„Microsoft“ galimai siūlys „Windows 10“ kaip prenumeruojamą paslaugą

„Microsoft“ jau kuris laikas bando įvairius prenumeratos modelius savo programinei įrangai. Bene labiausiai žinomas produktas šioje srityje yra „Office 365“. Panašu, kad „Microsoft“ nori išplėsti prenumeratos paslaugų spektrą, galimai tai bus „Windows 10“ operacinė sistema kaip prenumeruojama paslauga.

Tokia prielaida buvo padaryta dėl to, kad „Microsoft“ ieško produkto vadybininko vartotojams skirtai „Microsoft 365“ paslaugai. Tai yra programinės įrangos paketas, kuris iki šiol buvo siūlomas tik verslui. Už „Microsoft 365“ kompanijos kas mėnesį moka sutartą mokestį, o už tai gauna „Windows 10“ operacinę sistemą ir „Office 365“ paketą.

78 Komentarai

  1. xFiniti64 parašė:

    Viskas jau nusipirkau iMAC, nebegaliu kenteti daugiau su tais windausais ir nesamonem, jau 365 offisas su prenumerata totalus zmoniu durinimas.

  2. newdiamond parašė:

    OpenOffice isidiegti ne lygis ?
    Kuo blogi Windows ?
    Tai yra ir Linux, kodel visi alternatyva Windows mato tik iMAC softa ? 😀

    • d3t0 parašė:

      O tu paimk eilinio naudotojo skilsus ir pabandyk pasinaudoti linux kaip eilinis useris.
      Žinoma jeigu esi linuxistas tai nematai problemos, bet pvz. kai po naujinimu neužsikrauna GUI ir reikia perkurti xorga iš naujo per command line, bet eiliniui useriui tai būtų mission imposible. 😀
      Dariau eksperimentą kartą, naudojau Ubuntu, kaip plačiausiai developinamą produktą, kaip savo darbinį PC. Ką galiu pasakyti, tai, kad tokios ar panašios problemos yra gan dažnas reikalas. Ko negali pasakyti nei apie OSX ar Windows, kurių patikimumas lyginant su linuxu yra auksinis.
      Niekas nenori knistis su nesuderinamumais ir random klaidomis. Dėl to ir iškyla OS kurios tų klaidų turi mažiausiai. Čia rašau grynai iš userio perspektyvos, serveriai yra kita kalba.

      • MMM parašė:

        Nezinau, tevams instaliavau linuxus vietoj vindozu, nes pabodo supportinti juos man 🙂 tai jokiu problemu kol kas 🙂 aisku, jie tesinaudoja programomis, nieko patys nekonfiguruoja, tai jiems tas pats

  3. MMM parašė:

    Mazai kas pirktu ofisa uz pvz 200 baksu, bet jei kas menesi nuskaiciuos po 2 baksus, daug kam neskaudes, o taip ir kapses n metu.

  4. MunkaTheGreat parašė:

    Na šis variantas aktualiau įmonėms, nes pvz turint 100 vartotojų išleisti keliadešimt tūkstančių ofisams ir realiai užšaldyti pinigus, ar kas mėnesį mokėti po kelis šimtus yra skirtumas (CapEx vs OpEx). Plius gauni paštus, onedrive ir t.t.. Minusų taip pat yra, bet čia daugiau tech detalės.
    O kaip namų vartotojas, tai aš naudoju kingsoft ar open office. Nors praeitame darbe kažkada tuėjau feature, kad sumoki 10 baksų (vienkartinis) ir gauni ofisą naudoti asmeninėms reikmėms, bet pakeičiau darbą 🙂
    Šiaip subscription yra gėris, moki kiek reikia ir kada reikia, pažįstu ne vieną freelancerį kuris photoshop subscription yra labai patenkintas

  5. SiurbliuMeistrs parašė:

    Na mes visus galimus variantus įmonei žiūrėjom, tai Pro licenzija atsiperka jei gerai pamenu per nepilnus 2 metus laiko. Jei planuoji ilgesnę veiklą, tai niekaip neapsimoka tas subscription. Beje patys reselleriai net neslepia, koks kreivas licenzijavimas yra, pvz., pasiimi Enterprise subscription (kas yra Volume Licensing analogas ale) susimoki subscription už 1 mėn., susidiegi Enterprise Windows 10 ir jei nebemoki subscription nuo antro mėnesio tai tau downgradina į pilnai aktyvuotus Windows 10 😀

  6. xFiniti64 parašė:

    Jau tik nejuokinkit su ta subskripcija kaip gerai, pilna buna akciju kur gali papigiai visam gyvenimui licenzija pasiimt, o ne kaip daunas isipareigojas turi moket, dyrikas kaiptik keikia tokias nesamones, nes ms officas tarnauja 3-4 metus, o per ta laika ant supskripcijos tiek isleist reikia. O ka jau kalbet ar koks intikas dingsta ar dar problemu. Linuksai tinka jai esi isvis debilas ir neturi ka veikt kaip visa gyvenima tech suportu dyrbti, ir viska pac dasitaisyti, macOS pasinaudok, tada pasnekesim apie linux, ar tu kompui tarnauji ar kompas tau, ar preini pokst ir padarai darba ir eik uzsimk ko nori, ar esi nerdas studentas kuris i kiema bijo iseiti , ar seip mamos rusi jau 40 metu sedi 24/7 prie kompo ir neturi ka veikt, tada gali su linux persirasit pagal save, kad isvis veiktu.

    • adex parašė:

      O pries keiciantis i mac ar butina pakeisti lytine orentacija, ar ji veliau savaime pasikeicia?

    • MunkaTheGreat parašė:

      Tai gal valstybiniam sektoriuje dirbi 🙂
      O jei rimtai, tai paskaičiuokime.
      Įmonei kuri naudoja exchange (o ne hostinginį paštą, jei galvojat, kad tai yra ok, net nebeskaitykit toliau :D) , O365 exchange online (tik 50GB paštas) kainuoja ~2,5 € (on premises net neverta skaičiuot, nes kainodara visiškai negudri), business premium galima gauti už ~10 € (one drive ir exchange included).
      Pats sakei ofisas tarnauja 3-4 metus, tai imkim vidurkį 3,5.
      • Exchange online, 3,5x12x2,5 = 105 €, Office Home and Bussines kainuoja ~240€ (jei nereikia access, jei reikia, ~480€)). T.y. total 345 €.
      • O365 subscription 3,5x12x10 = 420 €.
      Skirtumas 75 € per 3,5 metų bet imdamas 365 gauni 1TB Onedrive backupams + gali offisa diegtis į 5 device + online ofisas, tai tie 75€ ištirpsta
      Žiūrint ilgesnį laikotarpį kainą keičiasi, bet kaip minėjau OpEx prieš CapEx nauda daugeliui įmonių akivaizdi.

