Įspėjimas: 2012 m. liepos 9 d. galite netekti savo interneto prieigos!

Kas yra DNSChanger?

DNSChanger sukūrė grupė estų programišių dar 2005 metais. Ji pakeičia užkrėsto kompiuterio Domenų vardų tarnybos (DNS) nuostatas, nukreipdama DNS užklausas į sukčių valdomus DNS serverius. paprasčiau tariant, DNSChanger pakeičia užkrėsto kompiuterio tinklo nuostatas taip, kad jo naudotojai būtų nukreipiami ne į puslapius, kurių vartotojas nori, o į tuos, kurie uždirba pinigus blogiems vyrukams. Pranešama, kad grupuotė šia schema uždirbo virš 14 milijonų dolerių, užkrėtusi milijonus kompiuterių visame pasaulyje.

FTB ir Estijos teisėtvarkos agentūros išardė DNSChanger grupuotę 2011 lapkritį, areštuodama šešis iš septynių susijusių nusikaltėlių. Bet jų valdyto kenksmingojo DNS serverio uždarymas būtų staiga atjungęs visus užkrėstus kompiuterius nuo interneto. Tad FTB gavo teismo leidimą valdyti nusikaltėlių naudotus DNS serverius, taip suteikiant laiko užkrėstų kompiuterių išvalymui. Deja, keli šimtai tūkstančių užkrėstų naudotojų to nepadarė.

FTB iš pradžių buvo leista valdyti šiuos DNS serverius iki 2012 kovo, bet terminą teismas pratęsė. Šie DNS serveria bus išjungti liepos 9 dieną ir laikas daugiau pratęstas nebus. DNSChanger gali paveikti ir Windows ir Mac kompiuterius. Tad dabar yra pats laikas pasitikrinti savo kompiuterį ir įsitikinti, kad jis neužkrėstas DNSChanger , ir imtis priemonių, jei taip yra.

Jeigu jūsų kompiuteris yra užkrėstas DNSChanger ir nieko nedarysite, 2012 liepos 9 dieną prarasite prieigą prie interneto.

Patikrinkite ar kompiuteris neužkrėstas DNSChanger

Yra nemažai internetinių įrankių, galinčių nustatyti ar kompiuteris gauna DNS iš suklastotų serverių. Spragtelkite ant DNSChanger Eye Chart nuorodos ir patikrinkite kompiuterį. Jei pamatysite žalią paveikslėlio foną, viskas gerai.

Jei fonas raudonas, vadinasi, kompiuteris yra užkrėstas DNSChanger. Atminkite, kad šis patikrinimas neskenuoja kompiuterio, neįdiegia jokių programų ir nekeičia jokių kompiuterio nuostatų. Tai paprastas interneto puslapis, rodantis ar kompiuteryje yra DNSChanger infekcija.

Jei mašina užkrėsta, pirmiausia reikia pašalinti DNSChanger. Oficialioje DNSChanger darbo grupės (DNSChanger Working Group – DCWG) svetainėje pateikiama informacija ir yra „taisyklos“ puslapis su nuorodomis į keletą išvalymą nuo šio užkrato atliekančių nemokamų programėlių. Daugeliui Windows naudotojų padėjo Kaspersky TDSSKiller. Mac naudotojai gali atsisiųsti MacScan įrankį. Rekomenduojama nesinaudoti Google paieška šių įrankių radimui ir parsisiuntimui, nes galima susidurti su dar didesnėmis bėdomis. Parsisiųskite jas iš DCWG puslapio, kad būtumėte tikri, jog gaunate tai, ko reikia. (Jei norite įsitikinti, kad DCWG yra teisėta, perskaitykite šį FTB pranešimą, kuriame yra nuorodos į DWCG puslapį.)

Pašalinus kenksmingas programas ir pasirūpinus apsauga (yra ir nemokama) nuo galimų būsimų užkratų, reikia atstatyti teisingas kompiuterio DNS nuostatas:

Galima gauti savo interneto paslaugų tiekėjo DNS adresą automatiškai (rekomenduojama), arba nurodyti kitą pirminį ir antrinį DNS serverį. Pastarasis pasirinkimas tinka, jei naudojate alternatyvią DNS tarnybą. Interneto paslaugų tiekėjas turėtų sugebėti padėti tai atlikti, jei nesate tikri.

Dabar pasitikrinkite, ar viskas gerai. Grįžkite į DNSChanger Eye Chart puslapį. Jei fonas vis dar raudonas, vadinasi, problema dar neišspręsta. Jei esate tikri, kad kenksmingos programos pašalinimą ir DNS pakeitimą atlikote teisingai, tada gali būti, kad DNSChanger pakeitė DNS nuostatas jūsų maršrutizatoriuje (router). Reikės atsidaryti maršrutizatoriaus konfigūravim o langą ir atstatyti tinkamas DNS nuostatas.

Kadangi yra tiek daug skirtingų maršrutizatorių, bendrų instrukcijų čia nepateiksime. Jei maršrutizatorių gavote iš interneto paslaugų tiekėjo, jis turėtų paaiškinti visus būtinus DNS nuostatų pakeitimo žingsnius. Kitu atveju, paieškojus internete ar paskaičius maršrutizatoriaus naudojimo instrukciją, turėtumėte rasti tinkamos pagalbos.

Bob Rankin

www.askbobrankin.com

1 Komentaras

  1. BroniusK parašė:

    Aš Žalias.:)

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.