Gerai žinomos kompanijos, kadaise gaminusios vaizdo plokštes

Galima be galo ir krašto vardinti esamus ir kadaise buvusius miniatiūrinius vaizdo plokščių gamintojus, apie kuriuos dar nebuvote girdėję. „Jetway“, „Forsa“, „Zogis“, ir kiti panašūs prekiniai ženklai tikrai ne kiekvieną dieną linksniuojami kompiuterių mėgėjų tarpe. Šį karta pakalbėkime apie visiems puikiai žinomas įmones, kurios retai tapatinamos su vaizdo plokščių rinka, tačiau praeityje yra buvusios jos dalimi.

„Creative“

„Creative“ yra puikiai žinoma garso įrangos gamintoja. Senoje praeityje, šalia „Sound Blaster“ garso kortų, įmonė siūlė ir „3D Blaster“ vaizdo plokštes. Įmonė senais laikais yra išleidusi krūvą plokščių, įskaitant legendinę „Voodoo“.

„Crucial“

„Crucial“ yra gera visiems pažįstama dėl savo atminties rinkoje siūlomų produktų. Kadaise kompanija bandė tapti ir vaizdo plokščių gamintoja. „Crucial“ buvo išleidusi „ATI Radeon 9000“ ir „ATI Radeon X**0“ serijų vaizdo plokščių, tačiau naujesnių bandymų aptikti nepavyko.

„Corsair“

Ši beveik viską gaminanti kompanija buvo įėjusi ir į grafinių kortų rinką. Kompanija pristatė galingas GTX 1080 (Ti) vaizdo plokštes su aušinimo skysčiu sistemomis. „Corsair“ net nebandė apsimesti grafinių sistemų specialistais ir plokštėmis prekiaudavo kaip bendru, su „MSI“ kurtu, produktu, didžioji dalis nuopelnų turėtų priklausyti šiai kompanijai. Šis bandymas nėra senas ir vis dar gerai atsimenamas entuziastų tarpe.

„Rosewill“

Jeigu domitės technologijų naujienomis ne tik lietuviškuose, bet ir angliškuose šaltiniuose, „Rosewill“ vardą tikrai būsite girdėję. Tai vieno didžiausių JAV kompiuterių platintojo „Newegg“ valdomas prekinis ženklas. Geriausiai jis žinomas dėl maitinimo blokų, korpusų ir periferijos, bet kadaise bandė tapti ir vaizdo plokščių pasaulio dalimi. Šviežiausias rastas bandymas – „nVidia GeForce 6600 GT“

„Zalman“

Na o pabaigai, aušinimo specialistų „Zalman“ idėja užsisakinėti vaizdo plokštes iš PCB gamintojų, sukurti joms skirtus galingus aušintuvus ir pardavinėti žemų temperatūrų siekiantiems entuziastams. Tai buvo priverstinis veiksmas siekiant išlaikyti savo pajamas, kai aušinimo skysčiu sistemos smogė skaudų smūgį bendrovės gaminamai produkcijai. Pirmosios „Zalman“ vaizdo plokštės buvo „AMD Radeon HD 6000“ serijos atstovės, o paskutiniu „Zalman“ pasispardymu vaizdo plokščių pasaulyje tapo „nVidia Geforce GTX 700“ serija.

Verti paminėjimo

„Canyon“: ši kompanija siūlo pigią kompiuterių periferiją, kuri sulaukia nemažai populiarumo. Jos produktus retai sutiksime ant žaidėjų stalų, dažniausiai ji slypi biuruose ar namuose, kur kompiuteris naudojamas piktų komentarų rašymui ir maisto receptų paieškai. „Canyon“ vaizdo plokštės tikrai kažkada egzistavo, tačiau negalime nei patvirtinti, nei paneigti, kad tai viena ir ta pati kompanija.

„Club3D“: tai yra gerai pažįstamas prekinis ženklas, kurį dažnai sutikdavome parduotuvių katalogų viršūnėse, rikiuodami vaizdo plokščių rodymą nuo žemiausios kainos. Dabar tai yra nykštukinis gamintojas, siūlantis įvairius vaizdo kabelius ir adapterius. Tiesa, visas jo žinomumas yra įgytas gaminant vaizdo plokštes, todėl į pagrindinį sąrašą kompanijos neįtraukėme

„Point of View“: visiškai analogiška situacija, nutikusi ir „Club3D“. Tik šį kartą buvusi vaizdo plokščių gamintoja dar labiau nutolo nuo savo prigimties ir ėmė siūlyti išmaniuosius sprendimus mokykloms, masyvias įkrovimo stotis ir industrinius kompiuterius.

OEM plokštės: Parduotuvių lentynos karts nuo karto pasorodo OEM gamintojų (pavyzdžiui „Lenovo“) vardais paženklintų grafinių kortų. Tai vaizdo plokštės, kurtos šių gamintojų stacionariesiems kompiuteriams, bet nedideliais kiekiais pardavinėjamos ir pavieniui. Dažniausiai tai būna paprasti standartinio dizaino modeliai.

Labai sena technika: yra be proto senų vaizdo plokščių, kurtų tada, kai dar neegzistavo 3D grafika. Tokia technika stipriai prasilenkia su šiuolaikine vaizdo plokštės sąvoka.

20 Komentarai

  1. adex parašė:

    o voodoo kartais ne 3dfx imonei priklause?

  2. StrelokRTX parašė:

    o Crucial ne Micron prekybinis ženklas ir ne atskira kompanija?