      Čia jau nekalbant apie tai, kad jei nori naudoti terminaliniuose serveriuose, tada kainodara smarkiai keičiasi 365 naudai. Arba jei reiki Access’o.
      O ji esi startupas, ar įmonė kur darbuotojų kiekis kintamas, ar kuri nuomojasi kompiuterinę techniką, nes nenori investuoti prižiūrėti ir kompų ? Ar išleisti krūvą pinigų iš karto ar šiek tiek daugiau per ilgą laikotarpį ?
      Čia tas pats lyg sakytum, kad visas Cloud yra šūdas, nes kainuoja daugiau.

      O jei realiai office reikalingas tik atsidaryt dokumentams ar kažką trumpai paredaguot, tai tau pakanka ir Business Essentials (ale google docs) už ~4 €. Tam aišku visada reikalingas internetas (LT tikrai ne problema). Plius gauni paštą ir onedrive. Tai kokiam sandėlininkui/apsaugos darbotojui/administratorei pagrįsti 250 € išlaidas ofisui būtų sunku. t.y. 5 metų kaina office su paštu.

      P.S. 365 darbe pats naudoju, bet nepardavinėju, tiesiog noriu parodyti, kad ne viskas yra taip, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

      • xFiniti64 parašė:

        Ka tu cia isburei ? Pastas is m$ isvis sudas, interneto tiekejaij automatiskai imonems teikdami interneta siulo ir pasta ir debesi, ir dar viska sukonfiguruoja, kad imones serveris butu prieinamas ir kopijuojamas. Kam pasta is m$ imt ir debesi, kaip TEO siulo interneta ir prie jo uz kelis eurus pasta su debesiu. Planas verslui su 365 offisu uz darbo vieta i mensi 10.50 euru, tai paimam 4 metus, 504 eurai ! Kai tuo tarpu 2016 officas be nuolaidu 120 euru, paima ir superka nors ir home offisa, o kaip dideli kieki ima ir po 100 euru uz kompa gauna, tai keturis kart pigiau, darbo vietu 100, tai vietoj 50 tukstanciu euru, iseina 10 tukstanciu, 40 tukstanciu euru gali skirti darbuotoju premimjom. 2 is matematikos tau, DU ! access isvis nereikalingas, yra pilna prievartiniu lietuvisku sistemu, kurios ir buhalterijaij reikalingos ir jos turi visus tuos pacius dalykus.

        • MunkaTheGreat parašė:

          1. Tai jei manai, kad hostinginis pastas yra cool, tai sakiau toliau neskaityt. Alternatyva linux pasto serveris. Kaina susidaro is serverio + supporto ir viskas priklauso nuo tavo admino kaip ji sukonfiguruos. Gali pirkti paslauga pigiai, bet gausi hostingiio lygio paslauga, bet Kalbant apie paprastuma out of the box Ms pastas yra ok, kaip ir Google 4 business ir pan normalus tarptautiniai servisai. Pats rasai, kad patinka Apple, tai turetum vertinti paprastuma ir patoguma. Ms paimtas kaip case tik del to, kad straipsnis apie tai.

          2. Tavo minimas siulomas debesis dazniausiu atveju yra kokie 3-5 serveriai su 1 storage, be jokiu normaliu HA sprendimu, tiksliu SLA isipareigojimu, o viskas kabo ant dvieju adminu kuris dar kazkam freelancina darbo metu. Lietuvoje isvis tera kokie 4-5 normalesni duomenu centrai, o kalbant apie public cloud turbut lieka 2-3. Visa kita smelio zaidimu aiskteles, arba serverines skambiais pavadinimais.

          3. Office uz 120 Eur skirtas namu vartotojams ir studentams. Verslui reikia bent Home and business , t.y.~240 Eur.

          4. 10.5 Eur official price, tikrai galima pasideret perkant ne is Ms, mano imone moka maziau nei 10.

          4. del access, buna reikalingas, tikrai retai, uz tai ir skliaustuose. Beje anksciau nepaminetas Sharepoint naudojamas aktyviai, ka gauni su 365.

          Kainas akivaizdziai zinau geriau, nes paciam teko pirkti o ne kazkur skaityti ir dirbtamas 15+ metu IT sferoje ir su verslu todel matau placiau.
          Didelis verslas nori garantiju ir patogumo, todel jau kuri laika perka Windowsus kaip subscriptiona, iranga ne perka o nuomuoja (jei kastai pateisinami) ir moka kas menesi pinigus investuodami kitur. Na isskyrus valstybininkus ar jei per daug pelno turi metu gale, tai issileidzia truputi gruodzio menesiais 🙂
          Smulkus ir vidutinis verslas nenori dideliu investiciju, nori paprastumo, todel geriau moketi po truputi, nes nezinia kas bus po 4 metu.
          Tiesa sakant didesnes imones isvis nebeperka Windows licenciju, o ima subscriptionus kartu su ofisu, nes sukontroliuoti 100+ darbo vietu darosi sudetinga arba brangu.

          Zinoma visada yra tokiu norinciu sutaupyti kazka ir iki siol naudoja dos buhalterines programas (zinau 2 tokias kompanijas LT turincias 300+ darbuotoju) ir viska stato ant tik ant linux, nes gi nemokamai. Tai kai pasisneket nori su jais apie koki DraaS sprendima ar elementaru HA, jie net nesuvokia ko tu is ju nori.
          Retro poziuris visada bus, bet ir klausimas ar nori judeti tolyn nesiparindamas del smlukmes ir uzsiimti verslu. Ar nori tureti armija zmoniu kurie supportins tavo visa infrastruktura (kruva adminu, inzinieriu, valytoju, buhalteriu arba net elektriku, santechniku). There is always a choice.

          Nemyliu as pats Microsoft, asmeniskai naudoji tik darbinese priemonese (neskaitant namu gaming pc), nes visi aplink naudoja, todel collaboration irankiai veikia puikiai ir nekyla problemu del proprietary softo. Yra daug dalyku del kuriu galiu skustis, bet cia tema ne apie tai. Is esmes matau kur juda verslas ir kas jam darosi aktualu todel cia ir yra visas mano rasinelis.

