„Intel“ žengia į diskrečių vaizdo plokščių rinką

„Intel“ praneša, kad jie pagaliau žengia į diskrečių vaizdo plokščių rinką. Kol kas džiūgauti nereikėtų, nes pirmieji produktai bus skirti visai ne žaidėjams, o jų laisvai nusipirkti nebus galima. Be to, yra ir kiti apribojimai. „Intel“ sudarė partnerystę su ASUS bei kitais gamintojais, kad jie padėtų gaminti diskrečias grafikos kortas.

Pirmosios „Intel“ diskrečios vaizdo plokštės bus „Iris Xe MAX“, „Iris Xe“. „Intel“ grafikos procesoriai bus gaminami naudojant 10 nm litografiją. Pats grafikos procesorius turės 96 vykdomuosius vienetus, tiek jų turi ir „Iris Xe MAX“, o dažnis yra 1650 MHz. Kito modelio dažnis kol kas neatskleidžiamas, vykdomųjų vienetų kiekis sumažintas iki 80. Abiejų vaizdo plokščių atminties posistemė susidės iš 128 bit atminties valdiklio ir 4 GB LPDDR4X atminties. Toks derinys duos tik 68 GB/s duomenų pralaidumą. Tai iš karto išduoda, kad šios grafikos kortos yra skirtos tik biuro naudojimui – ne žaidimams.

Paaiškėjo, kad naujos „Iris Xe“ vaizdo plokštės bus komplektuojamos tik su surinktais kompiuteriais. Jos galės veikti tik su „Intel“ platformomis, kurioms reikės BIOS atnaujinimo. Jei tiksliau, „Iris Xe“ veiks tiks su 9, 10 kartos „Core“ procesoriais ir B460, H410, B365 ir H310C pagrindinėmis plokštėmis. Vėliau sąrašas turėtų plėstis.

 

21 Komentarai

  1. Smirgelis parašė:

    Kam biurui diskreti vaizdo plokštė? Gi tam skirti APU.

  2. nemesis parašė:

    Paskutinę foto pamačius pirma mintis – kodėl čia įdėta china fake card foto? Really? Tik tokį išstenėjo? 😀

    • ToBeX parašė:

      Perskaičius komentarą, pirma mintis – bet jug ofisinio kompo vga mato tik tas žmogus kuris jį surenka ir daugiau niekas? Really? kažkam rūpi, kaip atrodo plokštė offiso kompe?
      Kai visas dėžės vidus atrodo taip: man rodos niekam neįdomu koks vga dizainas
      https://images.anandtech.com/reviews/system/dell/xps410/interior-firstlook.jpg

    • kernelis parašė:

      Cia gi low end segmentas, pvz. GT 1030 atrodo lygiai taip pat pigiai.

    • nemesis parašė:

      Na man tai asociacija tik su tokiom china fake card – https://ibb.co/v1zcqVL
      Didžiąja dalimi tai susiję su lipdukų ant FAN nebuvimu, bet dabar vienintelė lengvinanti aplinkybė kodėl man vos vos dar skiriasi yra tik galinė skardelė, kuri pas Intel man graži su visomis tomis trikampėmis išpjovomis 🙂
      GT1030 turėjęs daug bet tik LP (Gigabyte su aktyviu aušinimu ir mažu radijatoriumi, ASUS, Gigabyte, MSI su pasyviu dideliu), man jos kažkaip geriau vis tiek jos atrodo. Bet čia turbūt ne galutinis dizainas dar? Kam ofiso kompiuteriui dedikuota GPU reikalinga nežinau, bet nuo kažko pradėti vis tiek reikia turbūt… Bus ką įdėti prie Intel F serijos procų 😀

      • ToBeX parašė:

        Na pvz man, ant autocad, kad galėčiau įjungt funkcija hardware acceleration, pvz iš mano 1060 rija 6-30%, bet skirtumas kaip diena ir naktis. O kompas ofisinis ROG 😀

  3. adex parašė:

    toks vaizdas jog paleidzia kazka visiskai nereiksmingo beta testavimui 😀

  4. StrelokRTX parašė:

    GT 1030 vs Shintel. Laukiu reviews 😀

  5. xFiniti64 parašė:

    Iris Xe MAX, visai patraukliai atrodo, gal visai ir ižšveštu ciber punka ant max.

  6. XMA parašė:

    Čia kaip tik reikia džiaugtis, kad Intelis išleidžia savo vaizdo plokštes, truputį rinką praplės. Gal gal, taiip netyčia ir kainos sumažės arba bent jau bus didesnė pasiūla 🙂 Galėtų ir Apple savo GPU išleisti, M1 Chipas visai neblogas 🙂

    • adex parašė:

      macecosistemai nebent 😀

    • kernelis parašė:

      M1 ir turi Apple GPU integruota. Nu „Apple“ tai ten greiciausiai bus PowerVR’o atmaina su ju modifikacijom, bet techniskai Apple GPU. Radeon’a jie mes lauk is karto, kai likusieji x86 based produktai prie ARM pereis.

      • XMA parašė:

        Su Intel procesoriais gali irgi tas pats būti, manau irgi jų atsisakys ateityje.

        • kernelis parašė:

          Galima sakyti, kad tai confirmed jau 🙂 M2 bus su 8-32C berods, akivaizdu, kad ARM gan greitai ateis i visa Apple gama.

