Intel Sandy Bridge: pirmieji spartos rezultatai

Nors entuziastų nekantriai laukiami Sandy Bridge procesorių parduotuvėse nematysime dar bent keturis mėnesius, o Intel net nespėjo pademonstruoti procesorių spartos artėjančiame šių metų IDF forume, apie naujųjų lustų spartą jau galime susidaryti pakankamai gerą vaizdą.

Kaip bebūtų keista, spartos rezultatai pirmiausiai atsidūrė ne Tolimųjų Rytų forumuose, bet puikiai visiems žinomame ir pripažintame kompiuterinės technikos apžvalgų portale Anandtech. Žvelgiant į straipsnio išsamumą, atrodo, jog patys Intel leido portalui nepaisyti NDA ir apžvelgti gamyklinį procesoriaus pavyzdį. Visiems rekomenduojame užsukti į Anandtech ir perskaityti pilną apžvalgą (anglų kalba) su CPU ir IGP spartos rezultatais, trumpu procesorių bei naujų lustų rinkinių aprašu, o apačioje pateikiame esminius punktus, susijusius su kai kuriomis Sandy Bridge detalėmis bei, žinoma, sparta.

Naujų procesorių modelių numeriai bei veikimo dažniai nebuvo paslaptis jau kurį laiką. Kaip ir Nehalem/Westmere architektūrų procesoriai. Sandy Bridge taip pat bus suskirstyti pagal spartą į i3, i5 ir i7 šeimas. Nuo praeitos kartos procesorių juos skirs modelių numeriai – 2**0. Core i3 procesoriai (2100 – 3.1 GHz, 2120 – 3.3 GHz) turės du fizinius branduolius, bet SMT dėka galės dirbti su keturiomis duomenų gijomis bei turės nedidelį, 65 W TDP reitingą bei 3 MB L3 spartinančiosios atminties. Core i5 serijos procesoriai (2400 – 3.1 GHz, 2500 – 3.3 GHz) turės keturis branduolius, 6 MB L3 atminties, priešingai, nei Core i3 prcoesoriai, palaikys Turbo Boost technologiją (iki 3.4 ir 3.7 GHz atitinkamai) tačiau nepalaikys SMT. Galingiausias, Core i7 (2600 – 3.4 GHz) keturių branduolių procesorius, turės 8 loginius procesorius bei 8 MB L3 atminties. Visų Core i5 ir i7 procesorių TDP reitingas sieks 95 W.

Be šių procesorių Intel pristatys ir du K modelius: i5 2500K bei i7 2600K, kurie turės nefiksuotą vidinės magistralės dažnio daugiklį bei kelis T ir S modelius su mažesniu dažniu bei mažesnėmis energijos sąnaudomis.

Visi išvardinti procesoriai turi integruotą grafikos posistemį, kuris daugumoje procesorių veikia minėtu 850 MHz taktiniu dažniu. Visgi skirsis jų maksimalus \“Turbo\“ dažnis. 1350 MHz Turbo dažniu galės pasigirti tik Core i7 2000 serijos procesoriai. Visų kitų Sandy Bridge procesorių maksimalus Turbo dažnis sieks 1100 MHz, o pačių silpniausių procesorių grafikos posistemis normaliu režimu veiks tik 650 MHz dažniu. Tačiau tai dar ne viskas. Grafikos procesoriaus architektūra lyginant su GMA HD čia patobulinta gerokai. Pasak Anandtech, galimo dvi integruoto grafikos posistemio konfigūracijos: su 6 ir su 12 branduolių (Shader/CUDA core analogų).

Atlikti testai patvirtino ir tai, jog Sandy Bridge procesorių spartinimas yra labai ribotas. Taigi spartinti, deja, bus galima tik procesorius su K raide šalia modelio, o atminties dažnio didinimas apskritai tampa tabu.

Testams Anandtech gavo Core i7 2400 egzempliorių, veikiantį 3.1 GHz / 100 MHz efektyviu / pagrindinės magistralės dažniu. Pirmas malonus netikėtumas – IGP sparta. Nepaisant to, jog Core i5 2400 turi silpnesnę IGP versiją su 6 EU, 1024 x 768 taškų raiškoje su žemais nustatymais daugumoje testuotų žaidimų toli palikdamas visus AMD bei Intel integruotus grafikos posistemius ir kai kur netgi pralenkdamas Radeon HD 5450 (80 SP /8 TM /4 ROP) vaizdo plokštę. Aukštesnėje raiškoje ir grafiniuose nustatymuose šis rezultatas greičiausiai sumažėtų, tačiau toks šuolis į priekį yra labai malonus.