          Toliau nebediskutuosiu sia tema, nes panasu, kad kalbame skirtingomis kalbomis ir nelabai megstu agresyvius zmones. So i rest my case ir susitiksim kituose komentaruose.

          • MMM parašė:

            MunkaTheGreat: gerai skaitosi tavo post’ai. +10 🙂

            • MunkaTheGreat parašė:

              Dekui. Mano nuomone visada buna dvi klausimo puses + nemegstu kai stumiama vien tam, kad pastumti.

              • xFiniti64 parašė:

                Tu bent buves lietuvos imonese? Nes toks vaizdas susidaro, kad pyli marketinga is lankstinuko. „3. Office uz 120 Eur skirtas namu vartotojams ir studentams. Verslui reikia bent Home and business , t.y.~240 Eur.“ Tu man pasakyk, koks skirtumas darbuotojuij ar imonej? Nori isduodiu viesa paslapti, privacios imones isvis piratines versijas naudoja ! Legalios versijos isvis tik valstybinese imonese arba pas biudzetininkus, o tu cia dar kliedi apie bisniui skirta 😀 Tu cia pezi reklaimini shuda, kam reik kaskokiu ms debesu, kaip yra sale serveris pas teo sujunktas tiesei ? Kas is tu tavo isvardintu veju, jai dziugu, kad zmogus isvis moka su wordu barskinti office, gal nusimk rozinius akinius apie lietuvos versla 😀 Apie koki suporta sneket, jai firmos neskire pinigu ITisnikui isvis, vienas koks grybas 50 imoniu aptarnauja ir dar dyrba informatikos mokytoju kokioje mokykloje. Tu bent mates kiek offico darbuotojas standartineje lietuvos imoneje uzdirba? Ir dar tu nori siulyti subskripcijas vadovybei ? Kad isvis MMA gautu tie darbotojaij ? 😀

                • MunkaTheGreat parašė:

                  LOL. Dirbant infrastruktūros ir saugumo konsultantu/auditoriumi mano darbas ir yra lankytis LT/LV/EE įmones, audituoti jų saugumo situaciją, atitikimą GDPR, sistemų nenutrūkstamą veikimą, legalumo klausimus bei teikti rekomendacijos. Aš už tai gaunu pinigus ir tai yra tiesioginės mano pareigos todėl suprantu ką šneku.
                  Naudoti office už 120 gali , susidiegti tau tikrai pavyks bet tai bus nelegalu pagal Ms ir atėjus patikrinimui baudos nebus juokingos. Nei vienas normalus verslas tokiom nesamonėm neužsiima, nebent garažo lygio, o aš su tokiais nedirbu 😀
                  Serveris teo sujungtas tiesiai.. Žmogau, nežinau kiek tau metų ir tavo išsimokslinimo lygio, bet panašu, kad tu nesupranti apie ką šneki, visiškai. Jei įmonėje kurioje dirbi visi naudoja nelegalų softą ir vadovas yra trumparegis, čia jo problemą, ne mano.
                  Yra labai gražus pasakymas: Do not argue with a fool. He will drag you down to his level and beat you with experience. Taigi nebenoriu su tavimi ginčytis

              • xFiniti64 parašė:

                Kokios dar baudas, kokias pasakas cia sneki, dyrbi pardavimu vadybininku ir atstovauji m$ va ir visas biznis ir per visus galus bandai ibrukt ju neaktualia produkcija. Kiek praejas inzinerines srities imoniu, dalis kompu buvo yra ir bus su nelegaliais offisais autokadais ir tt, gali cia lelekint ir juokint lietuvos verslinikus su baudom, gi yra net laikmenos mokestis lietuivoje kur susimoki uz nelegalu turini, kas leidzia jau pagal istatima but piratu 😀 Realybe tokia, kad gali cia pilt makaronus, bet dazniausiai imone naudoja debesi jai isvis naudoja is savo interneto tekejo, kaip ir pasta, o officas papigiai nupirktas ka rado pigiausio visam laikui. O tos imones kurios istasko visa pelna ant tavo isvardintu traleliuskiu paskui moka MMA darbuotojuij.

              • MMM parašė:

                xFiniti64 nemoka isvis normaliai argumentuoti, bet ir naudojasi tokia patirtimi: „as girtas n kartu vaziavau, dar jokios bobutes nenutrenkiau einancios per pereja, tad ko cia visi svaigsta, kad isgerus vairuoti nesaugu“.

                Bendrai apibendrinus jusu postus yra dvi kategorijos LT imoniu:
                Normaliu, issilavinusiu, mokanciu investuoti, ir tu, kur dirba asmenys, kur tik matam varyti moka ir visas softas nelegalus o ir patys darbuotojai uz elektra sunaudota darbe susimoka

                • xFiniti64 parašė:

                  Kokias cia isankstines isvadas daraisi apie mane, as taip nesakiau. As tik teigiu, kas vyksta lietuvos imonese ir kaip itai ziuri vadovybe imones. Cia pasmus piratu poziuris yra lietuvoje, as asmeniskai net muzika legaliai per apple music klausau, filmus is itunes per aple tv 4k. Net su lietuvos instancijom bandziau del piratavimo diskutuoti ir paziurek cia https://i.postimg.cc/qBsQfmZB/Screenshot-2018-12-19-at-18-34-17.png
                  Jai pacios valstybes instancijos diriko pavaduotojas, paraso, kad susimoki kompencacini mokesti ir siusk, naudok nelegalu turini i vales ! Kiek dyrbau su nelegaliu autokadu imoneje, kompas geras buvo su quadro ir xenonu , bet officas nelegalus ir autocadas, imoneje virs 300 darbuotoju, niekas niekada netikrino ir niekam neidomu buvo.

                • MMM parašė:

                  tai tu vel absoliutini, tu teigi, kas vyksta Lietuvos imonese. Bet tikrai ne visose dirbai. Kitaip tariant „ne Lietuvos imonese“ bet tarkime „daugumoje mazesniu ar vidutiniu“ imoniu ar kazkas tokio.

