MSI netyčia patvirtino „Alder Lake“ procesorių išleidimo datą

MSI visiems pranešė, kad savo aušintuvams suteiks nemokamus LGA1700 tvirtinimus, kad jie būtų suderinami su naujais „Alder Lake“ procesoriais. Nors pačiame pranešime apie „Alder Lake“ procesorių išleidimo datą neužsimenama, bet formą dėl nemokamų tvirtinimų bus galima pildyti tik nuo lapkričio 4 dienos. Kaip paaiškėjo vėliau, ta pati data yra įrašyta ir apžvalgininkų ir pardavimo giduose. Taip išeina, kad 12 kartos „Core“ procesorių apžvalgos ir prekyba startuos tą pačią dieną.

Dar paaiškėjo, kad „Alder Lake“ procesorius iš anksto bus galima užsisakyti nuo spalio 27 dienos, bet realiai procesorių bus galima gauti tik lapkričio 4 dieną.

„Intel“ turėtų išleisti tris „Alder Lake“ procesorius: „Core i9-12900K“, „Core i7-12700K“ ir „Core i5-12600K“. Taip pat prekyboje bus tie patys procesoriai ir be integruotos grafikos priklausantys „KF“ serijai. Daugiau 12 kartos „Core“ procesorių pasirodys 2022 metų pradžioje.

7 Komentarai

  1. newdiamond parašė:

    vakar vienam Youtube klipe bandziau klausyti….ka tai duos desktop….

    vistiek nesupratau logikos…. P cores E cores….kaip tai naudinga desktop…

    matyt cia kokios nano technologijos ar AI padaryta kas zmonems paprastiems nesuprantama

    • kernelis parašė:

      Is esmes ka P E hibridine architektura duoda, tai geresni multithreaded performance ir silicio ploto santyki (gerai lygiagretinamiems load’ams). Gamintojui nauda – pigesne silicio savikaina tam paciam MT. Klientui nauda – teoriskai pigesnis MT perf.

      Alder Lake cia tik pirma iteracija, kuri neturi daug E branduoliu, todel tas gerai nesimato. Geriau pasimatys ant sekanciu kartu, kur E branduoliu bus kelis/keliasdesimt kartu daugiau, nei P branduoliu.

      Bet visumoj man sita architektura desktop’e irgi nelabai patinka. Realiai dabar mainstream desktopas bus ziauriai „sumobilejes“ pagal savo design pattern’us, o esamas HEDT (AMD only is esmes kolkas) yra super high end’inis. Noretusi kazkokio „viduriuko“ platformos, labiau „desktopish“ nei mainstream, bet ir ne 64C begemoto 🙂 Bet yra kaip yra. Nuo ZEN5 pas AMD bus tas pats mainstream’e.

      O del AI tai eis fixed function blokai, „NPU/XPUs“. Nu cia viskas karusele sukasi: seniau buvo mazas tankis, viskas ejo general purpose. Dabar tankis didelis, bet daznis neauga, viskas eis i cores fixed function.

      • SoTOP parašė:

        Tiesiog per maži segmentai, kad apsimokėtų kažką daryti. Jeigu norėtų AMD nesunkiai galėtų paleisti „X590“ ir tokiai platformai skirtus 12 bei 16 branduolių procesorius su tarkim dvigubai daugiau I/O ir dar visokių gėrybių panaudodami defektuotus I/O atlikusius nuo serverių. Bet iš to kaip su TR lėtai juda matosi, kad rinka per maža tokiam fragmentavimui.

      • newdiamond parašė:

        nelabai suprantu…vistiek

        jei pas mane paleistas game. idarbinu P cores…ok
        pasileidzia antivirus update, win update…tipo idarbina E core…ir kas man is to ?
        jeigu dauguma megsta overkill kompe…tai kur problema tureti 16 core…idarbinti 4 gamui…2 likusius fono uzduotims…

        intelis sutaupo kazka ok, o kas vartotojui ?

        suprasciau kaina optimizuotusi….kuo labai abejoju.

        suprasciau visa sita arch…butu su dedicated uzduotims skirtais core…

        kurie gerai susitvarkytu su konkreciai uzduotimi, taip taupant kastus (silikono plotas). Taip galbut supaprastetu r n d cpu…

        na nezinau man kazkokia mesmale is intel….

        amd chiplet dizainas buvo aiskiai suprantami privalumai…

        • kernelis parašė:

          Akivaizdzios tiesiogines praktines naudos is hibridines architekturos desktop’o vartotojui nelabai yra, del ko as ir esu gan kritiskas sitam reikalui desktop’e.

          Cia labiau netiesiogiai – kaip ir sakiau – Intel’is isspaus gera plotas/MT santyki, todel padides konkurencingumas ir potencialiai pamazes kaina. Sakykim, jeigu koks i7 12700K bus apylygus 5900X, tai pastarasis veikiausiai pigs. Atitinkamai su sekanciom kartom, kai Intel’is ides 16/32 E cores, AMD bus priverstas didinti branduoliu skaiciu tier’iuose, turbut i AM5 atkeliaus 3 chiplet top modelis, 16C Ryzen’ai galimai bus panasiai, kas dabar 8C, arba kazkokia kitokia alternatyva su 3D cache ar pan. Zodziu tokia ir nauda per konkurencija labiau.

          Nu ir tas faktas, kad jei nebutu E cores, is to pacio lusto turetum kiek maziau MT performance’o.

  2. biciukas parašė:

    Man irgi iš tų duomenų nelabai aiškus pranšumas už esamus dabartinius procesorius… Kaip jūs manot, ar verta laukti 12 gen, ar dabar pirkt 11400f ir nesukt galvos?

    • SoTOP parašė:

      Jeigu 12400 nepasirodys iškart kaip dauguma spėja, tai potencialiai tektų laukti iki vasario kad gautum pagal dabartinius gandus ~15% greitesnį procesorių už 11400f. Bet čia reikia pačiam apsispręsti pagal turimą biudžetą ir kaip svarbu jau dabar turėti PC.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.