Globalus lustų trūkumas pasiekė naujas aukštumas

Tikrai visi esate girdėję, kad dabar rinkoje yra stipriai juntamas lustų trūkumas. Tai paveikia įvairius rinkus segmentus, bet kone labiausiai nuo to kenčia automobilių gamintojai. Skaičiuojama, kad automobilių gamintojai iš viso dėl lustų trūkumo praras 110 milijardų JAV dolerių pardavimų.

Nors puslaidininkius gaminančios kompanijos dirba visu pajėgumu, situacija tik blogėja. Teigiama, kad nuo liepos lustų tenka laukti šešiomis dienomis ilgiau. Dabar kompanijos užsisakiusios lustų jų laukia net 21 savaitę. Tai yra ilgiausias laukimo laikas nuo 2017 metų renkamoje statistikoje.

32 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    man truputi truksta supratimo.
    ar pasiula baisiai sumazejo ar paklausa baisiai padidejo….

    kazkaip truputi neisipaiso viskas i bendra vaizda.

    ka zmonems pradejo kazkur dalinti pinigus ? kas ta paklausa sukele jeigu paklausa didele.

    Jei gamyba sumazejo…tai suprantu – covid pasekmes…

    bet is kur galejo paklausa padideti kardinaliai jeigu zmoniu is marso lyg neatskrido….

    nes lustu trukumas jauciamas ne vienoje pramones sakoje, o visur….

    kazkoks marazmas finale….

    • StrelokRTX parašė:

      Čia daug faktorių. Auto gamintojai sumažino užsakymus, kai ant pirmų lockdown mėnesių stipriai krito pardavimai. Tik niekas nesitikėjo tokio greito atsigavimo.
      „ka zmonems pradejo kazkur dalinti pinigus ? kas ta paklausa sukele jeigu paklausa didele.“
      Kitas faktorius, nes kiekvienas amerikonas iš valstybės gavo virš 10k usd, kad paskatintų ekonomikos atsigavimą, taip pat ir kitos europos šalys. Lietuva irgi imetė daug milijardų tik ne žmonėms, bet įmonėms. Viskas sąlygojo išsaugusią auto ir NT turto paklausą. Taip pat visa infliacijos baimė ir t.t.
      Esme tame, kad dabartinės mašinos labai skyriasi nuo tų parduotų prieš 10 metų, nes net i mainstream dabar prikimšta daug elektronikos, tai auto gamintojams dabar tenka konkuruoti ir su daug kitų imonių, kurių pajamos stipriai augo per covid, dėl to, kad žmonės pinigus kuriuos leido kelonėms pradėjo leisti elektronikai. Čia nekalbant apie pasunkėjusią logistiką ir kitas tiekimo problemas.

    • kernelis parašė:

      Paciu lustu gamyba nesumazejo. Tiesa pasakius, veikiausiai padidejo, nes visi foundry’iai daro rekordus ir dirba maksimaliai pagal aplinkybes tiek, kad net bazinio substrato vienu metu truko (o gal ir dabar truksta – tiek tiksliai nesidomiu). Bet logistika ir visas supply chain del covid’o kazkiek nukentejo.

      Principe kas nutiko, tai tiesiog smarkiai isaugo paklausa. Realiai tai buvo „perfect storm“ ant paklausos: reguliariai augancios rinkos, kurios butu auge ir prie normaliu salygu; covid’as (paklausa consumer irangai ir duomenu centrams); kriptovaliutu atsigavimas. Kadangi cipu uzsakymai daromi is anksto, kai kurios kompanijos tiesiog nenumate poreikio ir tiek – gi yra tam tikra inercija, tau milijonu lustu greitai niekas nepadarys. Aisku tokie dalykai, kaip nauju konsoliu isleidimas, Ampere isleidimas (daug kas nuo Pascal lauke sios kartos), AMD GPU atsigavimas ir Ryzen 5000 nasumo lydiariavimas irgi prisidejo. Net nesnekant apie visokias mobilkas, superkompiuteriu uzsakymus ir kita srota.

      O del tu pinigu, na tai va kaip Strelok sake: kazkas gavo ismokas, kazkas negalejo keliaut ir t.t. Tigi vienu metu vapse buvo lockdown’as vos ne visur, tai visos islaidos, kurios paprastai butu skirtos pramogoms, reikalaujancioms judejimo, susiakumuliavo kazkur.

  2. Atavar parašė:

    Logistika iš Azijos (ir Azijos viduje) irgi realiai pailgėjo 2-3 kartus, lyginant su situacija prieš metus. Kinai labai griežtai žiūri – jei kokioje įmonėje vienas atvejis, iškart karantinuoja visą įmonę bei visus jo kontaktus (liečia ir įmones ne tik pavienius asmenis). Jei nustato, kad koks kovidinis prasibėgo per daugiau įmonių uoste, tai ir visą uostą gali savaitei-dviem uždaryt. Buvo toks atvejis. Tai tūkinėja tiekimo grandinės ne tik iš Azijos į kitus žemynus, bet ir tarp pačios Azijos įmonių. Pastovus trūkumas komplektuojančių gamyboje.