                  O as dirbau 10 zmoniu LT imoneje kur viskas legalu buvo 🙂

    • MMM parašė:

      kas do briedas „Linuksai tinka jai esi isvis debilas ir neturi ka veikt kaip visa gyvenima tech suportu dyrbti, ir viska pac dasitaisyti“ 🙂 😀 na taip, su Linuxais gali buti issukiu su driveriais ar tam tikru programu suderinamumu, bet atmetus tai ir ypac, jei tos programos veikia ant Linuxu – kame problemos?

      • MunkaTheGreat parašė:

        Del linux for personal use, galiu pasakyt, kad tevams juos sudiegus ir trumpai apmokius nebekyla jokiu bereikalingu problemu. Nes jie laptopa naudoja labai retai, kazkiek word su excel ir dar kartais browsingui, nes abu turi plansetes ir nebesuka galvos.
        Asmeniskai turiu laptopa su Ubunti + Kali kasdieniams reikalams. Bet drauges laptop su Win, nes Linux jai labai nepatinka, is principo 🙂
        Serveriams daugiausiai susiduriu web projektam, Web Application Firewall, Networkingui ir ivairiems custom sprendimams. Visada yra klausimas ar gausi specialistu ir ar jiems uzteks kompetencijos, be to, Linux adminai brangiau kainuoja 🙂

      • xFiniti64 parašė:

        Kame bedos isigyti iskart veikiancia operacine, o ne bandyti, kaska isburti ir isgimdyti kur ten nieko nera, ar cia lietuviskas budas is sudo vaska spaust, ar tu nevertini savo laiko, tau jis yra niekinis. Susirask zmona, turek vaiku ir eik juos aukleti, mokinti, o ne sedeti i buka ekrana ir kvailas eilutes kodo bandydamas dasirasyti nvidios draiverius ar modifikuoti motinos uefi , kad normaliai isvis tuos linuxus bootintu. Kaip buvau moksleivis ir neturejau ka veikti, tai gerai buvo seip windus persirasineti del koku vaizdo plokstes beta draiveriu susimovusiu, ar pasimodifikuoti kokio tv indentifikacijos vindausose del papildomu hz ir tt. Va situacija, imoneje rekejo akcininkams metine ataskaita prezentacijoje rodyt sneket, win 10 laptopas, vikas legalu, pasijungiu is niekur finishing updating windows, uzstrigo, restartas, vel bando, vel restartas, 10 kart restartu kor eroras ir rolbekina update, cia keles valandas uztruko, zmones is kitu miestu, visi lauke keike. Vienas susinervines sako, einam hebrantas, as tau mac’a nupirksiu, mesk i siuksliu kibira sita suda su langais, nes laikas pinigai. Kita situacija, premijieras adobe, win 10, savaite dariau projekta gimdziau gimdziau, sakau jau spausiu exporta ir lai renderina, bet einu pavalgyt atsipust, suziuriu paskutini kart ir leidziu, ateinu pc pasirestartines finishing updating windows, ijungiu premiera ir eroras korumpuoti failai, ate ate savaites darbas.

        • MunkaTheGreat parašė:

          Problemos sprendimas paprastas. Adminui per Local Group policy visai įmonei atlikti nustatymus su working hours ir nebus jokių restartu
          Jei naudojamas Home tai pasidaryti rankomis, kada galima, o kada negalima diegt update.
          Kai Mac veikia viskas ok, bet pvz darbe su mac turejau problemu su corrupted updates kai reikejo rankomis sprest problemas. Arba login loop, indexing bedos, visiska tragedija su WiFi compatibility. So nobody is perfect, todel darbiniams reikalams likau prie Win + Kali is usb

          • xFiniti64 parašė:

            Nu nusistati tas valandas viskas, ok, bet po darbo valandu yra reikalu ir ka tada, ar as dyrbu su kompu, ar as atsisedes konfiguruoju, ar man daiktas tarnauja ir dirba ar as cia sprendziu problemas technines ir ne darbu uzsiemu, o operacinei tarnauju ? Vat tam as ir perejau prie mec’o , kad applo programuotojai supranta , kad su ju kompiuteriais zmones DYRBA, o ne fortnaita kala ar solteira, kada ir yra neaktuoalu, tokios naujoves, machine learning, AI ir blin kompas negali suprasti, kad atidarytas appsas skirtas darbui ir negalima nieko daryt, kodel as isvis negaliu isvis isjungti tuos updeitus visam gyvenimui po biesais isvis, ai ne nes cia ne as seimininkas o m$ toj va prie kompu bus zetonu deze ir kaip interneto kavineje mesiu zetonus, kad galeciau kaska su juo padaryti.

          • MMM parašė:

            mazi update’ai pas windozus nepriklausomai nuo nustatymu ateina. Sita gerai zinau, nes buvau atidejes update’us, bet pries pat konferencija Amerikoje (likus gal 10 minuciu) dingo wifi, teko perkrauti kompa, o tada dar 10 minuciu sukosi windows configas. Man tai keista, kad to Windozo po teismus nuztampo uz tokius bajerius.

          • MMM parašė:

            man kazkada su dirbtinio intelekto apmokinimu buvo, palikau kompa max apmokinimo rezimu, kad savaite suktusi, tai radau windows update ivykusi 🙂
            As tada buvau regular useris ir kaip ir neprivalejau zinoti apie tokius bajerius.
            O ka daryti jei kokios simuliacijos vyksta dar ilgiau? Juk windozu update’o atidejimas yra ribinis, veliau savaime vistiek ivyksta.

            • xFiniti64 parašė:

              windozas pamato, kad peles nejudini ir galvoja pc nebenaudojmas ir galima iskart prievartauti tave su updeitais, kurie jokio funkcionalumo neatnesa tik bedu. Jam nesvarbu, kad gal jau kompas su 100% apkrautu gelezim ir super geneliu algoritmu baige modeliuoti vaistus nuo vezio, o gal paleistas skriptas valdo avarini atominio rektoriaus ausinima, jiems dzin, nes pagal windozu programerius su pc vaikai tik zaidimus kala, tai reik greiciau pust updeitus nes vaikis priputes apsu is porno puslapiu kur jie gal gali jo mamos kredito kortos duomenis surast temp failose, kuriu windozas miliona turi, ar giliai registrose atkas.

              • MMM parašė:

                vat man ir keista, kad nieks i teismus nepaduoda juos. Kur cia per zinias buvo issokes pranesimas vietoj oru prognozes, kad reikia update’a atsisiusti 🙂

                • xFiniti64 parašė:

                  Nes pas juos ten bilekiek prirasyta shudo kaip instaliuoji ir turi acceptint ir uzimet, kad perskaitei ir sutinki, vat ten ir pilna kabliuku. Bet yra alternatyvu su kuriais visi pro ir dyrba ir softas sutvarkytas.

