„Intel“ prakalbo apie 7 nm litografiją

Niekam ne paslaptis, kad „Intel“ susiduria su problemomis pereinant prie 10 nm litografijos, bet jau dabar kompanija kalba, kad jai visai gerai sekasi kurti dar pažangesnį 7 nm technprocesą. „Intel“ teigia, kad tobulinant 7 nm gamybos metodą viskas vyksta pagal planą, o patirtis įgyta dirbant prie 10 nm perkeliama į dar pažangesnę litografiją.

Naujas 7 nm techprocesas pasiūlys dvigubai didesnį tankį lyginant su 10 nm, be to, bus naudojama nauja technologija. Su 10 nm visa litografija remiasi DUV (deep ultraviolet) technologija, o pereinant prie 7 nm jau bus naudojama EUV (extreme ultraviolet) technologija. 7 nm litografijoje naudojamas labai pažangus 13.5 nm lazeris, o 10 nm litografijoje naudojamas 193 nm bangų ilgio lazeris ir daugiasluoksnis modeliavimas (multi-patterning). Tikėtina, kad pereinant prie 5 nm „Intel“ vėl naudos daugiasluoksnį modeliavimą, ši technologija nenaudojama 7 nm litografijoje.

Prognozuojama, kad masinė 7 nm lustų gamyba prasidės 2020-2021 metais. Tokiu būdu 10 nm gyvavimo ciklas bus tikrai trumpas.

60 Komentarai

  1. pasimetes parašė:

    Kažkaip nesitiki ypač kai dar nėra 10nm, kuri jau kaip ir turėjo išeiti senokai.

  2. dampis parašė:

    Hmmm…su 10nm jau prieš penketa metu kalbėjo,kad jau tuoj bus, jau pasirodys ,tai galėtu spėti bus 7nm kokiais 2025m. Geriausiu atvėjiu 😀

    • DasMachine parašė:

      Nebuvo visiskai naudos pereit prie 10nm, kam jiem didint islaidas jei gali ta pati pasiimt su 14nm? Jie net 14nm dabar nespeja stampuot ir pelnai rekordiniai. Dar toli kol AMD pralenks Inteli, kai sulauksim, tada ir pasnekesim. Manau bus galima badyt i 2018 komentarus ir klaust kur tie auksiniai lustai kuriuos visi dar neisleistus gyre.

  3. iTroubl3 parašė:

    Pagyvensim pamatysim 😀

  4. Strelok parašė:

    Kai Intel 7nm visi jau bus pereje ant 5nm

  5. Ambient parašė:

    dampis pasake visiskai teisingai, jog AMD kainos ir kokybes santikyje yra visa galva priekyje negu Intelis, o jei dar zaidi 4K, tai Intelis tiesiog pavesyje.. Tik kodel tiek daug fruktu kurie vis dar nepripazysta to ?

    • adex parašė:

      niekam ne paslaptis jog zmones nuo senu laiku stokoja racionalaus mastymo. tad jokia cia naujiena ir nera ko stebetis

      • DasMachine parašė:

        Ar kas gina Intel kaina? 😀 Tik kokia tema apie CPU ir iskart pilamas purvas ant Intel, niekad dar nemaciau kad kas nors taip rasytu apie AMD. Visa laika reik ramint tuos AMD manijakus, kurie nelabai ka daugiau mato nei savo atpigusi grobi. Jie nesupranta kad Intel niekur nedings ir ta konkurencija is Intel yra netgi labai gerai.

        • adex parašė:

          paziurek auksciau ten toks zmogus nicku ,,DasMachine“ raso: ,,Koks skirtumas ar AMD 7nm ar 10nm jei sparta vistiek nelenks Intel. Atrodo pagal nanometrus renkasi zmones, benchmarkeriam gresia isnykimas tada.“
          jeigu tas zmogus isitrauktu galva is …. ir pamatytu jog siuo metu amd ir intel clock to clock yra praktiskai apylygiai ir kad inteli dabar gelbsti tik daznis, tuomet ivertines jog amd deka 7nm gali ta dazni padidinti, galbut tas zmogus suprastu kur cia tuose nanometruose suo pakastas. zinoma kaip matau zmogui labai sunku suprasti kaip cia ta nenugalimaji inteli gali kazkas aplenkti, ar nebus taip kad tas zmogus yra besalygiskas intelio manijakas rasinejantis jog intelio neaplenks ir nieko daugiau nematantis?