  3. Roger2x parašė:

    Tikiuosi TSMC statys gamykla Lietuvoje 😀

    • Szaroo parašė:

      Be šansų, tokiai gamyklai reikia STEM talentų, ne bulviakasių.

      • neblogai parašė:

        Lustų gamybai- taip. Tačiau pvz pakavimui (ant substrato, ne vien į dėžutes)- Lietuva būtų kaip tik. Ir tai galėtų būti puiki pradžia šioje srityje. Matant ES kalbas apie 90mlrd. investicijas į vietinę procesorių gamybą, bei šiltus dabartinius LT- Taivano santykius- būtų praleista proga nesistengti bent menkos to dalies pritraukti.

        • StrelokRTX parašė:

          Nereikia čia svajoti, kad kažkas ims ir pastatys high end procesorių gamyklą lietuvoje, kai yra tokios šalys kaip Vokietija ir pan. Lietuvos ir Taivano santykiai grynai politinis sprendimas, kaip ir su Ukraina, Gruzija(Sakartvelu) ir t.t. Jokios realios ekonominės naudos tas neatneša, dažniausiai prešingai pasibaigia, kaip, kad su Kinija dabar.

          • neblogai parašė:

            Atseit, išvis reikia nieko nedaryti, nes vien politiniai sprendimai, viską pasiims Vokietija, ir t.t.
            O realiai- prieš Covid krizę kas mėnesį Lietuvoje kas nors atidarydavo vis po naują gamyklą. Reiškia viskas čia gerai, tik laikas kviestis didesnės pridėtinės vertės verslus- ir čia yra proga.

            • StrelokRTX parašė:

              Tai aš nesakau, kad nieko neturi būti daroma. Bet tokie projektai kaip SGD terminalas tai visiškas pinigų raspilas buvo. Tai pat kokia išvis nauda būtų Lietuvoje semiconductors gaminti, kai pas juos tiek logistika geresnė, tiek atlyginimai mažesni. Dabar tipo pagamini procesorių Lietuvoje ir vėl atgal sounti į taiwan ar Kinija.

              • neblogai parašė:

                Politikai JAV ir ES suprato, kad nesaugu, jog gamyklos yra Taivane (kurį kinai iš savo tribūnų sako kad pasiims iki 2029-ų), ir vakarų šalys nori gamyklų pas save. Todėl, čia ne logistikos ar atlyginimų reikalas, o saugumo. Kaip beje yra ir su SGD terminalu, kuris, be abejonės, yra pavykęs projektas, tik labai skaudus Gazpromui ir visiems prijaučiantiems, tai jį vis prisimena ir kuria pasakas apie atseit raspilus.

                • StrelokRTX parašė:

                  Nordstream 2 būtų skaudus pralaimėjimas Gazpromui.
                  SGD pagrinde aprūpina Achemą, kuri ir taip negali testi savo veiklos dėl aukštų dūjų kainų.
                  Dėl Taiwano, tai kas be ko, kad CCP programoje vienas iš pagrindinių tikslų yra visos Kinijos teritorijos suvienijimas. Tik mažai tikėtina, kad Kinija kažką darys kariniu būdu, kai ekonominis būdas daug efektyvesnis.
                  Dėl kažkokios meilės Gasprozmui, ar kažkam tai manau čia jau tavo fantazijos.

                • adex parašė:

                  tokie projektai kaip SGD yra priezastis del kurios as mokesciu Lietuvoje stengiuosi kuo maziau moketi.

                • Daemon parašė:

                  Aš kažkaip galvoju, kad geriausia būtų turėti atominę elektrinę ir visus naujus auto krauti elektra iš jos. Dėl SGD nesu tikras. Man žinoma labiau patinka SGD negu Gazpromas. Beje, Nordstream 2, kuris yra Gazpromo projektas ir yra peilis vidurio Europai, man nepatinka.

  4. Roger2x parašė:

    Jeigu Tavanio atstovybes atydarymas, vakcinu siuntimas is LT Taivaniui butu tik tupas Lietuvos patrolinimas Kinijos as lieku be amo. Jeigu mes liekam be jokio ekonominio pliuso su Taivaniu, o tik su riebiais ekonominiais minusais nuo Kinijos… Kazkaip tikuosi kad zmones vis tik ne ant tiek.. net nerandu tokio zodzio, patys susigalvokite. Tikiuosi kad greitu metu kazka isgirsime????

    • adex parašė:

      isgirst gali tik dar kokia nors nesamone kuria uzsienio reikalu ministras sugalvos, o sitas talento tam turi.

    • StrelokRTX parašė:

      Nežinau, nes net Estija iš Lietuvos jau šaiposi. https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1504919/lithuania-has-no-long-term-plan-on-china-says-estonian-mp

      Esmė, kad Lietuva priešpastatyti Kinija nieko negali ir Kinija neveltui atsakė Lietuvai, nors tas atstovybės taiwano ne tik Lietuva turi. Tiesiog Kinija gali visiškai nurašyti visus ryšius su Lietuva, kad parodyti savo poziciją pasauliui. Lietuva ar gali taip lengvai nurašyti visus ryšius tai tik laikas parodys, bet jau dabar verslas paramos prašo.