                • MMM parašė:

                  Na pas mane PRO legalus windozai su daug kartinio instaliavimo galimybe 🙂 pats is savo kisenes mokejau 🙁

              • Stipena parašė:

                Aš manau, kad tai IT’išnikų nekompetencijos kaltė, kad nesugeba suderinti enterprise windozės updeitų.
                O apple išviso neturi ką pasiūlyti ofiso darbuotojam. Ai gi kažkas minėjo kad vietoj tokių lievų pc po 300€ galima naudoti iPad’us 😀 Jeigu galima naudoti namie planšete vietoj pc, tai kodėl negalima darbe? Gal nepatogu ir laiko gaišimas? Gi laikas tai pinigai, tik va kodėl būtent ponas mini jog linuxu rašymas vieną kart per 10 metų yra laiko gaišimas, bet kasdienis naudojimasis planšete kaip pc pakaitalu tai jau nebe laiko gaišimas, ar čia tiesiog varguolių su įranga po 300€ laikas yra nieko vertas?

                • xFiniti64 parašė:

                  tu skaityt moki ? Kaip matau ne, sneka buvo apie regular userius kurie naudoja tik pasta , youtube , fb ir chrome narsykle, tai tokiems yra labai puiku ipadas. Offisui yra iMAC, o griniems pro ira iMAC PRO https://www.apple.com/imac-pro/ ir cia beviltiska su tavim kledt vejus, taspac kaip su golfo vairuotoju apie porshe sneket.

                • Stipena parašė:

                  tu man papasakok kodėl įmonė ofiso darbuotojam turi švaistyt pinigus ant iMac po 1350€ kai gali išleist 350€ ant paprasto desktop PC? Iš įdėjos? Asmeniškai nematau reikalo prasmės exceliui ir wordui bei paštui naudoti iMac’o. Kur va suprantu iMac Pro būtų pateisinamas tai koks inžinerius naudojantis CAD modeliavimui, bet ir čia neturėjau problemų naudojantis SW ar tai Fusion 360, o cloud based OnShape aplamai pakanka paprasto PC su naršykle, telefono ar planšetės.
                  Ir dar paklausiu kodėl dabar jau nebesvarbus paprastu useriu laikas kad jiem tinka ir iPad’as?
                  Sėkmės naudojantis iPad’u 10 metų jo nepakeitus. Buvo atnešus kaimynė savo iPad, tokio lavono dar reikia paieškot, linuxai ir po 10 metų veikia kaip katik įrašyti.
                  Tai, kad naudojiesi apple produktais, dar nereiškia kad esi porše vairuotojas, greičiau jau prius vairuotojas praplautom smegenim.

                • xFiniti64 parašė:

                  Stipena, lietuvos imones darbuotojams ant tiek nesvaisto pinigu, kad net prie -20 darbininkai isgrusti i laukus elektros oro linuju tvarkyt, kad nesusaltu ir nenumirtu lauzus kurena, kaikurios imones net spec aprangos nesuteikia, ar net liepe savo irankius atsinesti darbui atlikti. Tai vat su tokiu tavo poziuriu ir turim.
                  su f360 jo neturejaij problemu, kaip paisei detale keturkampi, bet kaip prisivarai miliona konstrukciju tai 5K ekranas ant iMAC buna stebuklas, o ir ECC ramai gelbeja subine kai paleidi simulecija ar mazgas atlikys tam tikras jegas ir buna stopped working 😀 jai jau teko su kedu padyrbt, situacija, sudetingi inzineriniai tinklai, objekte, reikia kedini brezini paziureti ir darbo diena trunka 8valandas, darbu vadovas gavo ipad pro, su apple a12x procesoriumi kuris uz i7 laptopini greitesnis https://www.extremetech.com/mobile/279988-apples-ipad-pro-a12x-nearly-matches-top-end-x86-cpus-in-geekbench ir turi pilna autocada pilna, ne mobyle. Tu man parodyk koki laptopa kuris atlaikytu 8h istisai ant autocado. Ir ant linuxu ka su autokadu gali padaryti, ai tiesa autocado NERA ant linuxu, tai va gali duris pareminti. Tuo ir skiresi isbaikti irenginiai ir vaiku zaislai.

                • Stipena parašė:

                  Neprimetinėk čia tos Lietuvos įmonių. Dirbu tarptautinėj kompanijoj, kuri patenka į Fortune 100 sąrašą ir ofise visur Windowsai. Neturi tas apple jokio išbaigtumo, nes negali pasiūlyti tokio kalibro kompanijai to ką siūlo Windowsai. 5K monitorių gali nusipirkti, AMD siūlo Threadripperius su ECC palaikymu, tai nieko naujo tas iMac nesiūlo. Kaip paprastam mirtingajam nueit nusipirkt iškart viskas viename taip lengviau, bet kaip įmonei, kur normalios taip ar anaip turi IT’išnikus, permokįti už apple produktus nėra prasmės, tiesiog pinigų švaistymas.

                • MMM parašė:

                  Stipena, teko matyti, kad is Fortune 100 kompanijos dar ir paprastus nodepad darbe naudoja 😀 tai cia dar nerodiklis 🙂

                • xFiniti64 parašė:

                  Stipena, teko man apsilankyti disnejaus filmu studijose, tokiose kaip pixar, Marvel, lucasfilm ir ten mac’ai sukrauti. O cia jau kieciausios studijos. https://www.businessinsider.com/pixar-uses-apples-mac-pro-to-make-films-2014-1 taspac su garsu studijom, ir iskirtinis softas, kaip logic x pro, final cut pro ir tt. 5K ekrano ant pc nepasijunksi 😀 jau tik nepezek veju, apple yra sukurus iskirtini 5k raiskos paneli ir LG jiems pagamino, jis jungesi per Thunderbol 3 , joks displayportas neveza tokiu raisku su 12bit, P3 ir 4:4:4 chroma. 5k yra nesveikas ant to, kad gali editint 4k native kontinenta ir turet visus irankius ir laiko juostus ir tt. Eilini karta nieko nezinai, neismanai, bet tauski bileka, nes reik vat kaska parasinet, kokiu pezalu.

