Lietuviai piratautų mažiau, jei kainos būtų žemesnės

Vasario 21-23 d. didžiausios Baltijos šalyse interneto konferencijos Login 2011 organizatorių užsakymu socialinių ir rinkos tyrimų internetu kompanijos Macroscope atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad daugiau nei trečdalis interneto vartotojų sutiktų mokėti už juos dominančius skaitmeninius produktus. 69 proc. tyrimo dalyvių iš pradžių ieškotų visų įmanomų būdų dominančią prekę gauti nemokamai.

96 proc. respondentų nelegalias intelektinės nuosavybės programas naudoja pramogai, 63 proc. – mokslui, 40 proc. siunčiasi darbo reikmėms. 3 proc. apklaustųjų nurodė kitas piratavimo priežastis.

„Apklausos rezultatai rodo, kad šiuolaikinės technologijos yra tapusios dideliu iššūkiu intelektinės nuosavybės objektų savininkams, o optimalus būdas, kaip suderinti visų interesus, dar nesurastas. Arba vieni, arba kiti turės nusileisti. Netikiu, kad tai bus vartotojai. Manau, kad intelektinės nuosavybės apsaugos rėžimas artėja prie neišvengiamos reformos“, – teigė advokatų kontoros AAA Baltic Service Company advokatas Andrius Iškauskas.

91 proc. tyrime dalyvavusių vartotojų nurodė per paskutinius tris mėnesius nelegaliai siuntęsi filmus, 80 proc. – muzikos įrašus, 57 proc. – kompiuterių programas. Kompiuterinius žaidimus nelegaliai siuntėsi 34 proc. apklaustųjų, elektronines knygas – 32 proc., 20 proc. nurodė parsisiuntę elektronines fotografijas, 16 proc. – elektroninius žurnalus.

Per tą patį laikotarpį 36 proc. respondentų nurodė internetu legaliai įsigiję kompiuterines programas, 31 proc. parsisiuntė muzikos įrašus ir įsigijo materialius kūrinius. 23 proc. leistinais būdais parsisiuntė elektronines knygas, 22 proc. – kino filmus, 21 proc. nurodė internetu legaliai įsigiję kompiuterinius žaidimus, 16 proc. – elektroninius žurnalus.

Nuspręsti, ar autoriniai kūriniai turi būti apmokestinti ar platinami nemokamai, turėtų pats jų autorius. Taip mano per 50 proc. apklaustųjų. Tačiau dauguma norėtų, kad asmeniniais ar nekomerciniais tikslais naudojama intelektinė nuosavybė internete būtų prieinama nemokamai. Daugumos dalyvių nuomone, už nelegaliai įsigytus intelektinės nuosavybės produktus yra atsakingas platintojas; kiek mažiau manančių, kad atsakomybė tenka pirkėjui, mažuma galvoja, kad atsako autorius.

Interneto piratautojai nurodė, kad muziką, filmus, kompiuterines ir kt. skaitmenines programas sutiktų įsigyti legaliai ir už jas mokėti, jei kaina šalyje atitiktų pragyvenimo lygį. Apklausos dalyviai teigė, kad tie patys muzikiniai albumai Lietuvoje kainuoja kur kas daugiau nei kitose Europos Sąjungos šalyse. Piratauti lietuvius taip pat verčia vyraujanti nuomonė, kad duomenys nelegaliuose kanaluose Lietuvoje pasirodo mėnesiais ar net metais anksčiau, nei legaliuose.

70 proc. apklausos dalyvių teigė manantys, kad piratavimą lemia per didelė legalių produktų kaina. 52 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad įtaką naudotis nelegaliai platinamais duomenimis turi ir žinojimas, kad už ją nereiks mokėti. 90 proc. apklaustųjų už intelektinės nuosavybės duomenis sutiktų mokėti, jei juos būtų galima įsigyti daug mažesne kaina, 52 proc. piratautų mažiau, jei už legalius duomenis būtų galima atsiskaityti daug patogesniais būdais.

11 Komentarai

  1. Metanabol parašė:

    Kai naujas žaidimas kainuoja 100litų, o gauni į rankas 800, jeigu negyveni tėvams ant kupros ir bandai išlaikyt save pats – nėra šansų. Nebent pardavinėji amfetaminą, kokainą tai gal dar kaip nors ir išsiverstum.. Tiesiog kainos ne tos, į kurias lygiuotis lietuviai galėtų.
    + kam pirkti ir išlaikyti šiukšlinius ir visai nereikalingus filmus ar žaidimus??? Geriau atsisiuntei, susigadinai nuotaiką, bet nors pinigų neišmetei. Logiška ir tai pilnai pateisinu. Nes tuomet šlamšto tik daugėtų – ar to mum reikia?

  2. smilex parašė:

    (Lietuviai piratautų mažiau, jei kainos būtų žemesnės) wow o maniau tai iseis suprast, be jokiu tyrimu ir pns 😀 dar vienas budas plauti pinigus 😀

  3. Crembo parašė:

    Šiaip čia visiška tiesa. Dauguma naujų žaidimų Europoj kainuoja 50 eurų. Tai kas tie 50 eurų kokiam vokiečiui ar danui? Už tiek jie nueina į kiną..

  4. simsim parašė:

    neperku nauju zaidimu, bet kai steame buna sventines akcijos tai vis pasitaiko ir susigundau ka nors nusipirkti, buve kad ir pirkau mass effect, kuri piratini perejes buvau, bet kaina buvo isties patraukli, tai nepagalejau ir origanala nusipirkti 🙂 tad jei nauji zaidimai butu akcijinemis kainomis, tikiu kad tikrai pradeciau pirkti juos legalius, vietoje piratavimo.

  5. Fostil parašė:

    Jei kainos zaidimu butu tokios kaip plati.ru lt parduotuvese, tai tikrai ne viena desimty buciau nusipirkes. Dabar moketi ~200lt uz zaidima tai absurdas. Filmus daznai ziuriu forum cinemas, 10-20lt uz gera filma tikrai nera daug.

  6. ironvolf parašė:

    Kartais tuos filmus kino teatre žiūrėt neįmanoma, kai aplink kokį 10 čiūvakų apsiginklavusių spragėsiais…

  7. Astral parašė:

    >ironvolf

    Pritariu. Bet mane ne tiek kukuruznykai uzknisa, o pries filma rodomi anonsai, reklamos ir ziaurus ispejamieji zenklai pries piratavima. Vos ne itariamuoju pasijauti kuris tik ir taikosi savo mobileku filma pavogti 🙂
    Tai koks tikslas moketi pinigus, jei ir taip busi priverstas ziureti reklama ir klausyti kukuruznyku cepsejimo? 🙂
    O jei dar pries tave koks aukstas dede atsisedo… 😀

  8. Bara parašė:

    Anokia cia naujiena, sitas jau senu seniausiai buvo aisku 🙂

  9. ironvolf parašė:

    Tai ko nepranešei visiems?

  10. tomaxsas parašė:

    Kad pranešt ir taip akivaizdžią informaciją, reikia matai tyrimus atlikti. Paimkim kad ir appstore, jei programa kainuotų 0.99LT, ne 0.99$ tai tikrai ir aš ne vieną būčiau pirkęs, o dabar… Kainos nebuvo nėra, ir kažin ar kada bus logiškos.

  11. simple parašė:

    Naujiena iš serijos: vanduo – šlapias 🙂

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.