Kaip išsirinkti tinkamiausią monitorių?

Nusprendėte įsigyti naują monitorių? Pirkimas nėra sudėtingas, tačiau daugiausiai pastangų reikalauja tinkamo monitoriaus išsirinkimas, nes reikia apsvarstyti tikrai labai daug aspektų – dydis, rezoliucija, jungtys, funkcijos ir t.t. Žinoma, pirmiausiai paieškas reikėtų pradėti nuo biudžeto nusistatymo.

Foto: Pixabay.com

Svarbiausi kriterijai

Kiekvienas pirkėjas atsižvelgia į ekrano dydį: „kuo didesnis, tuo geresnis“. Tačiau dar ne visi supranta, kokia svarbi yra raiška. Monitoriai su didele raiška yra niekam nereikalingi, jeigu ekranas yra mažas, ir priešingai.

Ekrano dydis

Įprastai monitorių įstrižainių dydžiai prasideda nuo 19 colių. Lyginant su nešiojamais kompiuteriais – ten dažniausiai naudojami 15,6 colių įstrižainės ekranai. Šiuo metu populiariausias pasirinkimas yra 22-24 colių įstrižainės monitorius. Toks dydis puikiai tinka tiek žaidimams, tiek darbui, tiek filmų žiūrėjimui. Prekyboje rasite ir 50 colių įstrižainės monitorius – dažniausiai jie specialiai pagaminti žaidimams, yra šiek tiek lenkti, tačiau itin brangūs.

Ekrano raiška

Raiška yra ekrane esančių pikselių kiekis. Pavyzdžiui, šiuo metu populiariausia raiška yra 1920×1080. Tai reiškia, kad ekrane yra 1920 horizontaliai ir 1080 vertikaliai išdėstytų pikselių. Dar ši raiška žinoma kaip Full HD arba 1080p.

Jeigu ruošiatės pirkti monitorių, kurio įstrižainės dydis siekia ne daugiau 22-24 colių, tada jums tikrai pakaks Full HD raiškos, kadangi mažame ekrane didelė raiška yra bevertė, nes plika akimi skirtumas ir taip nelabai matomas. Vis dėlto, jeigu ruošiatės pirkti 32, 38 colių, arba dar didesnės, įstrižainės monitorių, reikėtų rinktis didesnes, QHD arba 4K, raiškas.

Atminkite – jeigu į jūsų 15,6 colių Full HD ekraną patogiai sutalpinami du „langai“, į tokios pat raiškos, bet, pavyzdžiui, 32 colių ekraną daugiau langų nesutalpinsite.

Monitoriaus tipas

Ar kada nors teko girdėti apie tokius tipus, kaip IPS, VA, TN? Vidutinis pirkėjas dažniausiai atsižvelgia tik į ekrano dydį bei raišką, tačiau pats monitoriaus tipas irgi yra labai svarbus. Nuo tipo priklauso tai, kaip monitorius perteikia vaizdą, todėl ir įspūdžiai gali būti labai skirtingi.

Nors monitoriaus tipų yra gausybė, patys populiariausi yra trys:

  • IPS (In-Plane switching) – platus žiūrėjimo kampas, itin plati spalvų gama, tačiau vaizdas gali būti lėtas, todėl geriausiai tinka darbui su grafika ir kasdieniam naudojimui.
  • TN (Twisted Nematic) – labai greitas, tačiau nukenčia spalvos bei žiūrėjimo kampas, todėl geriausiai tinka žaidimų mėgėjams.
  • VA (Vertical Alignment) – šis tipas yra kompromisas tarp ankstesnių dviejų. VA yra greitesnis nei IPS ir geriau perteikia spalvas nei TN.

Tipą rinktis reikėtų atsižvelgiant į jūsų veiklą. Jeigu kompiuterį naudojate tik naršymui internete, filmų žiūrėjimui – jums puikiai tiks nebrangus IPS monitorius. Nors žaidimų mėgėjams dažnai atrodo, kad svarbiausia yra turtingas spalvų spektras – rinktis reikėtų TN tipą dėl greičio, kuris daro labai didelę įtaką, kai ekrane yra daug veiksmo.

Foto: Pixabay.com

Jungtys

Anksčiau visi monitoriai būdavo prijungiami prie kompiuterio VGA arba DVI jungtimis. Šiandien šios jungtys vis dar sutinkamos monitoriuose, tačiau dažniausiai naudojama yra HDMI jungtis. Žaidimų mėgėjai gali rinktis ir specialią DisplayPort jungtį, kuri perteikia didesnę vaizdo atkūrimo sparta 4K raiška.

Galų gale, prieš pirkdami naują monitorių būtinai patikrinkite jūsų kompiuteryje esančias jungtis, kadangi, norint naudoti bet kurią jungtį, tiek monitorius, tiek kompiuteris ją privalo turėti.

Keletas patarimų pabaigai: jeigu renkatės monitorių su didele raiška, tai turėkite omeny, kad jam reikės daugiau kompiuterio resursų. Kai kurie monitoriai turi integruotas USB jungtis bei vaizdo kameras, o jeigu ruošiatės pirkti labai platų monitorių, ieškokite modelio su truputį lenktu ekranu geresniam vaizdui.

Kviečiame apsilankyti internetinėje parduotuvėje Senukai.lt ir sužinoti apie naujausius monitorius daugiau. Čia siūlomi įvairių rūšių monitoriai visoms jūsų veikloms – darbui, filmams, žaidimams.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.