ir kaip tik nori. Vartotojas pasirenka kas jam geriau.
          O kas geriau vartotojui tu negali teigti, nes tai tik tavo asmeninė nuomonė ir dar prezumpcija. Man pvz. tas Google prievartinis kišimas ir integravimas užknisa juodai.

          • DasMachine parašė:

            Koks skirtumas ar uzdaras ar ne. Tai yra produktas ir pardavejas gali laisvai pasirinkt koki ji pardavinet, nesvarbu ar tiesiai vartotojui ar per kitas korporacijas. Jei vartotojui nepatiks Google Android tegu perka Iphone iOS. Nemanau kad cia tik mano nuomone, labiau faktas 😀 Nes dabar yra Android One, custom ROMs – geri dalykai vartotojui. HW gamintojai labiau stabdziai nes yra perdaug godus.

            • IFeelYou parašė:

              Jeigu tai būtų faktas – nebūtų 4,5 milijardo baudos 🙂 Google yra godus ir už tai gavo baudą. Čia yra faktas.

              • DasMachine parašė:

                Faktas kad gavo bauda, tik tiek. Vartotojai gauna laptopus ir telefonus prikistus sh – faktas. Uz tai niekam nebuvo israsyta bauda, nes tai yra sveika konkurencija ir jie gali pardavinet savo produkta koki nori – faktas. Man tai blogai, kitiem gal gerai – man tokio fakto uztenka 😀

                • IFeelYou parašė:

                  Nereikia painiot sveikos konkurencijos ir monopolio. Google Android ir sveika konkurencija neturi nieko bendro. Android principas buvo open-source tuščia operacinė, kurią kiekvienas galėtų persitvarkyt taip, kaip jis nori. Dabar Google kiša savo šūdingas programas po default, integruoja jas į sistemą ir liepia gamintojams jas naudoti priverstinai. Vartotojas šioje vietoje kaip tik nukenčia ir turi mažesnį pasirinkimą, nes jo telefonas būna apkrautas Googliniu šūdu po default. Jeigu jis jo norėtų – pirktų Pixel. O jeigu jau perka Huawei – tai jis ir nori Huawei apvalkalo.

                • DasMachine parašė:

                  Kokia sveika konkurencija 😀 Jie konkuruoja su Apple ir Microsoft. Jei vartotojas perka Huawei jis nori pigesnio HW, niekas neziuri koki faina audio, office ar weather apsa Huawei naudoja. Android tik dalinai open source, bet net ir open source nieko neipareigoja. Jei ima pinigus, vadinasi uz kazka, reiskia tai jau yra produktas. O jeigu yra kazkas atvirai ir uz dyka, tegul pasiima ta uz dyka. HW gamintojas tarkim Samsung konkuruoja su LG, sveika konkurencija, viskas tvarkoj. O dabar jie paima HW ir sako kad SW jiem neleidzia konkuruot 😀 Jau logiskiau butu jei zaidimu kurejam skirtu bauda uz optimizavima AMD ar Nvidiai.

                • IFeelYou parašė:

                  Nu ką žinau, aš po Samsung pirkimo žinau kad Samsung tikrai nepirkčiau niekada. Ir tikrai ne dėl Hardwaro 😀

                • DasMachine parašė:

                  Nepatinka Samsung Notes? Samsung Health?

                  https://www.tomsguide.com/us/samsung-galaxy-s8-guide,review-4330-3.html

                  None of these apps are necessarily bad, but they also don’t make a solid case for themselves either. If you live in the Google ecosystem — and we’re guessing that you do — you can replace all of these apps with Google’s versions. We’d recommend those do, as most of these sync up with your Google account data, for added convenience.

                  Nobody recommends you use Samsung’s Gallery image app, but it can’t be deleted and the phone won’t let you set another app as your default.

                • IFeelYou parašė:

                  Jau pakeičiau užvakar Note 8 į iPhone 8 Plus. Nepatiko man ten niekas, išskyrus fotoaparatą. Nieko iš Samsung Apps nenurootinęs ištrint negali. Pilna servisų veikia slaptai, kažkur backgrounde. Visokie Samsung Knox, Bixby ir pan. Atsibodo siuntinėtis visokius blokerius, remmaperius, kovot su lagu, atminties valgymu ir t.t. Ne tam tokius pinigus mokėjau kad žaisčiau su telefonu ir jo nustatymais kiekvieną dieną. Nebe tas amžius 🙂

            • kernel_panikuoja parašė:

              Pardavejas gali laisvai pasirinkti ka pardavineti, produkto gamintojas gali laisvai pasirinkti koki produkta gaminti, taciau komponento gamintojas negali nurodineti produkto gamintojui, koki produkta gaminti, jeigu jis nori naudoti jo komponenta, ypac kai tai susije ne su techniniais reikalavimais, o tiesiog komponento gamintojo monopoliniu poziciju stiprinimu.

              Pastarasis dalykas atsiranda butent tada, kai galinga ar monopoli turinti kompanija naudoja savo galia spausdama kitus.

              Default search engine ten yra tik vienas is punktu, ir mano nuomone maziausiai reiksmingas. Svarbiausias punktas yra tai, kad Google spaudzia nenaudoti kitokiu OS’u kitiems gamintojams. Yra Tizen, Jolla OS, yra Fire OS, buvo Ubuntu touch ir galu gale Windows mobile – visi jie galimai nukentejo nuo to, kad telefonu gamintojai buvo spaudziami ju nenaudoti.

          • DasMachine parašė:

            Kas dabar renkasi Bing ar Yahoo kaip pagrindini paieskos varikli? 😀 Google ant tiek akivaizdus pasirinkimas kad jiem jau net nesvarbu. Va hardware gamintojam svarbiau ikist koki Googie nieko nenutuokiantiem vartotojam. Arba parsiduot Yahoo, pasiimt is Yahoo milijona kita ir palikt blondine su antraruse paieska.

        • kernel_panikuoja parašė:

          Cia esme yra ta, kad Google nori valdyti kitu gamintoju gaminamus telefonus ir apskritai kitu gamintoju produkcija. Panasiai, kaip Microsoft kazkada norejo uzrakinti visus kompus su Windows’ais kitu OS atzvilgiu. Tokiu dalyku SW vendor’ius spresti neturetu. Isimtis yra pacio SW vendor’iaus iranga, tarkim Pixel, Surface ir pan.

    • IFeelYou parašė:

      Atsakant į klausimą ar duoda pasirinkt, tai taip – duoda. Bing, Yahoo, Google.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.