Gamintojai negali pasiūlyti Wi-Fi 6E prietaisų dėl tiekimo apribojimų

Neseniai paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad naujasis Wi-Fi 6E standartas nebuvo toks sėkmingas, kaip tikėtasi dėl nepalankaus jo išleidimo laiko. Manoma, kad gamintojai laikysis Wi-Fi 6 standarto, kol pasirodys Wi-Fi 7, kurio išleidimas jau ne už kalnų ir jis bus žymiai greitesnis.

Teigiama, kad tiekimo apribojimai stabdo Wi-Fi 6E plėtrą. Be to, tikimasi, kad Wi-Fi 7 pasirodys jau kitais metais, todėl Wi-Fi 6E gyvavimo ciklas gali būti per trumpas ir investicijos gali neatsipirkti. 2021 m. viduryje buvo išleistas Wi-Fi 6E standartas, su nauju 6 GHz dažnio spektru suteikiančiu platesnį dažnių diapazoną, didesnį pralaidumą ir mažesnę delsą. Tačiau „Wi-Fi 7“ yra daugiau nei dvigubai greitesnis nei 6E, o įmonės šiais metais jau demonstruoja Wi-Fi 7“produktus.

Industrijos šaltiniai teigia, kad klientai vis dar teikia pirmenybę Wi-Fi 6, galbūt todėl, kad komponentus lengviau gauti. Tikimasi, kad tiekimo apribojimai išliks per visus 2022 m., todėl gal tiesiog verta palaukti Wi-Fi 7. Taip pat teigiama, kad 6 GHz spektro standartai dar nebuvo standartizuoti, o tai stabdo Wi-Fi 6E OEM plėtrą.

19 Komentarai

  1. SoTOP parašė:

    Komedijos vyksta su Wifi ir router’iais. Jau 6 Wifi versija nesunkiai aplenkia 1Gbit laidinius greičius, todėl logiška būtų galvoti kad ir router’iai bus leidžiami su bent pora 2.5Gbit jungčių, ypač kai dauguma modernių motininių turi integruotą 2.5Gbit jungtį.

    Bet kaip router’iai dešimt metų eina su 1Gbit jungtim, tai taip ir toliau lyg niekur nieko „judam į priekį“.

    • EgidijusL parašė:

      Muilinės, o ne routeriai, dėl to ir nėra to 2.5Gbs.
      Mikrotik ilgą laiką su senu kernel sėdėjo, bet dabar kai routerOS v7 išsileido, jau galės kažką geresnio pasiūlyti.
      Tarkim RB5009UG+S+IN turi vieną 2.5Gbs, bet realiai galėtų jų ir daugiau turėti, tiesiog po kiek laiko išleis tokiame pat korpuse kitą modelį su didesne kaina, kuris jau galės 4×2.5Gs pasiūlyti.

  2. Daemon parašė:

    Ma fokum, pas man Wi-Fi 6 rauteris ir turės laikyt daba 10 metų, nes Telios planas 300 Mbps ir daugiau nematau poreikio greitu laiku. (TP-Link AX55)

    • EgidijusL parašė:

      Šiaip vakaruose daug kur turi internetą su max 100Mbs, bet namie darosi 10Gbs 😉 Kodėl? Jog tarp įrenginių galėtum informaciją dalintis gan greitai. Tarkim turi NAS, namie tarkim 3 telefonai, atvykstat iš kelionės ir tie trys telefonai į NAS siunčia kopijas. Tai jei tu turėtum max 100Mbs tinklą (vidinį) tai ilgokai tau tas foto/video keltų.

      • Daemon parašė:

        Nu tai šitas rauteris palaiko berods 2.4 Mbps. Bet nelabai suprantu kam tas nuotraukas į NAS kelti.

      • Atavar parašė:

        1) kiek žmonių turi NAS ? 2) Kiek iš tų kurie turi NAS daro savo fotkių kopijas į tą NAS? (asmeniškai turiu, bei pažystu dar 3- nei vienas. visi advanced it useriai) 3) Koks to NAS rašymo greitis į HDD, kad jam neužtenka 1gbps uplinko? 🙂
        Kitaips sakant argumentas praktiškai tinkantis 0.00…1% vartotojų

        • Frantisekas parašė:

          Seip NAS’ai dabar naudoja SSD cashui, tai hdd greitis neargumentas. O zmones netik nuotraukas backupina is telefo (kam? Tam kad nemoket uz debesu saugyklas kasmenesi) bet ir kompu backupus i NAS daro. Aisku backupam greitis nebutinas, bet vistiek maloniau kai tai ivyksta greiciau. Tas 1Gbps jau seniai turejo iskeliaut i uzmarsti.

          • Atavar parašė:

            Turinčių SSD cash’as sudaro kiek % nuo visų NAS kurie šiuo metu sukasi rinkoje? Įdomu ar vieną 1% sudarytų 🙂
            Aš asmeniškai SSD cash’ą pas save NAS pasidariau ne dėl Uplink greičio, bet dėl tylos bei pačios sistemos greičio.
            Man asmeniškai to 1GBPS per akis. Net nenaudoju savo antro LAN, nors galėčiau agreguoti į 2gbps. Nors pas mane NAS su i3 ir 16gb ram, sukasi ir virtualkė su linux, ir torentai tiesiogiai pučiasi, ir media serveris (turi HDMI ir nuotolinį pultelį) ir dar ko tik nepribūręs ir pamiršęs eksperimentiniais tikslais 🙂

  3. zaibas parašė:

    Kiek tų nuotraukų Jūs ten norit siūsi iš telefonų į tą NAS, kad reikia tokio greičio 😀 10Gbs 😀 juokus šnekat. Kokiu greičiu tavo telefonas skaito informaciją iš kortelės? perskaito 10Gbs? kokį greitį sugeba atiduot kortelė į tinklą? 10Gbs? Ar tavo NAS susideda iš SSD PCIe NVMe, kad sugebės įrašyti duomenis 10 Gbs greičiu. Ir jeigu ir taip,tai kam to reikia? Teoriškai, tarkim 1 Gbs greičiu 1 Gb nuotraukų perkels per vieną sekundę. Tarkim tu ten turi 100 gb nuotraukų, kas yra labai labai daug, perkels per 1 minutę ir 40 sec. Tai su 10 Gbs greičiu tą savo 100 gb nuotraukų perkelsi per 10 sec. ir sutaupysi 1 minutę 30 sec, per tą laiką nespėsi nueiti į tualetą atlikti savo reikalų 😀
    t
    Tokie dideli greičiai namuose nereikalingi, nebent klasiokams mokykloje pasigirti :D. Jų reikia serveriuose, kur duomenys sukasi mažiausiai terabaitais ir petabaitais.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Truputį primaišei su Gigabaitais ir Gigabitais, bet 10 Gbps tinklo mažai kam reikia, be to, labai brangu brangu.

      Aš pats nuo routerių esu atitrūkęs, kiek rimčiau domėjausi kai paskutinę apžvalgą dariau beveik prieš 2 metus. Čia vieni vėl prašė apžvalgos, kurios nebus dėl techninių galimybių, tai vėl šį tą paskaitinėjau. Kaip čia viršuj minėjo tas 1 Gbps jungčių krovimas į WiFi6 routerius keista. Išdidžiai rašoma, kad WiFi 6 eina ant 1200 Mbps, bet laidinis tinklas, kuris tą bevielį užmaitiną yra tik 1 Gbit. O bendras WiFi greitis iš vis 2400 Mbps, bepigu jiems sumalti viską į vieną ir klaidint realiai žmones 🙂

      • StrelokRTX parašė:

        Tai, kad teoriniai greičiai nieko neturi bendro su end user experience. Aš asmeniškai 100 mbps naudoju ir NAS pas save pasidaręs ant 2.5 gbps vidinį tinklą, nes turėjau atliekamos įrangos. Pats naudoju xiaomi ax3600. O pats be jo tik telefoną ir dabar nešiojamą kompą kuris palaiko wifi 6 neseniai gavau. Apie wifi 6e išvis nėra kalbos, nes man reikėtų ant nešiojamo kompo keisti tinklo kortą, kas papildomai 30-40 eur.
        Bendrai paėmus realių žmonių Lietuvoje kuriems 1 gbps ar 2.5 gpbs yra aktualu darbine prasme yra lb lb mažai. Gal kai 8k content pajudės bus prasmė, dbr nematau aš asmeniškai
        Beje ne vienam name ant bajerio pažiūrėjau ar kažkas wifi 6 naudoja, tai dar nei vieno neradau.

  4. Atavar parašė:

    Šiaip galiu pakomentuoti iš verslo segmento. Tai 99%visų WIFI AP sudaro WIFI5, nes tiesiog fiziškai nėra low-mid price WIFI AP prekyboje. Dar prieš pusmetį 20% darydavom, dabar praktiškai nieko negalim pasiūlyti, nes sandėliuose nuliai, ir gavimo laikai „niekada artimiausius 2-3mėn“

  5. MunkaTheGreat parašė:

    pas mane wifi5, ir mastau apie routerio keitima. gal wifi 6, na gal palaukt 7, nes:
    latency ! pagrinde noras atsisakyti oculus quest laido norint zaisti PC VR, nes mano archer c7 velavimas kartais sukelio pykinimo jausma ir half life alyx zaisti tampa neimanoma, o su laidu nepatogu.
    mano routeris neturi MU-MIMO, o namuose jau koks 12 smart home irenginiu atkiram vLAN, pridekim dar tv/mobile/laptop, rezultate turiu ~20 always connected wifi siurbiku, kas be MU-MIMO apkrauna tinkla (nenaudoju zigbee ar pan dalyku, visi smart dalykai per 2.4GHz).
    Turiu NAS, bet su HDD, tai read ir siaip teorinis nevirsyja 115 MB/s, todel 1 Gbps LAN pakanka, gal jei kada atnaujinsiu i SSD/nVME ar pan, tada didesnis pralaidumas bus reikalingas, bet siai akimirkai to pilnai pakanka.
    Mano darbo vieta yra gan toli nuo routerio, taciau daznai darau pranesimus su FHD 60fps kamera ir kita iranga. Rezultalte 5Ghz siek tiek per toli, o 2.4 Ghz del routerio beamforming ir MU-MIMO nebuvimo nera patikima, todel tam skirtas kompas vistiek sedi ant LAN kabelio.

    Taip, problema su Wifi6/6e gavimu, pats dirbu distribucijoje su cisco/meraki iranga, ir greciausiai kaip galiu gauti Wifi6 AP yra 6 menesiai, jei pasiseks.

    • Atavar parašė:

      WIFI6 5ghz ruože SMARKIAI toliau išlaiko latency ir bandwidth lyginant su WIFI5. Buvau nustebęs kai testavau range-extender režimuose, tai WIFI5 su 100mbps optika per extenderį buvo +5ms ping, ir greitis 20mbps (sensivity -75dBi). Analogiškomis sąlygomis WIFI6 mandavė+1ms ping, bei 80mbps ir -70dBi sensivity. To paties gamintojo WIFI AP tos pačios linijos tik WIFI5 ir WIFI6 standartų. Pagal parametrus labai panašūs. Tiek antenos, tiek radiation power.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.