Kinijos pardavėjai vietoj naujos vaizdo plokštės gali įkišti dėvėtą

YouTuberio Iskandar Souza ir kompiuterių techniko Paulo Gomes atliktas tyrimas parodė, kad vaizdo plokščių pardavėjai Kinijos mažmeninės prekybos platformose neteisingai nurodo, kad parduoda naujas vaizdo plokštes. Vaizdo plokštės, parduodamos kaip visiškai nauji produktai, bet jose gali būti sumontuota naudota atmintis ar naudotas grafikos procesorius. Taip bandoma pasipelnyti iš pirkėjų panaudojant atsargines dalis iš kitų vaizdo plokščių.

Paulo dalijasi savo tiesiogine patirtimi, kaip atpažinti naudotą vaizdo plokštę. Trūkstami lipdukai ir atsuktuvu paliesti varžtai yra geras atspirties taškas. Tačiau nors kai kurios plokštės gali atrodyti naujos (ant jų yra garantiniai lipdukai, nėra dulkių ar įbrėžimų), jos galėjo būti pagamintos tik tam, kad taip atrodytų. Lengviausia pastebėti geltoną atminties ir grafikos procesoriaus paketo atspalvį. Dabar pastebėtas naujas būdas, skirtas apgauti pirkėjus – nudažyti atminties lustus, kad jie atrodytų naujesni, nei turėtų būti.

Geltonas atminties ir grafikos procesoriaus paketo atspalvis gali atsirasti dėl to, kad lustai ant montažinės plokštės yra sodinami kelis kartus arba su per didele temperatūra, tokie pakitimai taip pat gali atsirasti ir po kripto valiutų kasimo, jeigu komponentai nuolatos kaista.

Nors daugelis tinklapių padarė išvadą, kad kripto valiutų kasėjai dažo atmintį, kad ji atrodytų naujesnė, bet čia reikėtų šaknų ieškoti kur kas giliau. Kinijoje yra visa industrija, kuri ant naujų montažinių plokščių deda dėvėtą atmintį ir grafikos procesorius. Būtent tokios firmelės savo produkciją ir stengiasi pardavinėti kaip naują, nors pagrindiniai komponentai yra dėvėti ir net nebūtinai iš kripto valiutų kasyklų.

 

10 Komentarai

  1. EscO parašė:

    video ta pačia tema ir dar gauni draiverį su pandoros skrynia 😀
    https://www.youtube.com/watch?v=CG4qDPTttP8

  2. Jordan parašė:

    Vėl tu apie tą mining „pakitimai gpu gali atsirasti dėl kasimo ir didelių temperatūrų“ 99% atveju kasimui naudota atmintis o gpu buvo undervolted and underclocked.

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Pradėkim nuo to, kad aš pats kasu ir tikrai apie šią sritį išmanau. Atmintis kepa kasant algoritmus stipriai naudojančius atmintį, nes ant nemažo kiekio kortų net neduoda naudotojui pasižiūrėti kokia temperatūra. GPU 50 laipsnių, atmintis 100. Šiaip, kad ir duoda pasižiūrėt RTX 3080 ir į viršų kepina ant 100+ laipsnių.

      Kitas dalykas, algoritmas naudojantis GPU, jau daug didesnes tempertatūrą pačio GPU iššaukia net su undervoltu, bet temperatūra tarkim vis tiek rodo normalią iki 70. Problema, kad hot spot gali būti 20 ar 30 laipsniu didesnis ir ta GPU vieta kepa, ruduoja ir tamsėja visas kompoundas. Tai nereiškia, kad šios dalys nelaikys 3, 4, 5 metų, tiesiog patamsėjimas yra normalus vykdant 24/7 darbą ir jeigu prastas aušinimas, sudžiūvusi termo pasta, nemokantis sukonfigūruoti ir dar begalė veiksnių tamsėjimas tikrai vyksta. Beje jis vyksta ir geiminant, nevalant savo vaizdo plokštės ir jos neprižiūrint.

      Aš kaip tik norėjau straipsnį pasukti, kad Kinai deda dalis iš laužyno, o ne maineriai tas kortas tokias pardavinėja kaip naujas, ką parašė kiti tinklapiai.

      P.S. gal susidaro koks nors įspūdis, kad aš prieš kripto. taip tikrai nėra, aš tiesiog neperšu savo nuomonės niekam, bent jau kai straipsnius rašau.

      • StrelokRTX parašė:

        Manau, kad esminė dalis yra pačio gamintojo modelis. Vienais metais vienas gamintojas pateikia praktiškai master class, kitais metais pataupo ant eilinių saugiklių.

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          Modelis tikrai turi reikšmės, vieni geriau aušina, kiti prasčiau. Arba, kaip koks Palit su savo RTX 3060 Ti Dual pridirbo, labai maža montažinė plokštė ir nukepa tiesiog atminties maitinimo grandinė.

  3. Evaldino parašė:

    Mindaugai, aš jau buvau kažkur paskaitęs, kad maineriai visaip “gražina” kortas, bet tavo straipsnyje butent ir atkreipiau dėmesį, kad ir “naujos” kortos gali turėti dėvėtus komponentus, kas iš jų pusės suprantama, o jei nėra kontrolės – labai realu.. tad ačiū tau!
    Nors dabar pradėjau galvoti, o kodėl ir kiti (ne tik kinai) negalėtų taip daryt? Gal didieji Brandai ir saugos savo reputacija, bet mažesniems kaip ir nėr ką saugot…?

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Tos naujos iš Kinijos, tai visokie noname būna, su dėvėtomis dalimis, dėl to reikia atsargiai pirkti iš Ali „naują“ už pigiai.

      Didieji gamintojai irgi pardavinėja dėvėtas, bet tai yra po refurbished ženklu. Dažniausiai apie tai yra pranešama ir dėl to suteikiama trumpesnė 3 mėn. garantija ir duodama kiek geresnė kaina. Šiaip tokias kortas pirkti yra rizika, nes visų autorizuotų servisų pagrindinis tikslas sutvarkyti kuo pigiau, arba iš kelių kortų surenka vieną.

      Šiaip kartais būna atvejų, kad ir didieji gamintojai tvarkytas pardavinėja kaip naujas ir apie tai nepraneša, bet tai reti atvejai. Per mining bumą buvo taip elgiamasi, nes pirko viską iš eilės ir net ne kokioj LT, bet Vokietijoje.

      • EgidijusL parašė:

        Gamintojai gal ir praneša kaip refurbished, bet tiekėjai… yra sukčių, paskutinė pirkta dovana motinai, būtum matęs kaip perpakuota dėžutė. Parduotuvės klausiau ar tai gražina perpakuota prekė, ar refurbished, atsakymo negalėjo atsakyti… Tipo vistiek garantija 24mėn, nors sakau žinau tos garantijos vingrybes, kai po metų jau aš nieko nepešu…

        • Mindaugas Klumbis parašė:

          O taip, galimai tiekėjai tik taip ir elgiasi nesąžiningai. Jaučiu netgi būtų taip, kad ta 24 mėn. garantija negaliotų, sugalvotų kaip išsisukti. Sakytų pirkote refurbished ir nieko nepriklauso. Nors apie tai nei žodžio nebuvo.

  4. Darbdavys parašė:

    Uz kiek moki tiek ir gauni, tai labai stebetis nereikia, visi ivertina rizikas ir renkasi

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.