        • MMM parašė:

          to adex:
          siaip jo teiginys principingai yra teisingas. Pasiemi kelis mestamu zaidimu bencharmkus ant realiu nustatymu ir rezoliucijos, plius gerai, kad VGA i ta puse ziuretu, tai ir viskas. Kas po tuo slepiasi… neidomu. Cia panasiai, kaip anksciau Apple kompai su mazesniais parametrais geriau veike, ar Windows smartai, nors ten vienas branduolys buvo. Galima zmogui zinoti parametrus, kad ten n branduoliu, galima nezinoti, bet svarbu galutinis veikimas.
          Tad jei DasMachine yra neteisus, pateik pvz zaidimu pavyzdziais 🙂
          Tad praktiskai tavo mastymas yra neteisingas sitoje vietoje. Realiai daug daugiau teisingumo kriteriju pas DasMachine. Vien mazesnis tech procesas nebuti garantuoja nauda, nes jis spresdamas vienas problemas, iskelia naujas, kurias turi isspresti inzinieriai. Pvz: mazejant nm, mazeja ir laideliai, tiesa, jie trumpeja, bet ir mazeja. O mazejant dideja varza. Antras aspektas, kad nuo 7 ar 8nm atsiranda tuneliavimo efektai, ir siuos issukius irgi reikia spresti, o sprendimai gali buti kompromisiniai.
          As isvis nesu joks salininkas, as norejau imti sau pvz 64 branduoliu ThreadRiperi, tik kad jis zaidimams ir paprastam darbui nelabai tinka. O gaila.

        • diklofosas parašė:

          nekreipk demesio ir tiek. juokingiausia kai patys intel naudoja ir ant intel stumia cia 😀 buvo kazkoks ten treciu golfu tdi specialistas, kuriam mat amd per prastas zaidimam, nes tipo kazkoks ten entry level intel hedt su oc geriau zaidimam ir vogtu mmo servu hostinimui vienu metu 😀 klounai ir tiek.

      • MMM parašė:

        kas yra pinigai ir racionalus mastymas? Realiai dazniausiai pinigai ir laiko ir energijos kastai manais uz butinas bei papildomas salygas bei resursus. Nekalbam apie butinus. Taigi, realiai tai balansas tarp to, kiek dirbti ar kiek papildomai ar kiek sunkiau dirbti, kad gauti malonumo.
        Tagis, kas tas malonumas 🙂 vienam malonu pasigirti, kad turi iphone, na ir ok, gal jo kaimynes naivos pupytes, bet ziauriai grazios, bet jam duos uz tai, kad jis turi naujausia iphone, o jo draugai ne. Kol jis jaunas, gal jam zmonos nereikia ir tos pupytes mestel jo dziaugsmo taska i neregetas dausas.
        Ir dar vienas racionalumo espektas, tai paskirstymo proporcijos. Kitaip tariant mokama daugiau negu reikia. Bet kokie kriterijai: tai tos pacios kategorijos, vienodos panaudos principo, ar galbut visiskai kitos panaudos kriterijai. Pvz, kam pirkti ledu, galiu patauptyti, ir nusipirkti alaus. Arba kam rukyti, galiu pasitaupyti, ir nusipirkti maudymosi sortus. Arba vienoda panauda, kam pirkti Inteli, kai galima AMD. Arba kam pirkti rusies A sviesta, kai galima B.

        Su skirtingom panaudom sunku spresti, pvz as is daiktu turiu praktiskai viska, ka sirdis gali geisti, ir visi daiktai auksciausios kokybes, iskaitant rubus, ar masina ar dar ka. Jau atsiranda sandeliavimo issukiai 🙂 Tad kai kazkas apiliuoja, kad tai nerocianlu ant to islaidauti… o kodel, gal as viska jau turiu nusipirkes.