                • pasimetes parašė:

                  Kiekvienos firmos, skirtingai naudoja programas ir dabar visiems susipirkti apple kompiuterius… man protu nesuvokiama. Tiesiog kaip ir minėjo, kai kurie naudoja notepad ir pan., nes jiems tiesiog nėra pagrindinis įrankis. Be to teigti, kad dirba dauguma su nulaužtomis progr. per daug drąsu, žinau kelias firmas, kurios naudoja open source programas, aišku ne viskam yra alternatyvu.

                • Stipena parašė:

                  Gerą šovei su tuo kad neina ant PC pajungti 5K monitoriaus. Ko dar neina prie PC pajungti? 8K irgi neina spęciąlyztas? XD

                • xFiniti64 parašė:

                  stipena, eilini karta ziniu nulis, apskritas nulis, baronka. Bet jau sudo pylti tai pac pirmas, turbut isvis su pentium 3 ant crt muniko sedi su xp windozais ir apie kosmosa svajoji. https://www.youtube.com/watch?v=o7IaFCqKfZk&t=3s

                • Stipena parašė:

                  Pažiūrėjai viena video kur exclusive mac’ui kurtą moniką jungia prie PC ir darai išvadas kad neina 5K monitorių pajungti prie PC. Žinok egzistuoja be šio LG moniko ir kiti 5K monitoriai kurie kurti ne mac’ui. Egzistuoja ir 8K monitoriai ir veikia ant PC. Atsimerk ir praplėsk akiratį.

                • MMM parašė:

                  Thunderbol 3 jau i paprastus laptopus eina:
                  https://www.ultrabookreview.com/10579-laptops-thunderbolt-3/

                  Tai kad net su laptopu 5k monika gali pasijungti 😉

                  xFiniti64, man atrodo pas tave ziniu nera 😉

                • xFiniti64 parašė:

                  Tu gal pirma isiaiskint kas yra chroma sampling, kokios buna jungtis, kokios ju versijos, ka deda i vaizdo plokstes, koks tu jungciu versiju Bandwidth, kas yra Color Depth, kas yra DCI-P3 , o jau tada cia pilk savo neismaneliskuma, nes turbut ir kalbos nesupranti, ir ka tame video snekejo isvis, 8k tik demo, kur sukisti keturi display portai su https://www.nvidia.com/object/nvs-graphics-cards.html ir demo koki video rodo, o realybeje tai nepanaudojama, nes pradeda tierinti atskiros paneles dalis i kurias pribindinti pixeliai i atskirus laidus. Cia su tavim rasinetis, kaip su kokiu 16 metu, kaskur kaska youtubei mate ar skaite, kuris neturi jokio supratimo isvis kaip veikia, gyvenime nieko neturejas high end naujo. Applas su inteliu yra sukures iskirtines technologijas kaip https://en.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface) kur tik ant applo ir veikia, aplas savo chipus kure ir technologijas. tunderboltas 3 cias turi 40 Gbit/s duomenu pralaiduma, kaip tuo tarpu ant plokstes gtx 2080 ti su dp 1.4 max 25.92 Gbit/s ir paprasciausiai neuztenka duomenu kiekio perduot, vienintelis budas mazint duomenu kieki, tai suspaust vaizda darant chroma 4:0:0, mazinant spalvu gyli iki 6 ar 8 bit, naikinant spalvu palete ITU-R BT.601 ir mazinant atnaujinimo dazni.

                • xFiniti64 parašė:

                  MMM anglu kalbos zinios nulis? ziurek video https://youtu.be/o7IaFCqKfZk?t=337 ciurek desimt kartu, pasimk zodyna, ar pasisamdyk mokytoja, gal pades.
                  Kitaip tarent intelis negli sujungti visu tunderbolto portu su display jungtimis, nes intels ne nvidia ir nvidia pati neturi tiek outputu is gpu, delto aplas sukures yra savo kontrolerius , savo ! kur tik ant ju ir yra, ir visos ju vaizdo plokstes yra daromos pagal applo uzgaidas ir aplo modifikacijas ir tiesiai prilituotos su papildomais pinais, papildomiem kontrolerems. O ir visu galimybiu intelis negali leisti naudoti nes tai apple sukure ir patentai.

                • Stipena parašė:

                  Prisimink ką sakei apie 5K monikus ir PC ar tau pacituoti ką pats teigiai? „5K ekrano ant pc nepasijunksi“ nu pasakyk kad neveikia 5K monikai ant PC.

                • MMM parašė:

                  to xFiniti64: tu visiskas ufonautas, sapnas. Yra zmones kurie nusisneka, bet juos sunku pagauti, nes laikosi tam tikros tvarkos savo nusisnekejime. Tu isvis plaukioji. Tai teigi, kad ant PC neina pajungti 5k, paskui duodi linka, kuris sako, kad tai PIRMAS TUO MOMENTU monitorius ar kompas, kur SU VIENU LAIDU galima pajungti. Ta prasme kas draudzia su dviem display portais pasijungti PC monika?
                  Plius paziurek sita daikta 😉 https://www.youtube.com/watch?v=u1kgqvAxjNg
                  Thunderbolt 3 to Dual DisplayPort Adapter
                  Kazkaip jie sujungia 2 display portus, bet tu sakei, kad tik Apples moka sujungti. Zodziai, „pirmas“, tai nereiskia kad vienintelis ziurint i ateiti.
                  Paskui yra tokie daiktai kaip:
                  „Expansion Card for Z170 & X99 Motherboards ThunderboltEX 3″ ir tavo Pc kompas turi 40Gb/s bandwitcha.. vai, kaip tai gali buti, juk Linusas sake, kad tik Apple moka. Gal tai tiesa buvo ta diena, kai video kuriamas buvo, bet sekancia diena jau gal ir netiesa. Aisku, atsiranda zmoniu, kurie ir po 10 metu paziureje video galvos kad tiesa. Tiesa, dar teko girdeti, kad buvo isleistas monitorius 5k, kur jungtis per 2 atskirus display portus. Ir ta pati LG UltraFine 5K monitoriu zmones kam reikia pasijunge prie PC.
                  Tad jei yra atskiri adapteriai ar kortos, kur padaro 40gb/s bandwitcha, tai tikrai netikiu, kad laptopai negali to tureti ir tikrai siai dienai Apple nera vienintelis, kuris is to kabelio tiek isgauna.