      • Roger2x parašė:

        Zinau firma dirbusia su kinieciais jau ilga laika, jie turejo net tokia lengvata kaip mokejimo atidejimas iki puses metu nuo produkcijos gavimo, dabar jie jau reikalauja sumoketi visus atidejimus ir 100 prc avansiniu i prieki pries pradedant kraut prekes + produkcijos pristatymas 60-120 dienu. Ivertink firmos nuostoli

      • neblogai parašė:

        Nežinau kas su Estija atsitiko- tai jau antras keistas pareiškimas iš ten šį mėnesį (pirmas buvo nemandagus estų prezidentės pasisakymas apie Ukrainą). Na, o kodėl Lietuva bei kitos šalys dabar trolina Kiniją? Spėčiau dėl to, kad Kinija nori būti supervalstybe, tačiau tarptautiniuose santykiuose yra visiški barbarai, nei nesiruošia gerbti tarptautinės tvarkos ar kitų valstybių, ir įsivaizduoja kad grąsinimai, pagrobimai, užtildymai, papirkimai ir t.t. lygiai taip veiks prieš Vakarus, kaip veikia jos viduje ar Afrikoje. Žodžiu- tik duok grėblį, ir jie užlips. JAV jau pakeitė savo strategiją jų atžvilgiu į ‘sisteminį varžovą’, o Europa -vis dar kažkiek linkusi šerti juos prekybos pinigais. Taigi tokie jų lipimai ant grėblių labai naudingi norint atverti akis paprastiems žmonėms. Na o Taivano pripažinimas, ir pačios ES santykių su Taivanu dabar vykstantis vystymas (tai vyksta)- kelia kainą ir gresiantį sankcijų, (svarbiausia- prekybinių) lygį Kinijai, kai ji nuspręs jėga Taivaną užgrobti . Kas tik jėga ir įmanoma, ir kartu- mažai tikėtina, kad tai gana greitu metu neįvyks.

        • adex parašė:

          jeigu is taivano vakaru kompanijos iskeltu savo gamyklas pas save, taivanas pats tikriausiai prie kinijos prisijungtu, nes liaudiskai tariant sikna pypke rukytu. beje jeigu taivanas jau toks ,,pasaku rojus“ lyginant su kinija, kodel pasaulio valstybiu reitingavime skaitosi trecioji salis, tuo tarpu kinija antroji?

        • StrelokRTX parašė:

          Dėl Kinijos tariamo ‘barbarizmo’ turėčiau nesutikti. Ant jos šiko vakarai jau nuo pat XIX a pradedant opiumo karais, baigiant summer palace apiplėšimu. Aišku kas be ko, kad ir dabar vakarams būtų daug geriau matyti Kiniją kaip trečio pasaulio valstybę negu kaip realią konkurentę. Gal todėl demokratiškai pagrobė Huawei CFO, pradėjo niekuo nepagrįsta prekybinį karą, kaip Trumpas apibūdino kaip dėl unfair trading practices. Bet kai pati Apple už minimalią sumą surinkėja telefonus Kinijoje tada viskas fair.
          Ir kiek Kinija darė invazijų į kitas šalis? Kai USA paskutinė invazija pasibaigė neblogu fiasko ir per 20 opupacijos metų nieko nebuvo pasiekta tik nužudyta 85k civilių ir dabar Talibanas geriausiai apginkluota grupuotė.

  5. neblogai parašė:

    Apie galimybes turėti puslaidininkių gamyklas Lietuvoje (paskutinė straipsnio dalis): https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kinijai-tuztant-lietuva-neatsitraukia-taivanas-zada-atidaryti-atstovybe-lietuvoje-jau-visai-netrukus.d?id=88530813
    Džiugu, kad dabartinė valdžia, panašu, galvoja kaip išnaudoti progą, ir ieško kaip tai įgyvendinti, vietoje ankstesnių valdžių ‘kaip bus taip bus’ strategijos, ar pasidavimo troliams iš rytų, aiškinantiems kad Lietuvoje tiesiog negali būti nieko gero.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Mačiau per žinias rodė, man kol kas labai neįtikėtinai atrodo. Pažiūrėsim kaip bus.

    • Daemon parašė:

      Prie ko čia ružavoji valdžia? Čia verslo nuopelnai.

      • neblogai parašė:

        Kartais tai yra ir valdžios nuopelnai. Sakykim, finansinių technologijų paslaugų verslas juk pats į LT neatėjo, bet buvo priviliotas agresyviai veikiančios vyriausybės bei ‘Investuok Lietuvoje’. Po to, pora seimų bei vyriausybių rūpinosi ne investicijų pritraukimu, o praktiškai tik ekonomikos augimo vaisių perdalinimu (kas irgi buvo reikalinga). Ši vyriausybė, manytina, vėl gali būti tokia, kuri sieks keisti LT ekonomikos struktūrą į aukštesnės pridėtinės vertės kūrimą (kas man labiau svarbu, nei valdžios ružavumas).

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.