  3. DeepMind parašė:

    Neįskaitant dabar esamų mūsų prekyboje Asrock, Asus , Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, PowerColor, Sapphire ir kt. prieš 20 metų prekyboje aktyvūs buvo tokie Taiwano ir Kinijos vaizdo ir pagrindinių plokščių gamintojai kaip Abit, Albatron, Biostar, DFI, ECS Elitegroup, Epox, Foxconn, Galaxy, Leadtek, Sparkle. Iš jų dabar vaizdo plokštes namų rinkai tebegamina Biostar, Galaxy(dabar KFA2), Leadtek ,o Sparkle tik low-end laptopams gamina. Papildykit jei ką praleidau 🙂

  4. BC00 parašė:

    Abit buvo mano pirmajame stacionariam. Rinkausi vien pagal vardą, nieko dar tada neišmanydamas 😀

  5. Daemon parašė:

    Pamenu pirmas mano kompas buvo Pentium 120. Visiškai nieko nenusimaniau tuo metu kompuose. Tėvas paėmė iš pažįstamo Sonex’e už tris štukes. Kaimynai už tiek turbūt pachalino pusę metų tuo metu 😀

  6. linas parašė:

    Turiu dar veikiančias Club3D GeForce 7950GT 256MB ir PointOfView GeForce 7800GTX 512MB 🙂

    • Ndx parašė:

      Kolekcijos dalis, ar tiesiog užsilikusios?

      • linas parašė:

        Kolekcijos dalis. Nors dabar ta kolekcijos dalis atsidūrė neseniai sudėtam retro gaming PC:

        AMD Athlon 64 X2 4800 2.4GHz (socket 939)
        ASUS A8N32-SLI
        4GB Kingston HyperX PC3200
        2x GeForce 7800GTX 512MB SLI (antra korta XFX)
        WD 74GB 10k RPM HDD
        Windows XP Pro 64-bit

        Kartas nuo karto labai smagu prisimint senus laikus ir kokį GTA San Andreas įsijungt 🙂

        • ojojoj parašė:

          Neidomu su tokiu nauju kompu 🙂

          Pas mane pvz rezerve metosi toks PC su Cyrix CPU ir dar kazkur HDD su 200MB vietos, kur pamenu, kad Win98 neimanoma buvo sukisti ir tik Win95 buvo pavyke paleisti.

          Zodziu dinozaurija, bet itariu, kad forumieciai dar ne tokiu turi pas save rezervuose 😀

          • neblogai parašė:

            Čia turbūt kiekvienam sava nostalgija. Pvz aš seniems žaidimams ir konsolių emuliatoriams naudoju draugo atiduotą P4 2,6GHz su viena paskutinių AGP vaizdo plokščių, HD4650 lyg. Ir kad būtų maloniau, va ruošiuosi sata SSD pajungti kaip pagrindinį diską. O iš senesnių- savo pirmų kompų nebeturiu (P166MMX, po to Cel433), tačiau nelabai ir noriu. Bet nesudėtas į dėžę Duron 900+ K7S5A+ Voodoo Velocity 100, su CRT 17″ dar yra, ir šitą visgi ruošiuosi atgaivinti, maždaug kad galima būtų parodai paleisti tai kas buvo lošiama- Fallout1-2, Heroes3, Diablo 1-2, Quake2..

            • linas parašė:

              Gerai sakai, kiekvienam sava nostalgija. Man tėvai nupirko pirmą PC 2005 metais, bet šiek tiek prieš išeinant Athlon 64 X2 procam ir GeForce 7 serijai. Kai išėjo minėtas hardwaras, tai man tada viskas buvo kažkas woow ir žiauriai šitų dalių norėjau, bet, aišku, neturėjau :D. Bet realiai nuo tada pradėjau stipriai domėtis PC hardwaru ir man čia kaip atskaitos taškas yra 🙂

              Ir jo, dar nepaminėjau, kad tam retro PC dar yra Samsumg 870EVO 250GB SSD, nes WD 74GB 10k RPM HDD yra tragiškai lėtas ir nerealiai triukšmingas.

        • Ndx parašė:

          AMD Athlon 64 X2 4800+ Socket 939…
          Mano jaunų dienų svajonė. Turėjau AMD Athlon 64 3200+ Socket 939, kai AMD Athlon 64 X2 4800+ Socket 939 buvo galingiausia opcija šiam lizdui. Todėl upgrade iki 4800+ X2 S939 būtų buvęs super dalykas, bet kainos jų labai užkeltos buvo, nes daug kam buvo panaši situacija ir ieškojosi upgreido

          • BC00 parašė:

            Aš iš Pentium 4 upgrade dariau į X2 3800+, kuris buvo silpniausias gamoje. Visgi ten skirtumai tarp X2 tebuvo dažnis, o kainų increase labai didelis. Vienareikšmiškai X2 3800+ buvo the sweet spot 🙂

            • Ndx parašė:

              Taip skirtumas buvo tik dažnyje ir cache dydyje.

              Pirminė idėja buvo išgelbėti seną motininę ir DDR RAM, atnaujinant tik S939 CPU ir AGP VGA. Norėjau rinktis 4800+ S939 + HD 3850. 4800+ domino dėl to, kad ir taip silpnai atrodė, lyginant su GPU. Vaizdo plokštės kaina buvo normali, bet dvibranduoliai S939 buvo mirtinai overpricenti tuo metu. Ne ką brangiau būtų buvę upgreidinti platformą į AM2, tad idėja buvo kuriam laikui buvo pamiršta.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.