          • xFiniti64 parašė:

            Kad jau m1 turi 16 milierdu tranzu, kiek kainuoja toki pagamint, kiek intelis tranzu turi a? Aisku ir 32 speed cores gali privaryt, o kas iskeps ? Ir gpu isdidint gali iki 64 coru, ir kiek tilps i blyna, kristalu ? Kitas dalykas pasinaudok su m1, as kad ir kaip bandau ji apkraut normaliai naudojant, per kakla performanco, ka tu su juo darytum ? https://youtu.be/h487I_5xOZU?t=10

            • kernelis parašė:

              Nelabai supratau tavo post’o. Ka as norejau pasakyti, kad Apple jau turi savo GPU ir jiem nedaug truksta is to IP padaryti diskretini GPU, jeigu to prireiks. Bet kuriuo atveju, tiek Intel CPU, tiek AMD GPU greitai nebeliks ju produktuose.

              Intel’is atsilieka per 2 node’us, tai cia taip lygint litografijas nelabai galim. Lyginsim su Intel 7N, kas bus panasu i TSMC 5N. Labai daug itakos M1 savybem turi 5N, kurio dar nenaudoja nei vienas high performance CPU.

              Pagamint gali daug ka, viskas remiasi i tai, ka nuspres pati Apple. Kad tu neapkrauni, nereiskia, kad nebus tokiu, kuriem mazai galios. O as pats nenaudojau Apple ir greiciausiai nenaudosiu, tad man asmeniskai nelabai daug reiksmes tai turi, idomu tik is bendro HW konteksto.

              • xFiniti64 parašė:

                Visi proceseoriai yra sudaryti is tranzistoriu „jungikliu, on off, 0, 1).Kuo ju daugiau tuo sudetingesnis ir galingesnis procesorius. Pvz ryzen 3800xt turi 3.8 milierdo tranzistoriu. Radeonas rx 5700xt turi 10.3 milerdo. O m1 turi 16 milerdu, daugiau negu abu situs sudejus. Kuo daugiau tranzistoriu, tuo didesnis kristalas. Tsmc gamina ir parduoda wafer’ius. Kuo didesnis cipas tuo maziau ju telpa vienam waferi, ir tuo didesnis broko skaicius, tai ir leme kaina vieno cipo. Tai jai applas privarys 32 coru, 64 gpu coru ir belekiek ML reikalu, bus cipas su 100 milionu tranzu, tilps 5 i weiferi, kaina galaktine.

                • SoTOP parašė:

                  Nėra šitaip paprastai viskas. Lusto dydis stipriai priklauso nuo architektūros, pvz. didesnis lustas yra gerai jeigu siekiama didelių dažnių, ko pas Apple architektūrą nereikia, todėl jų procesoriai santykiniai yra „tankesni“ lyginant Intel/AMD. Ypač lyginant CPU prieš GPU. M1 yra pagamintas 5nm procesu, dėl ko viskas sutelpa 120 mm2 dydžio luste. Palyginimui 7nm 5700XT branduolys su 10.3 milijardo tranzistorių yra 250 mm2.
                  Praktiškai jeigu Apple savo workstation platformoms skirtiems lustams nededa integruotos vaizdo kortos, tai 16 didelių ir 4 mažų branduolių CPU jau ir su 5nm tikrai galėtų padaryti, viską sukišant į mažesnį nei 150 mm2 dydžio lustą, o su 3nm ir daugiau.

                • kernelis parašė:

                  M1 dydis yra 120mm^2, tai vietos didinimui dar sociai: tarkim TSMC 7N iki ~800mm^2 eina, N5 gali buti kiek maziau, bet vistiek kalba eis apie simtus mm^2. Be to, jie gali naudoti chiplet dizaina esant reikalui. Kitas dalykas, daugiausiai tranzistoriu sunaudoja ne branduoliai, o kiti blokai, kaip cache ir akseleratoriai. Cia non-issue visiskai.

                  Kaina irgi nelabai aktualu, nes Apple yra premium produktas. Jeigu mid-range vaizdo kortos gali sau leisti dydzius 200-400mm^2, tai multitukstantiniams kompams cia yra niekas.

                • xFiniti64 parašė:

                  5nm ir 7nm, kristalu didziai skiresi, aisku kodel gi nepadidinus, o kaina tai waferio kur 5nm ir 7nm biski skiresi ir kartais, be to pagamint sveiku waferiu ant 5nm dar sunkiau. Va ir gausis siuo metu 250 kvadratiniu milimetru ant 5nm kosmosas. Gerai tranzus suvalgo pagrinde kiti reikalai nei cores, bet didinant coru skaiciu proporcingai dideja ir kiti reikalai, nes kaskaip tai data reik aprupinti corus, tai vel eksponentiskai viskas dideja. Apple jau senai nera premium kainos produktas, kaip ipad nugalejo kiniecius androidus, taip 999 baksu makbook airas triuskina i7 kuris kartais brangesnis. Bei iphonai pigiau uz tu paciu galimybiu kinieti.

                • kernelis parašė:

                  Nesuprantu, ka tu cia bandai irodyti. iPad/iPhone is vis cia ne i tema, nes snekam apie M1. Macbook’ai prasideda nuo ~1,5k EUR ir tai yra premium kaina. iMac ir Mac Pro atitinkamai nuo dar daug daugiau, o pastariesiems ir bus daugiau branduoliu turintys modeliai skirti.

                  Esme yra tokia: jeigu Apple nores, padidins ta savo SoC drasiai. Yra daug budu: tiek monolitas, tiek chiplet. Apple produktai yra brangus, tad jie nera tokie jautrus savikainos padidejimui: cia ne VEGA vaizdo kortos, kur galutine kaina vos ne savikainai buvo lygi.

                  Anyway.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.