        Kitas dalykas, tai vienodos panaudos. Sutinku, zmones daznai nepasigilindami gali isigyti kazka netinkamo. Bet vel, gilinimasis yra laikas, kuris daznai gali buti konvertuojamas i uzdirbamus pinigus arba malonumo faktori, kitaip tariant ta pacia nauda. Ir jei zmogus neturi laiko, ji daznai tenkina kompromisas, kad sumokes brangiau, bet su didesne tikimybe isigyti geresni daikta. Pvz iPhone. Senas modelis buvo geras, jo draugai turi nauja ir patenkinti, reklamoje visur sako gerai, ir zmogus perka, kodel jam reikia gilintis i kitus gamintojus. Panasiai su Inteliu. Intelis n metu buvo gerai, dabar atsirando kainos ir panaudos kombinacija, kada AMD rules, bet zmogui gilintis, ar jo panauda patenka i ta zona, na sumokes daugiau, gaus pakankama gera produkta, kuris tik tam tikrais atvejais nusileis ar susilygins su pigesniu AMD.
        Ir yra kita kategorija, kurie neturi pinigu, turi nekonvertuojamo laiko (daug laisvo laiko nieko neveikti), labai nori fps ant zaidimu, ziuri benchmarkus, klausineja draugu, skaito naujienas ir vistiek nusiperka netinkama daikta. Na, kaip sakoma, tikriausiai gyvinme jiems ir toliau bus sunku su sprendimais, bet cia ju asmenins kryzius, tegul jie ji nesa. Taip, tokiu zmoniu yra nemazai, bet visgi manau, kad didzioji dalis tiesiog neturi ar laiko ar noro gilintis, tad tokie pirkejai ir yra geidziamiausi rinkodaros aparato.

    • MMM parašė:

      o jei zaisiu 4k so low nustatymais, pvz mano megstama Battlefield1, Intel bus ar nebus pavesyje:) ?
      As nei pripazistu nei ne. Atsakymas daznai yra lentele ar kelios lenteles/matricos rezultatu, o vat nauda ar nenauda yra kiekvieno asmenines panaudos kleckas ant tu lenteliu. Vienam pagal poreikius (ar kaip tas panaudos kleckas) issidestys, AMD valdys, kitam ne. Galima vidurkinti, bet vidurkis nera absoliuti tiesa. Pvz as kai pirkau ramus, dar senais laikais, sumokejau uz ddr3 16GB virs stukos litu. Ir puikiai zinojau, kad to skirtumo nepajusiu, tiesiog norejau tureti geriausius pasaulyje ramus pagal savo kategorija, ir finansai tai leido. Tagis, panasius ramus buciau isigyjes uz 300-400 litu, mandrus uz 400- 600, super mandrus uz 600-800, bet pasiemiau uz 1000. Tiesa, visa perifija irgi ten buvo atitinkama. Tad man visada juokingi tie, kurie absoliutina ar viska geriau zino uz kitus, kas kitiem geriau, kas ka mano ir ka daro ir dar del ko daro.

  6. svabas parašė:

    pritariu Das Mashine, juk nauja litografija praktiškai tik padidina energetinį efektyvumą, o sparta padidėja porą procentų, kurtų geriau kokią technologiją, kad didėtų sparta žaidimuose, labiau suportintų directx 12 privalumus, suportintų pvz raytraicing technologiją. Nusibodo ta more cores, higher frequencies manija iš kurios mažai naudos

  7. Strelok parašė:

    As nieko pries intel neturiu, bet atvirai pasakius, intel stabde visa progresa. Perejau i AMD stovykla ir labai patenkintas 😛

    • MMM parašė:

      keist savoka „stovykla“ 🙂 nieko jis nestabde, stabde konkurencijos nebuvimas. Nes konkuruoti su paciu savimi tikrai nera naudinga.

    • DasMachine parašė:

