„Intel Alder Lake-S“ 16 branduolių ir 24 gijų procesorius pastebėtas „Geekbench“ duomenų bazėje

„Intel“ jau yra patvirtinę, kad „Alder Lake-S“ procesoriai, skirti staliniams kompiuteriams, bus išleidžiami 2021 metų pabaigoje. Tai bus labai įdomus produktas ne vien dėl to, kad stalinių kompiuterių segmente pagaliau bus pereinama prie 10 nm litografijos, bet ir dėl labai neįprastos architektūros. „Alder Lake-S“ procesoriuose bus 8 galingi branduoliai, kurie yra įprasti stalinių kompiuterių segmente, o taip pat šalia bus 8 „Atom“ lygio silpni branduoliai. Šie procesoriai taip pat naudos DDR5 atmintį, o, galimai, bus naudojama ir PCIe 5.0 technologija.

„Geekbench“ duomenų bazėje pastebėtas procesorius turi 16 branduolių, bet 24 gijas. Taip yra dėl to, kad galingi branduoliai palaiko HTT (8 branduoliai turi 16 gijų), o silpni ne (8 branduoliai turi 8 gijas). „Geekbench“ praneša, kad bazinis procesoriaus dažnis yra 1,38 GHz, o maksimalus dažnis yra 17,6 GHz. Tai akivaizdžiai klaida, nes programinė įranga dar nesupranta kas tai per procesorius dėl visiškai naujos architektūros. Jei tikėtume ką rodo „Geekbench“, tai procesorius turi 30 MB L3 lygio spartinančios atminties, o taip pat 1,25 MB L2 lygio atminties kiekvienam branduoliui.

Į patį „Geekbench“ rezultatą labai dėmesio kreipti nereikėtų, nes visiškai neaišku, kokiu dažniu veikė procesorius. Procesorius vienos gijos teste surinko 996 taškus, o apkrovus visus branduolius surinko 6931 tašką.

11 Komentarai

  1. kernelis parašė:

    Paskutinis vinis i klasikinio mainstream desktop’o karsta – mobileku CPU paradigmos persimes i cia 🙂 Aisku dar HEDT lieka „tikriems desktopinikams“.

    • adex parašė:

      man cia panasiau i desperatiska bandyma zutbutinai pritempti intel mainstream iki 16 coru ant popieriaus, skaidrese parodyti koks tai taupus cpu (kas liecia idle 😀 ) na ir tikriausiai sio hibrido atmaina yra atejusi butent is laptopu rinkos, nes butent ten kogero ji ir buvo ruosiama pagrindiniam pasirodymui. klasikiniame desktop mainstream ,,hajende“ jie tikrai neisipaisys kaip ,,privalomas atributas“

      • kernelis parašė:

        Taip ir yra. Pas Intel NB ir mainstream DT jau kuris laikas yra is esmes tas pats CPU, tik kitokios darbiniu rezimu ir package konfiguracijos. Big.Little and NB turi prasmes, tai atitinkamai ji gaus ir DT, nes tas pats CPU, o ir marketingo prasme naudos tures. Gal jis bus ir greitas, bet man siaip moraliskai nelabai malonu, kad desktope realiai mobilus CPU sedi 🙂

        AMD iki siol buvo labiau „desktopiskas“ su savo mainstream CPU (vietoj iGPU daugiau branduoliu), bet tas leak’intas AMD roadmap’as kaip ir implaina, kad ateityje pas AMD mainstream liks tik APU, tai gali buti kad nueis Intel keliu greiciausiai. Taip pat AMD Big.Little patenta uzsiregistraves buvo cia kazkada.

        Man tokia nuojauta, kad dar po kokiu 5-7m tai neliks tokio kaip mainstream DT is viso: bus arba NB APU stiliaus DT platforma su praplestais power’iais, arba jeigu noresi „tikro“ DT, bus tik HEDT su nesveika kaina. Na, bet matysim. As tai tikiuosi AMD Big.Little ant DT nedarys, nes man sitas dizainas yra visiskas nonsense’as desktop’e, nors ir suprantu ekonomines priezastis kodel jis cia bus.

        • neblogai parašė:

          Žiūrėsim, ar AMD nuo Rembrandt tikrai bus tik APU. Gal tiesiog tai bus CPU+GPU+I/O iš čipelių, kai iGPU čipelė nebūtina, ir norintys toliau galės pirkti CPU+I/O.

          O dėl Big.Little- būtų labai gerai, jei būtų rasta, kaip kaip sumažinti energijos vartojimą ramioje būsenoje keliasdešimt vatų. Per kompiuterio ‘gyvenimą’, vartotojams tai sutaupytų nemažai eurų. Bet nesu tikras, ar tam reikia mažų branduolių- man atrodytų, kad užtektų tiesiog migdyti nenaudojamus įrenginius, o vaizdą išvesti per taupų iGPU.

          • kernelis parašė:

            Nemanau, kad Big.Little desktope kazka isspres sanaudu klausimu. Pirma, tai jau dabar desktopiniai CPU idle 10-15W (is kuriu, beje, didele dalis yra IO, net ne patys branduoliai), o ne keliasdesimt. Tai cia net neina kalba apie tokio dydzio sutaupyma. Kitas dalykas, desktop’as yra salygiskai aukstos galios elektronika, tad tokie dalykai kaip kokybiskas PSU ir VRM’ai del nuostoliu tures daugiau itakos, nei sutaupymas vien tik is Big.Little. Bet siaip svarbiausia tai yra efektyvios IC architekturos ir protingi energijos taupymo rezimai, kurie turi didziausia itaka apskritai – tiek idle, tiek load.

  2. SoTOP parašė:

    Bus labai įdomu pamatyti, ką šitie CPU parodys ir kaip programinė įranga, ypač senstelėjusi ir nebeatnaujinama, sureaguos. Gerai bent tiek, kad Intel’is šiemet pagaliau pradės rodyti kažką, kas ne dar vienas Skylake.

  3. XMA parašė:

    Nu čia jau fokusai prasideda, 16 branduolių, 24 gijos??? Kas čia per nesamonė? Tai negalėjo padaryti 32 gijų? 😀 Turbūt socketas jau nepalaikys tiek gijų, plius temperatūra, energijos sąnaudos… Prasidės tuo čia: 8 branduoliai, 12 gijų. 10 branduolių 18 gijų ir t.t. 🙂

    • kernelis parašė:

      Thread’ai tai dar nieko. Esmine problema yra ta, kad dideli ir mazi branduoliai tures ISA skirtumu, todel reikes suvienodint palaikomu instrukciju kieki. Toks kaip AVX512 ir kt. big core inst. ant dideliu branduoliu bus isjungtos greiciausiai, bent jau kol softas nepasivys su kazkokiu protingu sprendimu valdyt skirtumus. Ko nebus dar daug metu 😀

    • adex parašė:

      paskaityk ir straipsni ne tik pavadanima

  4. newdiamond parašė:

    as nelabai suprantu…cia gal isvis ne consumer produktas ?

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.