„Microsoft“ išleidžia „Windows 10“ ARM procesoriams

Tai jau ne pirmas „Microsoft“ bandymas išleisti operacinę sistemą ARM procesoriams. Pirmas blynas su „Windows RT“ gavosi kiek prisvilęs, todėl sulaukėme „Windows 10“ ARM procesoriams. „Windows RT“ neišpopuliarėjo, manoma, dėl uždaros ekosistemos. Su tokia operacine sistema buvo galima naudoti tik iš „Microsoft Store“ parsisiųstas programėles. Su „Windows 10“ ARM procesoriams viskas bus kiek kitaip.

„Windows 10 ARM“ versija bus kur kas geresnė. Dabar su ARM procesoriumi (pvz. „Snapdragon 835“) galėsime naudoti įprastas x86 kodo programas. Tai vyks emuliacijos pagalba. Emuliacija vyks vientisai x86 kodui bendraujant su ARM kodu. Šis bendravimas bus išsaugomas atmintyje. Teigiama, kad tai nulems tik mažą spartos praradimą, bet pažiūrėsime kaip viskas vyks, kai pasirodys pirmieji tokie kompiuteriai su ARM procesoriumi ir atitinkama operacine sistema.

Jau pranešama, kad pirmieji tokius kompiuterius su „Snapragon 835“ sisteminiu lustu ir vieta SIM kortelei pasiūlys „Asus“ ir HP. „Asus“ ruošia „NovaGo“ kompiuterį, o HP pasiūlys ENVY x2 planšetę. Dėka panaudoto ARM procesoriaus tokie kompiuteriai turės labai didelį darbo laiką naudojant vien tik bateriją. „Asus“ žada, kad su vienu įkrovimu kompiuterį galėsime naudoti net 22 valandas. Gaila, bet kol kas konkrečios specifikacijos nežinomos. HP planšetė turės 12.3 colių Full HD ekraną ir siūlys 20 valandų baterijos darbo.

2 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    Nu tai va laukiam paskutinio Apple cpu stebuklo su Mac OS ant laptop 🙂
    Jeigu tokie galingi zverys, tai kodel jie sedi telefonplytese 🙂 neisnaudojami

    • kernel_panikuoja parašė:

      Apple to artimiausiu metu tikrai nedarys, bent jau nera patikimos info. Jie greiciausiai jeigu eitu prie kitos uArch, eitu su visa gama, o ne tik low power irenginiais, kad atsikratytu Intel’io. Problema ta, kad nors ARM’o galios per akis plansetems ir ultrabook’ams, jos yra per mazai Desktop’ams ir notebook’ams.

      Jie berods tik turi planu naudoti ARM kaip ko-procesoriu power saving mode’uose.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.