      Is kitos puses suteike AMD sansa vel isiliet i rinka, nes jei butu toli toli nuvaziaves, jau niekas nesugebetu i ta traukini isokt. O silikono rinka labai plati, nevien CPU ir GPU, tai kam skubint tech jei visa flotile kompaniju patenkinta naujais 14nm arba dar senesniais 28nm ir panasiai. Juk nekaltinam nand gamintoju kad nepardavineja 1TB SSD uz HDD kaina, kazkodel randam tam pateisinima. Dabar turim puikia konkurencija, pries 10-15 metu tokia konkurencija dave labai gera spyri Intel ir visi (na gal dalis) buvo patenkinti. Tada patys AMD sau issikase duobe su dinozauriskais GloFo tech procesais, bet pirkeju neapykantos kazkodel neuzsitrauke, dabar jau, kai buriamas is kavos tirsciu Intel tech proceso atsilikimas, staiga is kazkur atsiranda diziule neapykanta. As bandau objektyviai ziuret i technologija ir Intel tikrai pranasesne, AMD sunkiai clockinasi virs 4Ghz, kai Intel tuo tarpu kopia virs 5Ghz, iskart 20% pranasumas. Galima dar ir detaliau nagrinet skirtumus bet gal nesiplesim cia komentaruose. O kaina yra subjektyvus dalykas, nuo daug ko priklauso, gali kad ir 10 000 € kainuot jei tai butu 5 metai atgal, jei rinka butu kitokia ir panasiai. Kaip daug jau dabar kompaniju kartoja kad reikia „pakankamai gero“ produkto uz pigiai, na tai AMD turbut tai ir yra. Bet grynai technologine prasme Intel pirmauja. Gal Samsung aplenks, gal TSMC, gal Nvidia, bet nemanau kad tai bus AMD. As pats dabar nieko neperku ir man absoliuciai jokio skirtumo paciam, man gali 5 metu senumo „pakankamai greitas“ bet svarbiausia stabilus aparatas kuris i metus 1 karta uzlus.

      • svabas parašė:

        man tai įtartinas tas Intelio pareiškimas: nespėjam, nesigauna, padarėm klaidą. Manau Intelis numetė AMD kaulą kad nepadvėsų toks naudingas „konkurentas“ ir nvidia su savo kainom padeda AMD. Mes čia pjaunamės, o jie ten tarpusavy viską suderinę. manau AMD tapo Inteliui ir nvidiai jaunesniuoju broliu partneriu kuriam vis numeta kokį kaulą kad neužsilenktų

      • adex parašė:

        uz ka intel gali atsirasti neapykanta, tai uz nesvarius zaidimus (uz ka gave bauda yra) tad AMD ne tik su glofo duobe kasesi, bet ir intelis savo purvinais zaidimais padejo ta duobe kasti, negali zinoti kaip ten krite pardavimai galejo atsiliepti R&D amd stovykloje. toliau vis kaip nauja CPU serija taip ir nauju MB reikia, prezentacijos su chilleriais ir t.t. zodziu intel man yra pasislykstetina purvina kompanija, ir nepirkciau as jos produkcijos iki kol butu alternatyva, kuri aciu dievui yra. dziaugiuosi kai intel klumpa, nes tai stiprina AMD, ko pasekoje dideja konkurecnija. isvis noreciau jog intel ir amd pardavimai butu 60/40, 30/70 santykiu AMD naudai, ir tai butent del to jog AMD dirbtu pakankamai pelningai ir isgaletu konkuruoti, nes ir prie tokio santykio intel generuotu daugiau pajamu. manau toks santykis butu pats tas astriai konkurencijai sudaryti

        • svabas parašė:

          vaikeli atsibusk tu iš pasakos apie sąžiningą rinką, kur AMD gyvena pagal 10 Dievo įsakymų ir jai rupi kiekviena dūšelė. Tai globalios kompanijos IT eroje ir manau jau ne tik pelnas ir vardas pagrindinis variklis tų kompanijų interesuose

          • adex parašė:

            tiesiog as turiu savo principus pagal susiklosciusia situacija. ar as sakau kad amd sventieji? ar as pyp sakau kad jeigu liktu AMD monopolyje jie rupintusi savo klientais? isvartai kaip nori, nes tu matai labai protingas pyp o as gyvenu kazkokioje pasakoje, puikiai pyp suprantu kaip kas yra, bet tiesiog turiu savo principus, intel siko sika ir siks jeigu tik tures tam galimybe, jie ta yra irode. na o amd kada paskutini karta buvo apsisike? nesakau kad neapsisiktu jeigu tik galetu sau tai leisti, tiesiog is principo renkuosi tai kas maziau smirda pagal savo isitikinimus

            • svabas parašė:

              šiaip aš asmeniškai praradau entuziazmą CPU rinkoje, nesuprantu kam pirkt naują CPU ir motkę su kiekviena karta jei nėra jokio įspūdingo praktinio proveržio, Sėdžiu su i7 6700k ir man užtenka žaidimams. AMD apsišiko su savo „poor Volta“ revoliuciniais klipais ilgam mano akyse

              • adex parašė:

                na o kaip nvidia, tavo akyse neapsisiko?

