Įvairių „Ampere“ grafikos procesorių diagramos, GA100 lustas 826 mm2 ploto

Pasipylė daug gandų apie būsimą „Ampere“ grafikos procesorių architektūrą. Kaip visada rekomenduojame toliau matomą informaciją vertinti atsargiai, tai nebūtinai turi pasitvirtinti.

Pirmiausia apie GA100 grafikos procesorių. Teigiama, kad lustas bus net 826 mm2 ploto. Toks didelis lustas „nVidia“ kompanijai ne naujiena, bet verčia abejoti ar „nVidia“ sekančiai grafikos procesorių kartai tikrai naudos 7 nm litografiją. Toks didelis lustas gali reikšti, kad „nVidia“ ir „Ampere“ lustus keps naudodami 12 nm techprocesą. Tiesa, įmanoma, kad toks didelis lustas bus gaminamas pasitelkiant ir 7 nm litografiją, nes ji jau irgi gali būti subrendusi tokiems dideliems lustams. Beje, šis lustas nebūtų skirtas žaidėjams, o duomenų centrai ar kitas verslas už naują galingiausią „nVidia“ lustą sumokėtų tikrai riebias sumas.

„Ampere“ architektūra nuo „Turing“ skirsis nemažai. Teigiama, kad „Ampere“ architektūroje „Tensor“ branduoliai bus dvigubai spartesni. Taip pagaliau bus leidžiama atsiskleisti Ray Tracing technologijai. Dar viena laukianti naujove bus viename vykdomajame vienete dvigubai išaugantis CUDA branduolių kiekis. Jei tai tiesa, „Ampere“ viename SMs turės 128 CUDA branduolius, o ne 64 kaip „Turing“. Taip pat bus pagerinta L1 spartinančioji atmintis.

GA103 diagrama rodo, kad luste iš viso yra 60 SMs blokai ir 320 bit atminties valdiklis. Tai leistų 10/20 GB atminties konfigūracijas. Jei CUDA branduolių kiekis iš tikro išaugs dvigubai, tai grafikos procesorius galėtų turėti net 7680 CUDA branduolius. Jei jų viename SMs bloke bus 64, tada maksimalus CUDA branduolių kiekis būtų 3840. Šis lustas turėtų atitekti RTX 3080 Ti vaizdo plokštėms.

GA104 lustas jau turėtų būti montuojamas į RTX 3080 vaizdo plokštes ir galimai turės 48 SMs blokus su 256 bit atminties valdikliu. Tai leis 8/16 GB atminties konfigūracijas. Tiksliai nežinant kiek viename SMs bloke yra CUDA branduolių yra du galimi variantai: 6144 arba 3072.

„nVidia“ oficialią informaciją pasilaiko sau, bet GTC 2020 konferencijoje visi tikisi apie būsimą architektūrą išgirsti kažką daugiau. Priminsime, kad GTC 2020 konferencija vyks kovo 23-26 dienomis.

2 Komentarai

  1. BC00 parašė:

    Įdomu, kad pirmas pritaikys čipelių struktūrą vaizdo procesoriuose, nes monolitai anksčiau ar vėliau taps istorija. Kol kas iš gandų labiau panašu, kad nvidia užsiėmusi RayTracing populiarinimu.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.