                  Kas is teorines puses: 5k 60Hz 10 bitu reikalauja
                  31.85 Gbps, 8 bitu: 26.54 Gbps. Kai ribinis senuko display porto 1.4 pralaidumas yra 32.40 Gbit/s.
                  Kaip skelbia wiki (ne visada juo pilnai galima tiketi):
                  DisplayPort 1.4 can support 8K UHD (7680 × 4320) at 60 Hz with 30 bit/px RGB color and HDR, or 4K UHD (3840 × 2160) at 120 Hz with 30 bit/px RGB color and HDR. 4K at 60 Hz with 30 bit/px RGB color and HDR can be achieved without the need for DSC.“
                  Tiesa, Date Rate’as yra 25.92 Gbit/s, bet cia kiek suprantu encodinimo bajeriai, paturbinus juos, sis skaicius turi issaugti.

                  Ir jau gal kitais metais turi pasirodyti hdmi 2.0 kur lengvai bus galima ne tik 5k monikus jungti bet ir 8k (teoriskai net ir 10k).
                  Nes 5k ne daug kuo skiriasi nuo 4k, 8k – ciau jau idomiau.

                  Taip pat bus naujas display portas, kur irgi vaziuos kaip thunderbolt 3 (nors su hdmi 2.0 to display porto ir nereikes).

                • xFiniti64 parašė:

                  MMM, gal geriau eik tu pazaist su linuxiniu duru ramstuku ir 300 euru, nes nesuvoki nieko net kaip veikia, o tuo labiau skaityti nemoki „DSC is a encoding technique with up to a 3:1 compression ratio.[23] Using DSC with HBR3 transmission rates, DisplayPort 1.4 can support 8K UHD (7680 × 4320) at 60 Hz with 30 bit/px“ aiskiai parasyta, kad yra teorinis budas su DSC skeilingo cipu tai daryti, ir perduot vaizda vos ne kaip youtubas, cia input lagas iskart kosminis + abiejuose galuose po spspaudimo chipa ir ataudimo, ko niekas niekada ir nenaudos, ir vaizdas vienas triuksmas. Apie kokius tu du displei portus sneki, gal pasitaupyk pinigu ir nusipirk kaska brangiau nei uz 300 euru tai tada gal pamtysi kokiu bedu windausai turi, jie mato kaip visiskai atskirus ir individuolius monitorius, gali sujunkti kaip nvidios suraunda kaska gimdyti, bet problema zele efektas, nes tai fiziskai dvi zonos monitoriuje visikai atskiros su atskirais skelinimo cipais, ir tierina net vindausose tokia nesamone. Nepasijunge zmones jokio 5k moniko, nes net jo apsvietimo negali reguliuoti ir niekas ant windausu neperka tokiu dalyku delto ir nera paplite. Expensin card 😀 dieve mano, negi tu toks bukas, tu suvoki, kad vaizdo plokste yra atskiras kompas, su savo ramais, io procesoriumi kuris bendrauja per pci expresa, o isejimo junktis display port yra jos gale, kas neturi nieko bendro su pci expresu, fiziskai du galai nesujungti, bent tiek daeina. Pas apla gpu yra motinineje ilituotas ! Jis net neturi disply port IO, jis tiesiai kala i siaurini tilta, kuris costum yra ne joks z, o kaip Apple T2 chip is a SoC from Apple. It is a 64-bit ARMv8 chip (a variant of the A10, or T8010), and runs a separate operating system called bridgeOS 2.0, bet cia tau pasakot …. Elementariausiu ziniu isvis neturi. 5k nedaug skiresi nuo 4k ? 2 is matematikos, va ties sita vieta ir baigesi snekos, cia taspac kas su urviniu apie 2jz sneketis bandyti. 4k yra 8 milionai tasku. 5k yra 14.75 milionu tasku, tai vos ne dvigubai skiresi. Karocia, belekas, ka dar parasysi ? tete mama kose?

                • Stipena parašė:

                  Ir vėl tu su savo tuom LG monitorium pristojai, lyg kiti 5K monitoriai neegzistuotų… Tai kad tu matai tik ta vieną kabelį tai nereiškia kad taip ir yra. Visumoj vistiek į tą kabelį sueina du portai.

                • MMM parašė:

                  xFiniti64: nezinau, 4k salyginai nedaug skiriasi nuo 5k, va 8k butu sis tas: https://eu.mouser.com/images/comparison-of-screens.png

                  Tad tuos tavo dvigubai tasku isdalini i virsu, apacia, ir ne toks ir didelis skirtumas. O vat 8k – cia jau rimta.

                  Tai gal pats sau dvejeta rasyk.
                  Ir prie ko cia windozai, jei perki kokia papildoma PCIE plokste tai ji turi ir savo driverius. Na ir kas kad is GPU nera outputo, atgal is GPU per PCIE perduoti duomenis nieko nereiskia. PCIE lago laikas vos ne nulinis, tai cia tik driveriu klausima. Tiesa, problema butu su senesnes kartos PCIE magistralemis, su naujomis laisvos vietos apsciai.

                  Toliau nusisnekejai del triuksmu. Normalus kodavimas su triuksmais neturi nieko bendro, cia nebent lago klausima.

                  Man tai keista, kad zmogus siulo mokintis anglu kalba, kai preis tai rasiau, kad tenka vesti prezentacijas nuvykus i JAV 🙂
                  Siulai kazka nusipirkti uz varganus 300 euru, kai mano pajamos sitame forume yra vienos didziausiu 🙂 Tad man asmeniskai ziauriai juokinga, kai kazkuokie varguoliai, kuriu pajamos max 4000 euru i rankas i menesi, kazka aiskina kitam daugiau negu uz 300 euru pirkima 😀
                  Kazka paistai apie matematika nors as pats baigaiu VU MIF matematika 🙂
                  Kai aplink mane daug protingu ir turtingu zmoniu, man atrodo, kad ir dauguma tokiu, kai tau vaidenasi, kad visi lopai sita forume, tai toks jausmas, kad tu gyveni tarp lopu o gal ir pats toks esi.
                  Toliau dar svagai man apie display porta, nors as pats sekanciam sakiny pateikiau, kad Date Rate’as skiriasi nuo Bandwidth’o – bet ne, reikia apie tai reiskini 10 sakiniu parasyti 😀

                  Kaip tave darbe isvis laiko 🙂 ?