              • gedz parašė:

                Svabas, https://www.youtube.com/watch?v=9R8F-aN6W4g&t=5s
                nu ka zinau, subtiliai pasieptas pagrindinis konkurentas ir tiek tame amd video. Yra N tokio tipo reklamu. Ir del vienos sekundes vaizdelio klipe tokie kritimai akyse? O Intelis „myza“ ant savo naudotoju piniginiu metai is metu (pagrindines plokstes keiciamos vos ne su kiekviena karta, ar atsiradus naujiems cpu, jie gali veikti tik su brangiausiomis motininemis gan nemaza laiko tarpa, ar pvz vargsai intelio vartotojai nusipirke 6000-7000 seriju low enda gali atsinaujinti tik mokedami 3 metu senumo kainas, nes auksiniai intelio niekaip nepinga, o atsirade geresni performance/price santyki turintys intel cpu jau netinka i motinine) ir nieko, viskas priimtina 🙂

              • diklofosas parašė:

                prie ko cia gpu kisi, jei visa tema apie cpu? ir kaip tu isivaizduoji progresa, kai tik 2 metai laiko mainstream daugiau nei 4 branduoliai? del intel sudo malimo ir nera to progreso, visas softas ju quad core gaidenoms vis dar optimizuotas 😀

                gerai kad nvidia neapsisiko – voltos paprasti vartotojai negavo. gavo kazkoki nukastruota serveriams skirta gaidy su neveikianciu ray tracing normaliai 😀

                • svabas parašė:

                  šika myža ant galvų jums ir juokiasi iš jūsų, suprantu jūsų piktį ir neviltį, gyvenimas žiaurus ir negailestingas, ką padarysi, užuojauta 🙂

                • svabas parašė:

                  na bet juk yra šviesa tunelio gale AMD CPU paradavimai aplenkė juk Intel. O šiaip patarčiau mažiau imt į širdį, tai tik verslas ir geležis

                • diklofosas parašė:

                  svabas, nespresk apie mus pagal savo patirti su Intel 😀 tadaaa 😀
                  mazvaikiai prisihaipino apie vega ir patys save issidure – omg naujiena 😀 lygtais taip nebuvo su fx buldozeriais, phenomais ir dar n kitu produktu, kai lukesciai buvo didesni nei realybe.

                  Realybe yra tokia, kad ir kokia butu amd situacija, jie visada siulo uz ta pacia kaina kazka daugiau nei intel ar amd, kad ir techniskai ne tiek pazangaus. del to zmones megsta amd.

                  as i sirdi neiimu, man kaip tik pasijuokt gerai skaitant cia komentarus, ypac kai zmones tas intel atgyvenas gina tipo „uztenka gi“. tai aisku, uztenka nx tobulint kazka, 2600K isleisim su 5% daugiau ipc ir bus gerai 😀

                • MMM parašė:

                  to diklofosas: sita dainele girdziu jau n metu. Kai savo kompa rinkausi pries kokius 3 metus, irgi ja girdejau. Kas idomu, kai pats rinkausi ir pasisikaiciavau, man optimiskiausias variantas buvo tada gtx970, o AMD siule pigiau, bet kazkiek ir maziau fps. Esme buvo tam tikras ribinis fps kiekis, kur nenorejau maziau fps. O sekanti VGA, kur siek tiek galingesne, buvo kartu ir brangesne uz maniske. Zodziu, visa sia giesmele gieda, bet nevisada taip jau yra.

  8. koloniukas parašė:

    Tai dar ir dabar 2600k spartinto pakanka nors jam jau 8 metukai 🙂

  9. Strelok parašė:

    Siulau daugiau temu: AMD vs Intel, AMD vs Nvidia. Iphone is shit ir t.t. puikiai demesio sulaukia.

  10. Mindaugas Klumbis parašė:

    Priduskutavot, šaunuoliai, tik kitą kart be keiksmažodžių ir įžeidinėjimų.

  11. nemesis parašė:

    1. Keiksmažodžiai negražu nekur.
    2. Diskusijos esmė yra išdėstyti savo argumentus ir išgirsti kito – o ne bandymas pakeisti kito nuomonę.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.