Europos Komisija tiria IBM veiklą, galimos sankcijos

Visų vartotojų draugas Europos Komisija šią savaitę pranešė, kad pradeda oficialių tyrimą dėl IBM piktnaudžiavimo savo padėtimi serverių rinkoje. Teigiama, kad EK bylą padalino į dvi dalis dėl galimo ES antimonopolinių taisyklių pažeidimo.

Pirmo byla yra susijusi su programinės įrangos Turbo Hercules ir T3 pardavinėjimu. Klientai skundžiasi, kad IBM susieja savo serverius su savo operacinėmis sistemomis ir taip kenkia jų verslui. Kaip žinia, Turbo Hercules ir T3 kuriami emuliatoriai leidžia serveriuose paleisti programinę įrangą, kuri paprastai nėra jiems pritaikyta. Šių emuliatorių kūrėjai teigia, kad IBM specialiai blokuoja jų veikimą ir neleidžia naudotis papildoma programine įranga.

IBM tikina, kad tai yra Microsoft kerštas, nes būtent ši kompanija paragino Turbo Hercules ir T3 pateikti skundus. IBM taip pat įkando ir pasakė, kad pačių Microsoft programinė įranga pažeidžia IBM intelektines nuosavybės teises ir ketina už tai kovoti teismuose.

Antroji byla yra iškelta pačios Europos Komisijos iniciatyva. EK teigia, kad IBM elgiasi labai panašiai, kaip kiek ankščiau elgėsi Intel ir diskriminuoja konkurentus bei moka nelegalius mokesčius pardavėjams, kad šie pardavinėtų tik jų įrangą. IBM noras yra labai aiškus – turėtų kuo mažesnį konkurentų kiekį serverių rinkoje.

IBM teigia, kad ji visapusiškai bendradarbiaus su Europos Komisija dėl atliekamo tyrimo, tačiau net neketina leisti savo naujovių ir kitų investicijų pasisavinti konkurentams, kurie pateikia nepagrįstus kaltinimus. Mes tuo tarpu galime priminti, kad bylos iškėlimas visiškai nereiškia, kad Europos Komisija turi nenuginčijamų įrodymų prieš kompaniją, kaip buvo Intel atveju.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.