Lietuvoje įsibėgėjo WiMax tinklo plėtra

Atrodė, kad naujos kartos bevielio ryšio WiMax mirtis yra neabejotina dėl spartėjančio 3G ryšio tipo interneto ir jo akivaizdžiai platesnės aprėpties, tačiau AB Lietuvos radijo ir televizijos centras, kompanija, kuri turi teisę diegti WiMax tinklus Lietuvoje, ir toliau plečia šį tinklą.

Pranešama, kad šiuo metu WiMax ryšiu gali naudotis 19 Lietuvos miestų ir 20 gyvenviečių vartotojai. Šių metų kovą Vilniuje Telecentras pradėjo tiekti WiMax paslaugas, o per beveik dešimt mėnesių jis jau įdiegtis Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, Lentvaryje, Marijampolėje, Mažeikiuose, Nemenčinėje, Nidoje, Palangoje, Panevėžyje, Plungėje, Raseiniuose, Šiauliuose, Šventojoje, Tauragėje, Telšiuose, Utenoje bei Vievyje, teigia bendrovė.

Pasak Lietuvos radijo ir televizijos centro, WiMax tinklas ne tik yra plečiamas, tačiau jau yra parengtos ir techninės galimybės padidinti jo spartą panaudojant atnaujintą IEEE 802.16m standartą. Jau kitais metais bevielio WiMax ryšio sparta turėtų pasiekti 14 mbps, o ateityje – galbūt ir dar didesnę greitaveiką. Techninės įrangos gamintojas Samsung jau demonstravo prototipus naudojant 4×4 MIMO antenas, kurių pagalba pasiekė teorinę 150 mbps spartą, kai išsiuntimo sparta viršijo 40 mbps. Samsung taip pat pažymėjo, jog tai nėra riba, tačiau neaišku, ar ši patobulinta technologijos versija artimiausiu pasieks rinką ir ar bus galima pritaikyti Lietuvoje.

AB Lietuvos radijo ir televizijos centras yra pasižadėjęs WiMax tinklu padengti apie 96-98 procentus Lietuvos teritorijos, o tai yra numatyta padaryti iki 2012 metų pabaigos. Visgi, turintys šviesolaidinę interneto prieigą į šią technologiją žiūri skeptiškai, o kiti tiesiog tiki 3G bei 3.5G ryšio technologijos potencialu.

10 Komentarai

  1. corehead parašė:

    ar nebus taip kad isples ta tinkla.. pasirodys kad imones, kuri atliko tuos pletimo darbus savininkas susijes su kuo nors is auksciau.. darbai baigsis, o tinklas tiesiog numirs… kazkas uzdirbs daug pinigu…

  2. SarzzeR parašė:

    Manau, nieko gero tas WiMax neduos. Tik kainos aukštos ir nieko daugiau… Jau geriau Mezon internetą turėti(pats šiuo metu naudoju), kuris jau turi 4G standartą. Baisiai stabilus ryšys, be to labai patogu naudotis(nereikia vesti jokių PIN ar pan.). Taigi, geresnio interneto nei Mezon Lietuvoje kol kas nematau.

  3. Spygliuotas parašė:

    SarzzeR, tamstos žiniai, MEZON ir yra WiMax. Ir šiame straipsnyje būtent ir kalbama apie telecentro diegiamą WiMax tinklą (būten tas jūsų mezon).

  4. SB parašė:

    SarzzeR>>>WiMax ir yra Mezon ir niekaip kitaip.

  5. Saydo parašė:

    kadangi SerzzeR\’iui kolegos jau paaiškino apie Mezona ir 4G, tai galiu drasei teigti, jog vienintelis WiMax trūkumas technologijos naujumo yra kaina. Kitais atvejais jis 3G pralenkia visose srityse, turi geresnes charakteristikas ir savybes. Ateitis priklauso technologijoms kurios bus 4G arba iš jos išplaukenčios tobulesnės, todėl sveikinu WiMax tinklo plėtra Lietuvoje.

  6. suck4it parašė:

    Kaip bevielis geresnes alternatyvos, kaip ir ner. Jei dar daugiau ploto apreptu pagaliau zmones pamirstu tuos pasityciojimus is interneto (omniconnect ir vadofone).

  7. SarzzeR parašė:

    Sorry už grubią klaidą. Man užkliuvo akis už AB Lietuvos radijo ir televizijos centras, nes aš jiems moku už Mezon 😀 Bet kažkaip aš visada siejau WiMax su Balticum internetu, kuris – baisiai brangus be to įranga nežmoniškos kainos. Tad ir pradėjau savo agitaciją. 😀

  8. suck4it parašė:

    Tu matau aplamai nesuvoki, kad WiMax yra technologija, o ne kazkokios firmos pavadinimas ar dar kas.

  9. SarzzeR parašė:

    Tai gal ir nesuvokiu…

  10. SlamGoal parašė:

    Tai lašara…

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.