Pakankamai didelis spartos prieaugis juntamas ir iš x86 branduolių pusės. Vidutiniškai už to paties dažnio Nehalem architektūros procesorių Sandy Bridge spartesnis maždaug 10 procentų be išbaigtos Turbo funkcijos, o energijos sąnaudos apkrovus procesorių – pastebimai mažesnės.

Naujieji procesoriai naudos LGA 1155 lizdą, kuris yra nesuderinamas su dabartiniu LGA 1156. Vėliau Intel ketina pristatyti ir LGA 2011 lizdą, pakeisiantį LGA 1366.

12 Komentarai

  1. shift parašė:

    Tikėjausi rimtesnio progreso. O čia tik vargani 10 procentų prie to pačio dažnio. Įdomu ar kas nors keisis motininę dėl tų 10 proc. O dar ir nesispartina, tai išvis pieva. Manau, AMD turi neblogų šansų konkurencijai.

  2. Metanabol parašė:

    Bet jau kvailumas tai neapsakomas to intelio, kiekviena serija CPU – PIRKT NAUJA MOTININĘ…

  3. nanoWorld parašė:

    Viskas taip, kaip ir turejo buti…

    Nereikejo tiketis tokio suolio, kaip buvo Conroe po NetBurst. IGP gerokai patobulintas, prie to pacio daznio ~10% greitesnis, energijos sanaudos mazesnes – viskas cia su jais puiku, na nebent isskyrus busima kaina platformos 🙂

  4. bronius parašė:

    kaina kaip suprantu yra tik spejama ir gali buti labai pakoreguota buldozerio isleidimo….

  5. jonas parašė:

    Spartos prieaugis lyginant su Nehalem yra ~18-20%, paskaiciuokit skirtuma tarp i5 2400 HT OFF ir i5 760, pastarajam prideje ~4 – 5% del mazesnio daznio 4 branduoliu apkrovimo metu.

  6. Suvirintojas parašė:

    Čia jau žiūrint ką ir kaip skaičiuoji. Pagal Anando išvadas: \"Clock for clock however, Sandy Bridge seems to offer a 10% increase in performance. Keep in mind that this analysis was done without a functional turbo mode, so the shipping Sandy Bridge CPUs should be even quicker.\"

  7. daniukas21 parašė:

    butu gerai kad buldozeris bent senosios i kartos sparta pasiektu 🙂

  8. jonas parašė:

    To suvirintojas: skaiciuojant clock for clock zinoma. Aisku, paklaida yra ~5% del turbo.

  9. sangiyaro parašė:

    @Metanabol
    Is Intel puses tai tikrai nera kvaila, nes taip jie gali gauti didesni pelna.
    Nori naujo cpu – dar turi pakloti ir uz nauja motina. Taip pat tada jie gali nemazinti (arba mazai mazinti) praejusios kartos cpu kainas, nes nors ju kainos ir nasumo santykis bus prastesnis, norintiems padaryt upgrade nereiks keist motinos.

  10. Originalas parašė:

    @shift nu, tik 10%.. 🙂 tik 10% nuo dabartinio i7 880 už 1600lt, o kainuos 600Lt..?

  11. shift parašė:

    Prie ko čia kaina, rytoj gal jis kainuos 300 Lt. Ma aktualu tik architektūros progresas greičio atžvilgiu.

  12. Originalas parašė:

    Šiaip čia mainstream CPU paskelbta serija, jei 2600k kainuos kaip šiandien 760, o bus greitesnis už i7 880 out of box, tai netgi kažkaip per gerai būtų Intel taip greit \’per pus atpiginti i7 880\’ (nebent jie ruošiasi visiems atvejams arba jau dabar 2011 daugiau, nei dvigubai spartesnis, dėl ko analogiškai šių metų performance modelius iš kart numes į mainstream kategoriją).. Dabartinius performance i7 pakeis, ne 1155, o LGA 2011 modeliai, kurių tikslas pakelti spartą, o mainstream vienintelis tikslas – taupyti: energiją, mobo, aušintuvų ir CPU kainas.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.