            • MunkaTheGreat parašė:

              Kaip įmonė, jei naudojamas Win Enteprise tokios bėdos neturėjau jau porą metų. Bėda čia yra, kad dauguma įmonių perka kompus su Win pro, kur normaliai update valdymo nėra. Nesuprantu šitoj vietoj Ms politikos iki galo. Ok, paprasti vartotojai neturėtų spręsti kada update instaliuoti ir kokius dėl saugumo, bet power user vistiek turėtų turėti daugiau valdymo, ne vien tik nustatyti working hours, kada tų update neinstaliuoja.
              Kaip namų vartotojas (nors ir power user), turėjau incidentų kai išjungiant ar įjungiant pradeda instaliuotis update, labai nelaiku, todėl daily driver tapo linux, o Win tik geimams. O iki perėjimo tiesiog kompo neišjungdavau dažniau nei kartą per savaitę. Deep sleep feature gelbėjo.
              p.s. Random update ir restart veikiančiam kompui neteko susidurti

              • xFiniti64 parašė:

                Nu va jau viena beda pripazini, o kaip su auksta raiska ir programu skeilinimu, kaip su UWP brukamom programom, kaip su 10-12bit ekranais ir sRGB filtravimu is kiekvienos programos, kaip su windows mixeriu WDM kuris isikisa ir persikonvertuoja bei isdarko master mixa. Kad ir kaip ka paimsi pro padirbeti kur reik priejimo audio normalaus pajungus mixeriu, ar DCI-P3 ekranu , o kur dar tie updeitai. Ir lieka windows kreivi, kurie realybeje is 98 metu ir nepasikeite bet ir senas softas neveikia, va kokiems zaidimukams pazaist, ta ms zino ir daro tokios izdivalkes. Linuxai serverinej as suprantu, bet ne laptope, kur net normalaus multi touch trackpad draiveriu nera ir nesupranta multi touch gestures. Net taspac ms nesivargines normalaus offico padaryt linuxams, kad ir paimam youtuba ir net 4k video nerodys linux, nes vel problemos su VP9.

                • MunkaTheGreat parašė:

                  Bedu yra daug ir visur, as niekada neteigiu, kad vienas ar kitas os yra geriau uz kita visais atvejais. Naudojausi visais imanomais (Macos, win, linux, chromeos) ne trumpa laika ir kiekvienoje galima rasti minusu ir pliusu, is esmes pasirinkimo klausimas. Bet verslui kol kas labiausiai pritaikyta Win, geimingui Win (Linux arteja), asmeninems reikmems tinka visi variantai, del spec softo Mac kartais yra tinkamas, nes pacios programos parasytos kokybiskai ir patogiai. Serveriams irgi Linux ir Win turi savo privalumus ir trukumus. Tavo minetos problemos is esmes yra sutvarkomos ir isprendziamos, viskas priklauso nuo sugebejimu

        • Stipena parašė:

          Nu nifiga sibė, tėvams mac laptopa pirkt už daugiau nei 900€, kai dažniausiai visi perka windows/linux lapus po ~300€. Nuo kada linuxo įrašymui reikia skirti laiko už mažiausiai 600€? Tiesa sūnėnas gavo pigų laptopą su preinstaled linuxais, tai aplamai niekam nieko daryt nereikėjo, viskas veikia ko reikia.

          • xFiniti64 parašė:

            Tokiu atveju, tevams is vis nereikia jokio kompo, nes ji naudoja durims paremti, tai tada aisku. Mano tevukui tai ir i9 macbook pro vos uztenka su ARCHICAD 22.

            • MMM parašė:

              reiskia jis ne regular user

              • xFiniti64 parašė:

                Tai vadinasi regular useriui uztenka ipada nupirkt uz 300 euru ir jis pilnai patenkins visus norus, nereikes nieko daryti ir viskas veiks ir dar visa diena be jokiu aktyvaus birzgencio ausinimo priesingai nei linux laptopas su x86.

                • Stipena parašė:

                  Nebekliedėk su tuo iPadu kaip pakaitalu PC. Brolis veikiau nusišautų nei naršytu internetą su planšete, tėvam telefonas tik feisbukui.

                • MMM parašė:

                  cia kaip kam. Vieniems uztenka ipado ar plansetono, o kitiems ne. Vieniems reikia normalios klavos, kitiems ne. Bet siaip tai panasiai.

  7. tomaxsas parašė:

    bet tai koks sekspertas cia lankosi, Dievas tiesiog, nes visos tiesios tik jo, izediineja kitus, administracijai dzin…

    • Mindaugas Klumbis parašė:

      Realiai tik dabar ir perskaičiau viską, nieko baisaus nematau. Karšta diskusija ir tiek.

      • MunkaTheGreat parašė:

        keiksmažodžių labai nevartoja, šeimai negrasina, o kad kalbėjimo maniera agresyvi ar nemandagi negalima gi blokuot. Arba dėl to, kad kažką aukština o kitką smerkia. Gal toks auklėjimas, aplinka ar šiaip kas. Taip sakant negalima persekioti žmogaus dėl politinių ar šiuo atveju religinių dalykų.
        Man bent jau buvo smagu 🙂

        • xFiniti64 parašė:

          Šou ! Matai kiek komentaru, kokio demesio susilauke postas. Cia ne religije, o neapykanta langams, zinai kiek jie man gyvenimo sugadine 😀 ? As jau tiek juos prakeikes, iskeikes, nukeikes ir ant ju issakes visus keiksmazodzius kokius zinau. As Don Kichoto is Kauno jeigu ka, Kaune taip bendrauja zmones.

          • MunkaTheGreat parašė:

            Tai aišku, kad šou, kaip kitaip. O atsakant į mano klausimą, reiškia aplinka 🙂
            Šiaip apple vs win vs android vs world tema kurios neįmanoma užbaigt vistiek.

  8. pasimetes parašė:

    Šiaip senai jau tie gandai skraido… nuo pat Windows 10 atsiradimo, bet vis neateina, jau praitais metais rašė ir dar kažkada seniau… Tiesiog kažkaip nebekreipiu dėmesio, paprasto vartotojo nelabai liečia. O kitu požiūriu kompanijose ir taip nemažai programų yra kurios prenumeruojamos.

  9. itsunoshiyuga parašė:

    sita, is kur cia sitas, ne iki galo issivystes individas atsirado. smegenu sritis atsakinga uz pagarba uzstrigo ties „gerbti save ir …“

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.